Transgaz începe două proiecte care implică în premieră și hidrogenul

Operatorul Sistemului Național de Transport, Trasngaz, a scos la licitație achiziția de materiale necesare construcției a două conducte esențiale pentru SNT, care au fost și declarate proiecte de interes național. Este vorba despre gazoductele Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa și Ghercești – Jitaru, care sunt incluse în Planul de Dezvoltare al SNT 2022 – 2030 și, spre finanțare, în Fondul pentru Modernizare. Mai întâi se licitează achiziția de materiale, apoi se licitează construcția propriu – zisă.
Contractul Transgaz este de până la 476 milioane lei, produsele vizate fiind țevi, fitinguri, robinete și alte material conexe construcției de gazoducte. Transgaz vrea ca aceste materiale să fie pretabile și introducerii de hidrogen în amestec cu gaz metan în conducte(până la 205 hidrogen), fiind pentru prima dată în România când există un proiect concret în domeniul transportului de hidrogen. Deocamdată însă, nu avem capacități de producție hidrogen, dar , conform ministerului Energiei, acestea vor apărea în următorii ani, existând finanțare europeană în acest sens. Când va exista producție de hidrogen, acesta va putea fi transportat prin aceste conducte, până atunci însă, ele vor transporta gaz.
Conducta Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa, din descrierea făcută de Energie, odată cu declararea ei de interes național, poate asigura alimentarea cu gaze naturale a localităților din zona de interes a obiectivului, respectiv un număr de aproximativ 15.500 consumatori casnici, 94 instituții publice (școli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) și aproximativ 113 de agenți economici în județul Mehedinți precum și aproximativ 12.000 consumatori casnici, 136 instituții publice (școli, primării, dispensare. cămine culturale, cabinete medicale, etc) și aproximativ 231 de agenți economici în județul Caraș Severin. Potrivit Transgaz, conducta de transport gaze naturale pe direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa are o lungime de 180 kilometri. Diametrul conductei: DN 400, iar capacitatea de transport este de 394 milioane metri cubi/an.
Despre conducta Ghercești – Jitaru, ministerul Energiei preciza, la sfârșitul anului trecut, că va avea un impact economic pozitiv, constând în îmbunătățirea condițiilor infrastructurii energetice cu rol în stimularea dezvoltării socio-economice a județelor Dolj și Olt și implicit a țării. “Astfel, pentru creșterea capacității de stocare subterană a depozitului de înmagazinare gaze naturale Ghercești se impune construirea unei conducte de transport la depozit până la cuplarea acesteia în în S.N.T., în zona Jitaru.

Transgaz este monopolul transportului de gaz din România, fiind controlat de stat, prin Secretariatul General al Guvernului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Mihai Soare 1073 Articole
Author

12 Comentarii

  1. De ce să pui țevi de gaz, țevi ce le ai la degetul mic, sînt ieftine, cînd poți să pui scumpe de unde pică comisioane din contracte umflate. Posibil schimbarea lor va fi deasă și întreținerea mai scumpă.
    Mai mult, ne vor scoate ochii că și de aia ne dau scump gazul că au investit. Toată lumea cîștigă oamenii pierd.
    Prin acele țevi nu va trece niciodată hidrogen decît cîte patru atomi. Legați de unul de carbon.

  2. Aproape jumatate de miliard de lei ca sa insiri niste tevi de mic diametru!! Ca sa duci gaz prin niste comune ca industrie nu este! Este hotie pe fata. Hahalerele astea de la Transgaz parca aveau treaba cu gazul din Marea Neagra.

  3. Bani aruncati pe fereastra,ca sa facem o bifa in celebrul pnrr.tot in Cotidianul am citit ca americanii au aflat inca de acum 20 de ani ca hidrogenul,chiar amestecat cu 80% gaz metan nu poate fi transportat pe conducte.Le corodeaza.mai e si problema densitatilor diferite.

  4. Pentru informații folosiți internetul. Transportul gazelor naturale în amestec cu hidrogen, până la 4% hidrogen, funcționează cu materialul tubular actual al sistemulul SNT. Mai mult hidrogen amestecat în fluxul de gaze naturale înseamnă schimbarea țevilor (materialul tubular) de transport. EXPLICAȚIE: HIDROGENUL ESTE FOARTE COROZIV. Nu trebuie decât să vă informați.

  5. Atentionez cu viitoarele presupuse actiuni fatise ale acestei forme si nu numai! Vedeti ca in germania, green si-au construit casute ca adapost llmitigea mitig contra orice in copaci sipolitia se chinuie sa ii coboare din copaci prin distrugerea adaposturilor si incatusarea indivizilor, sa nu cumva sa apara si in Romania aceste actiuni platite pe ascuns de firmele care cred ca li se va bloca afacerile.

  6. „Pana la 205 hidrogen” zice articolul! Adica? Ce inseamna pana la 205 Hydrogen?
    Boilerele NU SUNT ADAPTATE PT HIDROGEN. Reteaua interna din institutii nu este adaptata pt nitrogen. Tevile pt.hidrogen, daca doresc sa creeze o retea SUNT DIN ALIAJE EXTREM DE COSTISITOARE.
    Transportul hidrogenului este de asemenea periculos si costisitor. Asta daca se doreste…Numai hidrogen. Dar…stiinta merge inainte…este speranta

  7. @Cineva
    „Vasile”, „Ionuț” și alți comentatori de pe aici sunt troli pro-ruși de peste Prut, care au misiunea lor de denigrare și intoxicare în zona informației online. Îi doare sufletul că firmele statului român precum Transgaz investesc în super-tehnologii și s-au pus pe picioare foarte bine. Nu m-aș mira deloc ca Transgaz să cumpere tehnologia de extracție a gazului offshore de la mare adâncime și să vedem vedem exploatat frumos gazul ROMÂNESC din Marea Neagră de consorțiul deținut în întregime de statul român, Romgaz-Transgaz. Bravo, Transgaz, zâmbiți frumos iar pe sub masă, mâna pe topor că altfel nu se poate.

  8. @saul
    Prostovane,Transgaz se ocupa cu transportul gazului,nu cu extractia lui.restul aberatiilor tale nu le comentez.

  9. Treaba cu hidrogenul e o mare vrajeala. Normal e sa exploatam la capacitatra necesara gazul pe care il detinem. La Neptun Deep nu ne trebuie nicio tehnologie SF, ci doar sa inchiriem niste platforme de extractie care sa faca treaba, asa cum o sa procedeze turcii in curand.

  10. Cand vom avea hidrogen in conducte si rezervoare, nu va mai fi nevoie sa ne atace nimeni. Sarim singuri in aer. Ura, iar ne-am infrant!

  11. Legislatie facuta cu dedicatie. In mod normal trebuia impozitata sursa respectiva, indiferent de pondetea acesteia in cifra de afaceri. Tara de milogi, guvern de prost ituate politice. Si te mai intrebi dece nu esti respectat-uite de aia, ca recunosti ca esti inferior prin ceea ce faci si te reprezinta. Daca tu te porti ca o molusca, respectul va fi pe masura si rezultatul muncii tale reflectat in nivelul de trai al oamenilor, la fel

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.