Traian Băsescu: „În Republica Moldova trăiește o minoritate românească”

Prezent la lucrările Universității de Vară de la Izvorul Mureșului, fostul președinte Traian Băsescu a declarat ieri că țara noastră trebuie să înceapă discuțiile cu Moscova privind unirea României cu Republica Moldova și a susținut că Putin este un om cu care se poate discuta direct.

În argumentarea raționamentului său Băsescu a făcut însă o afirmație cel putin controversată. El a menționat că România trebuie să folosească argumentul că în Republica Moldova trăiește o minoritate românească, pornind de la acțiunile și declarațiile Moscovei, respectiv că își apără cetățenii vorbitori de limbă rusă, scrie Agerpres.

„Aceste abordări în discuția cu Moscova, spre exemplu, trebuie să pornească exact de la ceea ce face și spune Moscova. A ocupat Abhazia și Osetia, în Georgia, spunând că apără cetățenii georgieni de limbă rusă. Asta a fost justificarea lui Putin că oriunde în lumea asta vor fi majorități, pe bucățele de teritorii, vorbitoare de limba rusă, Mama Rusia își asumă să aibă grijă de ei și să îi protejeze. Pe o asemenea teorie, România este îndreptățită să discute cu Moscova, faptul că în Republica Moldova trăiește o minoritate românească și de pe acest postament pot pleca discuțiile”, a spus Băsescu.

Conform recensământului din 2014 în Republica Moldova rușii sunt 5, 46%, iar ucrainienii ceva mai mulți 7,6%. Restul de 80% fiind români. Ori poate fostul președinte recunoaște naționalitatea moldovenească, veche creație a Kremlinului, niciodată recunoscută de România.

În continuarea discursului său Băsescu a afirmat că, în opinia sa, ” sunt foarte multe argumente pentru începerea unor discuții cu Moscova” pe tema Unirii, dar că acestea trebuie pornite doar ”având la bază cunoașterea faptului că cetățenii Republicii Moldova doresc acest lucru”, a afirmat fostul președinte al țării, Traian Băsescu.

El a mai spus că diplomația română trebuie să fie mai energică și să nu mai existe temeri de a nu supăra Moscova, întrucât „Putin este un om cu care se poate discuta direct”.

„Diplomația care are rădăcini înainte de 1989 este o diplomație a prudenței excesive și a unei temeri de a nu supăra Moscova. Or, eu îl știu pe Putin. Este un om cu care poți discuta direct, chiar dacă o ține pe a lui. Dar, ca întâi trebuie să începi o discuție ca să vezi ce vrea. (…). Însă Bucureștiul are obligația să treacă peste tipul de diplomație bătrânicioasă și să vină la o diplomație energică, cel puțin în problema Republicii Moldova”, a mai adugat fostul președinte.

Fostul șef al statului a declarat că susține tratativele cu Moscova deoarece ” Bucureștiul este păgubitul și fosta Uniune Sovietică este beneficiara pactului Ribbentrop-Molotov. Așa că cine să discute, dacă nu Bucureștiul? În plus, Europa are precedente. Precedentul german. Și Germania a fost ruptă și iată că a putut să se reunifice, cu acordul celor care au rupt-o. Adică SUA, Marea Britanie, Uniunea Sovietică”.
Raționamentul lui Băsescu are însă câteva mari lipsuri. Dacă discuțiile s-ar purta din prisma pactului Ribbentrop-Molotov la discuții ar trebui invitata și Germania ca semnatara a acestui act. Mai mult decât atât dacă România ar negocia ținând cont de acest tratat ar însemna să-l recunoască.

Cea mai importantă eroare a raționamentului fostului președinte este însă că prin deschiderea unor tratative oficiale cu Moscova însemnă să recunoști dreptul oficial dreptul Rusiei de a decide politica unui alt stat care măcar cu numele este unul independent, Republica Moldova.

Băsescu, proaspăt cetățean moldovean, a reiterat, în continuarea discursului său, ideea că Bucureștiul trebuie să aibă certitudinea că dacă începe astfel de discuții nu va avea surpriza că o majoritate din parlamentul Republicii Moldova va vota împotriva acestui demers. Pentru a nu avea o astfel de surpriză neplăcută Băsescu crede că ” trebuie să continuăm revenirea la românism și asta nu se poate face decât prin influență culturală, prin mărirea numărului de burse acordat tinerei generații care să studieze în România, și prin mărirea numărului de cetățeni români locuitori ai teritoriului Republicii Moldova”.
„Aș concluzia spunând că în momentul de față Unirea României cu Republica Moldova depinde strict de cetățenii Republicii Moldova și de politicienii de la Chișinău. Niciodată, Parlamentul României sau un referendum în România nu ar fi împotriva Unirii. Problema este ce s-ar întâmpla în Republica Moldova în cazul unui referendum sau în cazul unui vot în Parlament. Ar trece sau nu ar trece întrebarea: vreți să vă uniți cu România?”, a spus Traian Băsescu.

”Am făcut suficient pentru NATO”

Totodată, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a mai declarat că, în opinia sa, teritoriul țării noastre nu trebuie să devină unul pe care să fie arsenal nuclear, făcând referire la faptul că ar exista informații privind o posibilă intenție a SUA de a-și muta facilitățile nucleare din baza de la Incirlik, Turcia.
„În ceea ce mă privește, cred că România a făcut suficient pentru alianța NATO și pentru relația bilaterală bazată pe Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI cu Statele Unite, găzduind scutul antirachetă de la Deveselu. Nu cred că teritoriul României trebuie să devină un teritoriu pe care să fie și un arsenal nuclear. Este suficient că avem rachetele scutului antirachetă. Nu cred în primul rând că acest lucru ar spori relevanța noastră din punct de vedere al importanței în interiorul NATO, atâta timp cât relevanța ne este garantată de existența scutului antirachetă”, a declarat Traian Băsescu, răspunzând unei întrebări pe această temă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Boeru 40 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.