Tensiune politică în Polonia

Corespondență de la G.S.Jivănescu, 7 mai 2020

Cu o determinare demnă de o cauză excepţională, coaliţia de guvernământ Dreapta Unită, majoritară în Seim, a reuşit în dimineaţa zilei de 7 mai să invalideze hotărârea Senatului exprimată cu două seri înainte, astfel încât legea care prevede alegerea preşedintelui Poloniei exclusiv prin vot poştal a fost înaintată spre promulgare.

Tensiunea s-a exprimat prin prezenţa în Seim a tuturor membrilor acestuia – 460. Au votat în favoarea respingerii rezoluţiei Senatului (faţă de proiectul de lege aprobat anterior, la 6 aprilie, de Seim) toţi cei 235 de reprezentanţi ai PiS (Partidul Lege şi Justiţie), precum şi un deputat din partea principalei alianţe din opoziţie, Coaliţia Civică. Acesta a explicat că a votat cu guvernul din greşeală. Toţi membrii opoziţiei s-au opus, cu excepţia celor 11 reprezentanţi ai formaţiunii ultra-conservatoare, (naţionalistă, eurosceptică şi monarhistă) Konfederacja WiN (Libertate şi Independenţă). Pentru readoptarea legii erau necesare 231 de voturi favorabile.

Explicaţia votului stă în comunicatul comun de aseară al liderilor partidelor din coaliţia Dreapta Unită, Jarosław Kaczyński – din partea PiS şi, respectiv, Jarosław Gowin – din partea Porozumienia (Acord, sau Inţelegerea), fost vicepremier, demisionat în primele zile din aprilie. Conform acestui document şi în conformitate cu prevederile legii alegerilor prezidenţiale, mareşalul Seimului va putea stabili un termen realist pentru desfăşurarea acestora, garantându-li-se polonezilor posibilitatea unor condiţii democratice şi transparente de exprimare a opţiunilor electorale.

După votul de azi-dimineaţă,.J.Gowin, înconjurat de ceilalţi 17 deputaţi ai formaţiunii sale, s-a adresat presei, mulţumind pentru înţelegere partenerilor din Dreapta Unită, în special preşedintelui PiS, şi exprimându-şi speranţa ca prin amendarea legii să se poată ajunge la un consens naţional.

In acelaşi timp, vicepremierul Jacek Sasin, şef al resortului activelor statului (Ministerul Bunurilor Publice), ce fusese însărcinat cu implementarea votului prin corespondenţă, a declarat că data alegerilor poate fi mutată, în funcţie şi de o eventuală decizie a Curţii Constituţionale, chiar şi în iunie, precizând că dacă legea nu va fi amendată, scrutinul va fi tot prin corespondenţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.