Tratament eficient pentru Covid, disponibil şi în România

România a promit 50.000 cutii de LAGEVRIO (molnupiravir), un medicament antiviral cu administrare orală indicat pentru tratamentul COVID-19.

Medicamentul poate fi administrat adulților care nu necesită oxigenoterapie suplimentară și care prezintă risc crescut de progresie spre o formă severă de COVID-19.

MSD furnizează la cerere acest medicament aflat în procedură de evaluare în vederea autorizării de către Agenția Europeană a Medicamentului, ca urmare a eliberarii unei Autorizații privind furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale emisă de către Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) în data de 18.01.2022 unui distribuitor local, cu care Ministerul Sănătății a încheiat un contract pentru livrarea acestuia.

LAGEVRIO (molnupiravir) este inclus în Protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2 încă din decembrie 2021, datele existente susținând beneficiul în cazul administrării precoce, în primele cinci zile de boală, la pacienți care au factori de risc pentru evoluție severă, fiind redus semnificativ riscul de agravare și de deces.

„Prin asigurarea accesului pacienților din România la Molnupiravir, ne bucurăm să contribuim la eforturile depuse de toți cei implicați în implementarea strategiei de combatere a pandemiei, autorități și profesioniști din domeniul medical deopotrivă, întrucât este nevoie urgentă de tratamente care administrate timpuriu pot reduce semnificativ riscul de agravare și de deces”, afirmă Kostas Papagiannis, Managing Director MSD România. “Molnupiravir, medicamentul antiviral oral considerat un mijloc terapeutic promițător împotriva COVID-19 de către Comisia Europeană , este în prezent o intervenție cheie, contribuind la reducerea poverii pandemiei COVID-19 asupra sistemului de sănătate. Cu siguranță, va continua să aducă aceleași beneficii pe măsură ce ne îndreptăm spre o fază endemică a COVID-19”, a adaugat acesta.

LAGEVRIO (molnupiravir), prin Autorizația privind furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale emisă de ANMDMR, este aprobat pentru tratamentul formelor uşoare până la moderate de COVID-19 la adulţii care prezintă un risc ridicat de progresie către forme severe de boală și deces. Conform informării Ministerului Sănătății privind tratamentele antivirale, medicamentul poate fi utilizat numai după o evaluare prealabilă clinică și de laborator a pacientului, putând fi eliberat atât în spital pentru pacientul spitalizat și cât și în ambulator de către Centrul de Evaluare COVID-19 .

Eficacitatea și siguranța clinică a Molnupiravir au fost evaluate în studiul clinic de fază 3 MOVe-OUT la pacienți adulți nespitalizați cu COVID-19 confirmat prin teste de laborator, care prezentau cel puțin un factor de risc pentru progresia către forma severă COVID-19 (vârsta de 60 ani sau mai mult, diabet zaharat, obezitate [IMC > 30], afecțiuni renale cronice, afecțiuni cardiace grave, boală pulmonară obstructivă cronică sau cancer activ). De asemenea, Molnupiravir este în curs de evaluare în studiul MOVe-AHEAD, pentru profilaxia post-expunere la COVID-19. Acest studiul se desfășoară și în România, în 8 centre din București, Brașov, Constanța, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, și înrolează persoane care locuiesc în aceeași gospodărie cu un pacient diagnosticat cu Covid-19, cu confirmare în laborator a infecţiei și care prezintă simptome .

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

2 Comentarii

  1. Plaquenilul (hidroxiclorochina), vezi Doamne, nu a fost bun. Pai, daca il dadeau insotit de Kaletra! Plaquenulul nu dovedea prapadul pe care l-a produs Kaletra, care mai era data si in doze foarte mari.
    Deci hidroxiclorochina la noi asa a fost discreditata: a fost contracarata cu doze mari de Kaletra, otrava conceputa pentru a „trata” sida, in fapt pentru a ucide de sida.
    Câte schepsisuri are si medicina asta moderna!… si daca esti doctor poti sa ti-o iei.

  2. Ar fi fost bine de mentionat ca nu este recomandat femeilor gravide sau care vor sa devina gravide.

    La teste pe animale s-au vazu urmari negative la fetusi si naimalele nascute ce pot pune in concluzie viata sau calitatea vieteii nou nascutului in pericol. De aceea se recomanda femeilor sa foloseasca metode contraceptive daca intentioneaza sa foloseasca Molnupiravir.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.