Tensiuni majore după doborârea avionului

Doborârea avionului israelian de vânătoare de tip F-16 în noaptea de vineri spre sâmbătă de către sistemele antiaeriene siriene a încins la maximum spiritele între mai vechii rivali. Armata israeliană a anunțat că a bombardat masiv sistemele antiaeriene din Siria după ce avionul militar israelian a fost doborât în timpul unui raid precedent, precizând că este vorba de „cel mai semnificativ atac” antisirian din ultimele decenii.

Israelul doreşte pace, dar va continua să se apere de acţiunile militare lansate de Iran de pe teritoriul sirian, a avertizat sâmbătă seară premierul israelian, Benjamin Netanyahu, anunțând că a discutat telefonic cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, un susţinător al Administraţiei din Siria.

„I-am reiterat (lui Vladimir Putin -n.red.) obligaţia şi dreptul nostru de a ne apăra de atacurile lansate de pe teritoriul Siriei. Am stabilit ca măsurile de coordonare între armatele noastre să continue”, a declarat Benjamin Netanyahu.

Premierul israelian a discutat şi cu secretarul de Stat american Rex Tillerson. „Israelul vrea pace, dar vom continua să ne apărăm constant de orice atac şi de tentativele Iranului de a acumula prezenţă militară în Siria împotriva noastră”, a afirmat Netanyahu.

Departamentul american al Apărării a anunțat că Statele Unite nu au participat la raidurile aeriene efectuate în Siria, dar consideră că Israelul are dreptul de a se apăra.

„Departamentul american al Apărării nu a participat la această operaţiune militară. Israelul este cel mai apropiat partener al nostru în această regiune şi susţinem în totalitate dreptul Israelului de a se apăra de ameninţările care vizează teritoriul israelian şi cetăţenii”, a declarat Adrian Rankine-Galloway, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, citat de site-ul Ynetnews.com.

Iranul şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah au transmis Israelului că „terorismul” şi „ingerinţele” în afacerile altor ţări nu vor oferi rezultate, avertizând că pot distruge baze militare israeliene şi americane.

„Dacă vreo ţară crede că poate obţine rezultate prin intensificarea terorismului, prin ingerinţe în afacerile altor ţări sau prin bombardarea statelor vecine, greşeşte. Acţiunile militare, intervenţiile străine ori transferul de arme puternice în regiune nu reprezintă soluţii”, a spus preşedintele Iranului Hassan Rouhani.

La rândul său, Hossein Salami, adjunctul comandantului Gardienilor Revoluţiei iraniene, a ameninţat că „Iranul poate distruge toate bazele militare americane” din Orientul Mijlociu şi poate crea probleme grave pentru „regimul sionist”.

Mişcarea şiită libaneză Hezbollah a transmis că doborârea avionului militar israelian reprezintă „eşecul complet al tuturor ecuaţiilor” şi „începutul unei noi etape strategice care poate pune capăt raidurilor efectuate în Siria”. În plus, Hezbollah a denunţat susţinerea oferită de Israel „organizaţiilor teroriste şi apostate”, precum şi „ingerinţele prin agresiuni în criza siriană”.

Imagini cu avionul doborât

Armata israeliană a prezentat imagini cu interceptarea și distrugerea unei drone care zbura în spațiul său aerian, precum si cu o lovitură aeriană efectuată asupra unei instalații de drone iraniene din Siria, relatează Reuters.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

3 Comentarii

  1. SUA (ale lui Obama) n-aveau de ce sa intervina într-o zona plina de monumente istorice, ca s-o distruga. Pacea nu se-aduce prin fapte criminale. Ori, în zona, relele intentii au fost ale fostelor puteri coloniale (Franta, Marea Britanie), si-n mod traditional. Asociate Turciei, alta fosta putere coloniala. Ultimul act se consuma la 1947, printr-o rezolutie ONU (ilegala, abuziva). De-atuncea, Orientul Mijlociu e-n razboi. Turcia, Siria si Israelul fiind principalele tari implicate. Ori, a interveni pentru a distruge, asa cum a facut Obama, si-n plus, cu intoxul „atacurilor chimice” pentru a scapa de-un presedinte legitim, e de neiertat. Singura solutie e stabilirea relatiilor diplomatice între Israel si Siria, si nu, de pilda, cum a facut alt criminal, Alain Juppé, ruperea lor (Franta lui Juppé rupe relatiile diplomatice cu Siria, care, pâna la 1947, îi fusese protectorat).

  2. De unde stiti ca drona doborata era iraniana? Scria pe ea, cumva, „made in Iran”??

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.