Taxa Bulgariei pe gazele rusești aduce neliniște în regiune

O creștere a prețurilor pentru gazele naturale rusești ar putea fi luată în considerare în următoarele zile ca urmare a deciziei Bulgariei de a impune o taxă extraordinară de 10 euro/MWh la importurile care trec pe teritoriul bulgar. Deși, oficial, guvernul bulgar susține că taxa va fi suportată de către Gazprom și nu de clienții săi, cel mai probabil scenariul este că pierderea totală de 2 miliarde euro pe an (nu doar pentru Grecia, ci și pentru restul țărilor care furnizează gaz rusesc prin Bulgaria: Serbia, Macedonia de Nord și Ungaria) nu va fi plătită de compania rusă, ci va fi transferată clienților săi, relatează energypress.gr.

Și România este direct interesată de evoluția lucrurilor, dat fiind că și noi aducem gaz prin Bulgaria, atât pentru consum intern cât și pentru tranzit.

Ungaria a mers și mai departe și cere la Bruxelles infringement asupra Bulgariei.

Există în esență două scenarii în legătură cu taxa extraordinară: primul este că Gazprom va transfera costul suplimentar clienților săi, ceea ce în cazul Greciei înseamnă că prețul final al gazelor naturale împreună cu taxele vor crește nu cu 10, dar in jur de 20 euro/MWh.

Al doilea scenariu este că Gazprom refuză să plătească taxa, caz în care se așteaptă ca Bulgaria să întrerupă fluxul de gaze naturale rusești, cu impact direct asupra prețului internațional al gazului TTF, caz în care se așteaptă și o creștere. care va împovăra piața gazelor naturale în ansamblu.

Și în timp ce mișcarea Bulgariei contrazice în mod clar legislația UE și tratatele UE, Ungaria fiind altă țară care a criticat puternic măsura, faptul că oficial guvernul grec menține o poziție destul de neutră și nu a intervenit în forurile internaționale pentru a inversa această evoluție nefavorabilă este surprinzător. Recent, ministrul mediului și energiei, Th. Skylakakis, a invocat faptul că DEPA și Gazprom sunt în negocieri pentru reînnoirea contractului de furnizare pentru a justifica inacțiunea părții elene.

 UE nu are sancțiuni asupra gazului rusesc

Cu toate acestea, este clar că decizia Bulgariei, sub pretextul sancționării gazului rusesc, contrazice tratatele UE. În primul rând, trebuie menționat că în prezent nu există sancțiuni UE pentru gazul natural rusesc. Și dacă ar exista un fel de sancțiune, atunci veniturile din orice taxă ar fi direcționate către bilanțul european și nu către bugetul unui stat membru, cum este cazul taxei bulgare. În orice caz, tratatele europene nu permit să se impună o taxă unei companii dintr-o țară terță, în timp ce Uniunea Europeană se bazează pe tratatul privind cărbunele și oțelul prin care statele membre au acordat Uniunii dreptul de a impune astfel de taxe.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1073 Articole
Author

3 Comentarii

  1. E limpede pentru toată Planeta Mer🌈, ba chiar și pentru întreg Sistemul paraSolar:
    „Castraveciorii” cu ceafa groasă au văZut ce haos e la Bruxelles și încearcă să MUTE DECISIV !
    Eu vă tot spun, da’ voi nu vreți să mă credeți: 🦜ii de pe Dâmbovița vor înghiți gălușca fără să crâcnească, măRog…🤮

  2. Si ungurii si ceilalti care primesc gaz sa majoreze taxa pe autostrada cu cat o fac bulgarii cu conducta . E deajuns doar pentru camioane.😆😆😆😆

  3. Conducta pt Romania e alta:asta e vechea conducta balcanica pe revers.Gazul azer trece prin toata Turcia,e nationalizat,apoi ajunge in Bul prin5puncte date de turci bulgarilor(cadou)langa Varna la Provadia e nod de gaze.Se micsoreaza presiunea la granita si ajunge aici.
    Grecia si Bul au impreuna firma de gaze condusa de o bul-50la suta bulg,25 gr si25italiana,porturile grecesti sunt25la suta bulgaresti(cadou).Gazul e azer prin conducta si lichefiat american.Romania nu are acces la conducta,gazul e mult mai ieftin aici.Pe idee greceasca,Gr si Bul au impreuna o mini Ue,nici o sansa de suparare.Gr nu importa gaz de la Bul ci numai exporta.De aici va lua si Serbia,conducta se construieste.
    South Stream e o conducta cu gaz rusesc,trece pe sub marea neagra,ia Bulg pe diagonala,si ajunge in Serbia.Desi conducta pe terit bulg e bulg-Balkan Stream,gazul e rusesc,Bulg nu are acces.Ideea cu taxatul e a neoliberalilor Asen Vasilev-„harvardistul”,veniti la putere ca asa a vrut ambasada,desi pierdusera alegerile.Tot ei au intrerupt gazul rus,zicand ca rusii sunt vinovati.Atunci conservatorii lui Borisov au facut scandal mare pt ca,ramasa fara gaz,,guv neoliberal a luat pe ascuns gaz de la Gazprom Romania f scump.Ambasada l a obligat pe Borisov sa faca impreuna guvern cu neoliberalii,condus de un academic chimist,si el pierde electorat serios pt asta.
    C

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.