Tragedia din mină: probleme la stâlpii de susținere

Stâlpii de susținere din mina Lupeni au cedat, aceasta fiind una dintre cauzele indicate de către minerii care se aflau în subteran în momentul accidentului, a declarat, vineri, Toma Petcu, ministrul Energiei, după întâlnirea cu cei opt mineri care au reușit să iasă teferi și cu cei care au făcut parte din echipele de intervenție.

„Am vrut să-mi povestească și mie care a fost evoluția accidentului, cum s-a întâmplat și care consideră ei că au fost cauzele. Am înțeles că a fost un gol în tavan, care nu a putut fi apreciat și nu se știa ce se putea întâmpla, un gol care, mă rog, în asemenea lucruri pot să apară prăbușiri. Se pare că sistemul de susținere la grinzi a rezistat, însă la stâlpi ar fi niște probleme, spun ei, și din cauza aceasta stâlpii s-au micșorat de la 2.10 au cedat undeva la 1.80 și acolo se pare că va fi o problemă”, a arătat ministrul.

Acesta a adăugat că Ministerul nu se va autopronunţa în ce priveşte cauzele accidentului.

”Bineînţeles noi o să lăsăm organele de anchetă, ITM şi Procuratura să facă ancheta şi nu o să ne antepronunţăm noi (…). O să ne facem şi noi ancheta internă şi verificările”, a adăugat Toma Petcu.

Acesta a anunţat şi noi investiţii la mină.

”Mi-a confirmat şi conducerea companiei că partea de echipamente a început să se achiziţioneze şi ritmul este mai bun faţă de anii anteriori. Din păcate, din cauza unui istoric foarte prost al acestei companii, compania nu are un istoric foarte bun în relaţiile cu societăţile care furnizează echipamente de siguranţă şi infrasturctura de siguranţă minieră. (…) A spus domnul director că în maxim două săptămâni vor veni 200 de stâlpi noi de susţinere, care au nevoie să susţină aceste grinzi”, a spus ministrul.

Întrebat de ce nu au fost cumpăraţi până acum stâlpii, Toma Petcu a răspuns că firmele de stat sunt obligate să aibă o procedură transparentă: ”Din cauza istoricului foarte prost la companiei, la toate licitaţiile nu s-a prezentat nimeni”.

”S-a reuşit cu stâlpii să se facă până la urmă o înţelegere cu o societate care va aduce stâlpi noi cu condiţia să fie plătiţi în momentul livrării. Avem banii pentru aceşti 200 de stâlpi şi plătim în momentul livrării, şi ulterior prin livări succesive sperăm să îşi revină compania pe piaţa de achiziţii. (…) O să facem şi noi ancheta noastră pe partea de achiziţii, dacă lucrurile puteau fi făcute mai repede, dacă aveau soluţii suplimentare şi compania nu le-a aplicat”, a adăugat ministrul.

Toma Petcu a adăugat că a luat legătura, vineri, cu premierul, şi doreşte ca săptămâna viitoare să fie promovată o Hotărâre de Guvern pentru acordarea unui sprijin financiar familiilor afectate.

Ce spune un lider sindical

Stâlpii de susținere folosiți în galeriile de mină sunt de slabă calitate și oricând se mai pot produce accidente de felul surpării de la Mina Lupeni la orice exploatare minieră din Valea Jiului, a declarat vineri președintele Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean.

Liderul sindical este de părere că trebuie găsită o soluție pentru ca aprovizionarea cu stâlpi de susținere să se poată face din mai multe surse și la o calitate superioară, pentru a se putea asigura astfel condițiile de securitate a muncii în subteran.

„Am anunțat conducerea societății că stâlpii sunt proști, dar știm cu toții că avem o singură firmă care produce stâlpi și care-i produce așa cum îi produce, de proastă calitate. Noi tocmai asta am sesizat domnului ministru, că trebuie să găsim o modalitate, fiind companie de stat, să achiziționăm chiar din altă țară acești stâlpi. Pe vremuri, aduceam stâlpi din Polonia, care ofereau o siguranță mult mai mare. (…) Problema cu stâlpii este una veche la exploatările miniere din toată Valea Jiului și în orice moment se poate întâmpla ceea ce s-a întâmplat aici (la Lupeni, n.r.) la orice mină din Valea Jiului”, a arătat Câmpean.

Președintele Sindicatului „Muntele” a mai spus că probleme sunt și cu aprovizionarea cu lămpi de miner, deoarece nicio firmă nu s-a prezentat la licitația organizată de CEH. În opinia sa, absența firmelor ar fi cauzată de o stare de neîncredere generată de intrările și ieșirile repetate din insolvență ale CEH.

O galerie din mina Lupeni s-a surpat joi, iar trei mineri au fost prinși sub pământ. Doi dintre ei au fost recuperați în viață, iar unul a murit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.