Țările în care își fac de cap oligarhii și evazioniștii ucraineni

Cabinetul de miniștri al Ucrainei a inclus Republica Moldova în lista țărilor off-shore. Astfel, toate operațiunile comerciale dintre Moldova și Ucraina, urmează să fie supuse unui contro fiscal de către autoritățile de la Kiev, transmite portalul ucrainean Unian, cu trimitere la pagina oficială a Executivului ucrainean, transmite Deschide.md.

La întocmirea listei au stat criterii specifice fiecărei ţări. Printre acestea se numără rata redusă a impozitului pe venit comparativ cu cea ucraineană (cu 5%) sau mai mult, lipsa informaţiilor oficiale cu privire la structura proprietăţii persoanelor juridice parteneri oficiali cu Ucraina, lipsa acordurilor privind schimbul de informaţii între Ucraina şi ţările respective.

Pe lângă țările off-shore cunoscute în întreaga lume, din listă fac parte, de asemenea, o serie de țări europene precum: Andorra, Austria, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Irlanda, Insulele Canare, Cipru, Kosovo, Liechtenstein, Luxemburg, Macedonia, Malta, Moldova, regiunea autonomă Madeira (Portugalia), San Marino, Muntenegru, Elveția.

„Această decizie va lovi în activitatea agenţilor care efectuează operaţiuni dubioase. Normele UE exclud categoric practicile de legalizare a banilor murdari. Cu ajutorul „marilor demnitari”, în ultimii zece ani, R. Moldova a devenit o zonă de legalizare a banilor „murdari”. Investigaţiile efectuate de către Asociația Reporterilor de Investigație și Securitate Editorială ”RISE Moldova” au descoperit un flux de 18 mlrd de dolari. Dar câţi bani au fost „spălaţi” prin R. Moldova fără ca să fie detectati?”, spune economistul Sveatoslav Mihalache, citat de Deschide.md.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.