Tot n-ați priceput, mă? “Clarificări“ ale purtătorului de cuvânt al Guvernului

După ce sindicatele din Educație au respins joi și ordonanța privind majorările, Executivul a transmis vineri dimineață “clarificări ale purtătorului de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru, privind aplicarea majorărilor salariale din sistemul de învățământ“.

„Principala revendicare a noastră e cea legată de garantarea printr-un act normativ a faptului că în noua grilă de salarizare profesorul debutant va pleca de la salariul mediu brut pe economie și că toată grila se va construi ținând cont de vechime, grade și așa mai departe. S-a publicat în Monitorul Oficial ordonanța și nu se face nicio referire legat de acest lucru”, a declarat liderul FSLI, Smion Hăncescu, citat de Mediafax.

El a spus că angajații din educație vor „să vadă dovada clară că acest lucru se va pune în practică”

 

În clarificările sale, Cărbunaru reia ideile Guvernului, susținând că s-au îndeplinit solicitările sindicaliștilor.

“Guvernul României a îndeplinit solicitările reprezentanților sistemului de învățământ privind majorările salariale începând cu data de 1 iunie, data adoptării și publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat.

Prin acest act normativ, au fost acordate majorări salariale de 1.000 lei brut/lună personalului didactic și didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut/lună pentru personalul nedidactic.
Pentru a oferi garanțiile solicitate de reprezentanții federațiilor sindicatelor din învățământ privind includerea referinței din grila de salarizare a viitoarei legi a salarizării pentru debutant sau asistent universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie, Executivul și-a asumat acest angajament, care a fost inclus în formatul obligatoriu pentru orice act normativ,  respectiv în  Nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat.
Astfel, potrivit prevederilor din Secțiunea 4.8. a acestui document guvernamental public:
“De majorările salariale prevăzute în prezenta ordonanță de urgență beneficiază personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic din unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior.
În contextul în care România are obligația să respecte jaloanele impuse prin PNRR și având în vedere situația excepțională care a impus adoptarea prezentei ordonanțe de urgență, în urma negocierilor desfășurate între reprezentanții Guvernului și liderii federațiilor sindicale care au declanșat greva generală la nivelul sistemului național de învățământ, pentru a putea asigura deblocarea sistemului de învățământ și respectarea dreptului la educație pentru 3 milioane de elevi, în urma negocierilor Guvern-Federații sindicale, s-a convenit asupra faptului că majorarea salarială acordată reprezintă un avans din creșterile salariale de care ar urma să beneficieze personalul didactic/didactic auxiliar și nedidactic din sistemul național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024.
De asemenea, s-a convenit asupra faptului că, în noua lege a salarizării, salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023. Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează:
1. 40% în primul an
2. 30% în al doilea an
3. 30% în al treilea an”.
În acest cadru, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a dispus ministrului Muncii, Marius Budăi, inițiatorul OUG 53/2023, să continue implementarea angajamentelor asumate în acest format, definitivând grilele bazate pe aceste repere prin dialog cu reprezentanții din sistemul educației.
Așa cum și-au asumat liderii Coaliției, ministerul Muncii va finaliza  legea nouă a salarizării până la 1 septembrie a.c., iar Guvernul o va trimite în Parlament  pentru a intra în vigoare din 1 ianuarie 2024.
Garanțiile privind implementarea noii grile în condițiile demarate deja prin majorările aprobate la 1 iunie pentru întreg personalul din învățământ sunt întărite de dialogul purtat la cel mai înalt nivel și de formatul de negociere care a inclus permanent liderii coaliției de guvernare“, se arată în comunicatul Guvernului.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat joi, la finalul negocierilor de la Guvern, că grila de salarizare trebuie să fie aplicată în integralitate din această lună.

“Mandatul este unul foarte clar. Grila de salarizare care a fost  negociată cu Ministerul Educaţiei să fie pusă în aplicare în integralitate, începând din această lună. Nu există alt mandat. Nu avem ce discuta în afara mandatului respectiv, iar de marţi încolo colegii noştri vor continua acţiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”, a declarat Marius Nistor.
Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a afirmat că mandatul primit a fost de respingere a ofertei guvernului.
“Mandatul pe care l-am primit a fost acela de a respinge oferta. Oamenii sunt cei care sunt suverani. Oameni au semnat pentru grevă generală. Oamenii decid dacă ea încetează sau nu. Aşa că aşteptăm concret săptămâna viitoare ce se întâmplă mai departe”, a precizat Hăncescu.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Ioana Radu 8522 Articole
Author

10 Comentarii

  1. Ciocoilor mai tăiați din privilegiile vostre și dați dascălilor salarii decente…NU MAI VOTAȚI PSD – PNL!!!

  2. Eu nu inteleg guvernul asta. De ce nu-i lase sa stea in strada? E dreptul lor. Si nu e nimeni obligat sa le dea lefuri pt statul in strada, nu?

  3. NEMULTUMITULUI I SE IA DARUL! Nu vor liderii sindical milionari 1000 lei in plus pe luna? Foarte bine, taiati de la cei care nu vor si dati la nefericitii de pensionari, inclusivi profi, care traiesc cu pensii de mizerie

  4. Sa nu uitam ca pensionarii ar fi trebuit sa aibe majorat punctul de pensie cu 40% din septembrie 2020. In septembrie 2021 trebuia sa mai creasca cu 100 lei + indexarea cu rata inflatiei(anul trecut, rata reala a inflatiei a trecut de 25%).
    In ianuarie 2020, copii ar fi trebuit sa aiba alocatia dublata. Nici acum nu e dublata…
    Deci…, nu poti sa crezi in promisiunile guwernerelor…

  5. Aproape toti de aici ati cazut direct pe manipularea caposilor mincinosi din politica romaneasca! De ce? Pentru ca, ordonanta publicata in monitorul oficial, e diferita de normativul de aplicare! Neconstitutionalitatea, apoi recuperarea banilor incasati de cadrele didactice in urma acestei magarii, nu poate fi evitata! Va fi esec total cu mitingurile pentru educatie!

  6. Această ordonanță este o ȚEAPĂ.Mare atenție -nota de fundamentare nu are valoare juridică. În ordonanța nu se prevede decât creșterea cu 550ron net(1000 brut). Cererea privind că salariul profesorului debutant să pornească de la salariul mediu pe economie a fost voit uitata in textul ordonanței. O clasă politică mincinoasă alaturi de un președinte care amenința. Continuați greva. Stați cate luni e nevoie și reformați învățământul românesc.

  7. Guvernanții ăștia mint mai mult decât rușii.Putin cred că e invidios.

  8. Eșalonarea e cea mai mare țeapă! În anul doi sau trei, se schimbă ministrul sau guvernul, iar ăla nou zice să dea ăia care au semnat!

  9. Orice fel de grevă poate fi considerată șantaj, deci ilegală! Acum ați priceput?

  10. „Guvernantilor” începe sa le fuga pământul de sub picioare. Cred ca este panica totala în servicii , lupta din răsputeri sa ii aducă pe profesori în clasa , mă mir ca nu declara calamitate sau chiar caz de fora majora. Păcat ca armata nu are profesori și invatatori , altminteri gheneralu’ decidea sa aducă armia română în clase sa predea copiilor.
    SPP-ul lu’ Iohanitza voda nu e capabil nici el sa citească prea bine așa ca, ce sa vezi, ghinion greva continua.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.