Tensiunile dintre Arabia Saudită şi Iran au săltat preţul petrolului

Piețele futures sunt deschise, iar prețul petrolului în SUA și în Europa este în urcare pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu, după ce Arabia Saudită l-a executat pe clericul șiit Sheikh Nimr al-Nimr. Situându-se în jur de 38 de dolari barilul pe piaţa Nymex, petrolul brut a crescut cu peste 2,5% după ştirea privind execuţia clericului. Deteriorarea relațiilor dintre cele două puteri regionale, după ce ambasada Arabiei Saudite la Teheran a fost atacată și i s-a dat foc, pune presiune asupra prețurilor. Arabia Saudită a anunțat ruperea relațiilor diplomatice cu Iranul.

Nivelul barilului de ţiţei Brent a scăzut 34% anul trecut, după ce o scădere de 48% a fost consemnată în anul 2014. Conform Morgan Stanley, preţurile mici ale ţiţeiului îşi vor reveni abia peste cinci ani, când se vor situa în jurul a 60 de dolari pe baril, potrivit Business Insider. Mai exact, barilul ar putea ajunge la 65 de dolari pe bursa de la New York şi la 70 de dolari ţiţeiul Brent, tranzacţionat la Londra,
pentru ca apoi să scadă puţin pe măsură ce Iranul creşte producţia. Banca previzionează căşi Irakul şi Libia vor majora producţia, şi, posibil, Arabia Saudită.

Recent, Rusia a învinuit Arabia Saudită pentru destabilizarea pieţei globale a petrolului prin extragerea unei cantităţi prea mari de petrol şi forţând preţurile să scadă la niveluri record. „Arabia Saudită şi-a crescut în acest an producţia de petrol cu 1,5 milioane de barili pe zi, astfel destabilizând efectiv situaţia de pe piaţă”, a declarat ministrul rus al Energie, Alexander Novak, într-un interviu la postul Rossia 24. Novak a susţinut că s-ar putea ca cererea să ajungă la nivelul ofertei în cea de-a doua jumătate a anului 2016. Totuşi, el a adăugat că o creştere a producţiei petroliere de către Iran, după înlăturarea sancţiunilor occidentale impuse asupra acestuia din cauza programului său nuclear, ar putea afecta şi mai mult piaţa.

Autorităţile din Arabia Saudită au decis să crească preţul benzinei cu peste 50%, ca să acopere deficitului bugetar uriaş, de 89 de miliarde de euro. Scumpirea combustibililor se adaugă majorărilor de tarife pentru apă şi energie electrică.
Regatul saudit, cea mai dezvoltată economie arabă şi cel mai mare exportator mondial de petrol, a anunţat că a înregistrat în 2015 un deficit bugetar record de 89,2 miliarde de euro.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.