Trădarea profesorilor

Mi-a zis asta Temistocle Popa, într-un discurs stradal, apoteotic, pe teme politice. Politica din România, a decretat el sus și tare, e țăndări pentru că profesorii. Pentru că profesorii ce, am vrut eu să știu! Temistocle Popa a continuat trăgându-se de mânecă. În mod evident, profesorii ne-au trădat învăţându-ne.

Ne-au învăţat tot felul de prostii şi neadevăruri. Nici un profesor nu a avut curajul să se îndoiască de teoriile cu care ne-au burduşit. Le-au repetat obsesiv şi ne-au chinuit punându-le să le memorăm şi să le repetăm obsesiv. Din acest motiv, profesorii ne-au trădat sistematic. Şcoala de tip fabrică nu ne-a pregătit pentru viaţă în nici un fel. Ne-a crescut ca pe nişte râme sau ca pe nişte orbeţi. Nouă ne-a plăcut pentru că, în aiureala noastră existenţială ne-am împotrivit sistematic profesorilor şi nu adevărurilor mincinoase pe care ni le-au predat cu aplomb, cu dragoste şi pasiune, înfocat sau complet ţăcănit.

Ţicneala școlii de tip fabrică ne-a distrus sufleteşte dar nici unul dintre noi nu are curajul s-o recunoască. A sosit vremea să vedem adevărul. Chiar dacă asta ne va îngrozi sau ne va pune pe noi înşine sub un mare semn de întrebare. Sfărâmarea liniarității, fie ea şi literară, e abia la început. În multe dintre textele construite în real sunt dovezi clare de ficţiune. A fi constructor de ficţiuni înseamnă a-ţi asuma riscuri inimaginabile? Politica e o croazieră nevinovată şi un artificiu pe când construcţia politicii e insurgentă, e zbatere nebună, şansă, haos şi semantică perversă şi nu numai atât… e viaţa?

Şi dacă politica nu şi-a spus ultimul cuvânt? Noile forţe de creştere ale politicii înaintează în lumina reflectoarelor drept în Era Complexităţii. Era Complexităţii este un concept vălurit şi nonliniar care se vălurește înspre ştiinţă şi ficţiune, spre euforia burselor şi fondurilor de investiţii, înspre utopia de pe strada ta virtuală, e cyberpunk în lupta cu dinozaurii science fiction sau dinozaurii politicii prăfuite, e fantasy în frăţia inelului sau în actele intelectualilor, sunt artele imaginarului teleportate şi perversitatea imaginarului folosit în războaiele de nişă, cluburi, forumuri şi reviste virtuale, e corporalitatea vălurita şi centrul de greutate narativa, e creierul vălurit şi noua gândire science fiction non-liniara, e utopia asimetrica şi războiul imaginilor nebune din marketing, sunt scriitorul sau omul de afaceri văluriți fără să ştie şi valul de navigatori care sunt văluriți de house, rap, techno, jazz, free, horror, cyberpunk, new wave, fantasy, black fantasy, funky SF, techno, free fantasy, pop SF, samba, horror, fiction tango, heroic fantasy, advertising, leadership, public relations, outdoor, publicity?

Forţele de Creştere trebuie să lupte! Dar Vechii Potentaţi Literari construiesc paternalismul în mod pervers. Cine va câştiga?! Cântecele de sirenă, perverse şi înşelătoare, ideologiile prăfuite şi tămâierea ar putea fi oare pericole pentru Forţele de Creştere? Fervoarea Cruciadei le va arde căci organizarea superioară a enciclopediilor se face prin fracturi şi bifurcaţii în timp ce sentimentalismul şi dulceaţă criticului desuet sunt ale evoluţiei şi ale deşertăciunii care duc sublimul şi spiritul critic în pustiu.

Sutele, miile, milioanele de oameni numiţi de văluririle politicii sunt acelaşi lucru cu sutele, miile, milioanele de oameni numiţi cu numele tău sau cu numele lui scolopendra sau akasha sau foxman sau sau brutalistu sau greenfield, sau kolonelu sau rufio sau GabiD sau Miki sau Dorian Gray, sau Mohamed sau Ando, sau Gaţu sau Hagi sau Spartacus sau Gloria Gaynor sau Andreea sau Vadim sau Elinor sau Kurt sau Vasea sau Jaques sau Pinalti sau Becali sau tanti Aglaia sau tanti Coca sau Indigo sau Live sau Crocodilu sau Sâmbure de Adevăr sau Băsescu sau Mata Hari sau Vladimir Putin sau Fidel Castro sau Pound sau Nana sau Madonna sau Ghandi sau nea Gică sau Maricica sau Oana Zăvoranu sau Traian Băsescu sau Dalida sau Mariana de la Trei sau Gina de la Podu de Gheaţă, sau Aurel de la Pepsi Gratis sau Viorel Hrebenciuc sau Vladimir Putin sau nea Tase sau Thedor Stolojan sau Gabriela Filip sau decât_nume sau Piratu sau Zombi sau Ochi de Şoim sau Pişikeru sau Asimov sau Mihaela sau Gina sau Fernandel sau Eminem, Elvis sau Diana sau Bush sau Papa Pius sau Marquez sau Brad Pitt sau Angela Davis sau Dalida sau Ada Milea sau Nefertiti sau Birlic sau Mihail Eminescu sau Bacovia sau generalul Antonescu sau Tiberiu Georgescu sau Ina Eyre sau lord Johnson sau Kuzmici sau Paul Sartre sau Ohanesian sau Munte Alb sau Sunt Tzu sau sau Pitoşkin sau Bruce Lee sau Iulianes 31 sau Konde sau Ghiţă Paloşanu sau Obama sau Ford sau Alimoş sau Guzganu sau Bambi sau Pişicherone sau Piedone sau Gimbei sau Akan sau Abu Kadâr sau Ştrul sau Qi şi încă şi încă până în vălurirea tuturor veacurilor care, de fapt, sunt nesfârşita magie a oceanului de nume din toate timpurile!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

7 Comentarii

  1. Da, adevarat, profesorii sunt de vina fiindca au încercat sa faca din toti elevii oameni, numai ca unii au refuzat si au ajuns brute, lepre, heine,mainute si dobitoace cu statut de decidenti de rang înalt. Da, profesorii sunt de vina ca au încercat sa faca din elevi patrioți si iubitori de valori dar o bună parte din ei au refuzat educația si au ajuns sa-si renege, sa-si vândă și sa-si ucidă patria.
    Ps. Cand dascălul doreste sa te-nvete sa gândești si tu refuzi, cand dascalul incearca sa te-învete sa privesti in viitor cu ochii minții si tu refuzi, cand dascalul te invata sa înțelegi ce citesti si tu refuzi, cand dascalul te-invata să respecți oameni si tu refuzi, cand dascalul te-invata să respecți munca si tu refuzi, cand dascalul te-invata să nu furi si tu refuzi inseamna, fireste, ca dascalul de vină. Dacă îl mai facem vinovat si pe preot, am devenit progresiști notorii. Și uite așa am distrus cei doi piloni ai educatie: preotul si dascalul. Doar asta s-a dorit, nu-i asa?

  2. Învățarea nu e unilaterală. Profesori învață împreună cu elevi , preoți slujesc cu mireni. Nearticulat. Cine vrea.

  3. „Şcoala de tip fabrică nu ne-a pregătit pentru viaţă în nici un fel”e un cliseu ordinar,numai bun de cantat in „Trecea fanfara militara”Paroles & Musique =Mircea Blok & Temistocle Popa,voce =Dan Spataru :))

  4. Adevarul este altul si trebuie sa fie recunoscut si inteles!
    Profesorii din facultate in vremea socialismului,cei formati pina la venirea comunistilor au fost foarte bine pregatiti plus adevarate modele de urmat!
    Au urmat in socialism cu cadre noi, care din pacate au fost contaminate de socialism, au devenit niste lichele care au avansat pe calea universitare fara sa faca nimic, nu cercetare,nu studiu individual ,nu publicat carti sau in reviste de specialitate,dar au deprins arta spagii si sa dezvotat aceasta pina in zilele noastre!
    Cite un exemplu sau monstra mai apare in mass media dar si aceasta este controlata de securitate ,iar oamenii sistemului sunt protejati!
    Deci acum din pacate in invatamint,medicina,justitie sunt adevarate monstre de prostie si ticalosenie,care au la baza lipsa de carte!

  5. Greșeala fundamentala și unică a profesorilor a fost aceea că i-au trecut clasa pe toți idioții.

  6. Ce voiai,sa ramana oamenii someri?Basca faptul ca aveau ordine de la politic sa treaca minoritatilii care nu stiau nici unde se afla scoala.Sa ne mai miram de halul in care am ajuns?

  7. Tuturor insurgenților și minunaților cititori ai rubricii SF Politic le urăm multă fericire, bucurie și sănătate! Vă mulțumim pentru că, într-un fel sau altul, mereu original, susțineți încercările ficționale din rubrica noastră de SF Politic. Piperul sau mierea pe care le găsim în comentariile voastre, duioase, furioase, miraculoase sunt combustibilul pentru aceste povestiri nevinovate. Vă urăm să fiți teribili și entuziaști mereu și mereu. Crăciun Fericit! Un An Nou în libertate și lumină! La Mulți Ani!

    Ovidiu Bufnilă & Cotidianul

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.