Ce-a mai observat Jurma privind la Omicron

Medicul Octavian Jurma susține că nu există dovezi că varianta Omicron ar crește mortalitatea în rândul copiilor. Sunt mai multe spitalizări, dar în secțiile ATI sunt mai puțini copii decât în valul precedent, afirmă Jurma.

Acesta a analizat luni situația pandemiei în România.

„Astazi (luni – nr.) am avut un nou debut se saptamana inalt, cu 66% peste debutul saptamanii trecute.

Nu e semn bun, speram sa vad mai degraba un incetinire a ratei de crestere la 35% cat este scenariul optimist pe saptamana curenta.
Asta inseamna ca maine (marți – nr.) vom incepe saptamana (valorile de marti sunt cele inregistrate luni) cu valori peste 35,000 de cazuri pe zi, poate chiar peste 40,000 si un varf saptamanal in jurul a 45,000 de cazuri pe zi.
In aceasta saptamana vom inregistra peste 200,000 de cazuri noi de COVID-19, ceea ce inseamna ca in realitate 1 milion de romani se vor infecta (la o rata conservatoare de detectie de 1 din 5).
Minim 20,000 dintre acestia vor fi copii, care depind exclusiv de adulti pentru protectia lor.
In grafic aveti si o prognoza mai simpla, respectiv media intervalului de predictie publicat in 2 ianuarie (curba verde punctat). Pana acum media oficiala s-a aliniat bine la prognoza, deci e posibil sa vedem varful valului 5-Omicron saptamana viitoare, daca avem noroc.
Semnul principal al unui debut de faza descendenta este un „lower Monday”, o zi de luni care sa debuteze sub valoarea zilei de luni precedenta. Deci varful se vede mereu doar retroactiv.
Din pacate am depasit 10,000 de internari dintre care 903 la ATI (raportul GCS scade internarile la ATI de parca nu ar fi tot spitalizari).
Aparent Omicron este mult mai blanda pentru ca se raspandeste mult mai repede decat progreseaza boala si valul de internari a ramas si mai mult in urma valului de infectari.
In aceasta saptamana vom depasi totalul zilnic de 15,000 de internati si saptamana viitoare vom atinge sau depasi recordul valului Delta de 20,000 internari.
Din pacate 8% dintre internari sunt minori in valul 5-Omicron, un procent de aproape 3x mai mare decat in valul 4-Delta, ceea ce inseamna ca si internarile la minori vor depasi un total zilnic de 1,000 de copii internati. Evident faptul ca Omicron pune mai multi copii in spital decat Delta nu e tocmai o dovada ca e mult mai blanda.
Chiar daca ni se da de inteles ca spitalizarile sunt de fapt provocate mai ales de Delta (ca doar Omicron e mai blanda), nu exista nici o umbra de indoiala ca Omicron reprezinta deja de saptamana trecuta peste 90% din cazurile secventiate.
Urmeaza asadar ca in urmatoarele 3 saptamani valul 5-Omicron sa loveasca rau spitalele, care se vor umple de romani care s-au lasat convinsi chiar de autoritati ca „Omicron e mult mai blanda”.
Desi mortalitatea in valul 5-Omicron ramane inca marea necunoscuta (saptamana trecuta CNSCBT-INSP a „uitat” sa publice raportul VOC). Am adaugat o prognoza optimista placand de la premisa a unei reduceri cu 50% a mortalitatii la 21 de zile fata de cea mai scazuta mortalitate din valul 4-Delta.
Chiar si asa la maximum de optimism, prognoza nu arata bine cu valori apropiate de varful valului Delta. Chiar daca mortalitatea este cu 75% mai redusa decat in valul Delta tot vom avea peste 250 de decese pe zi la finalul lunii februarie, cand numarul de cazuri ar trebui sa fie in scadere rapida.
Pana la urma si valul 5-Omicron va lasa in urma mai mult de 10,000 decese oficiale, la fel ca toate valurile lasate libere de pana acum.
Iar toate acestea prespun ca BA2 nu va produce si la noi un val de Omicron in valul de Omicron, care sa ne mai ia odata la infectat copiii pe care i-a iertat BA1. Dar despre BA2 vom mai discuta dupa ce apare raportul VOC de saptamana asta sper sa nu il uite iarasi)
—–
NOTA: Nu avem nici un raport ca Omicron creste mortalitatea in randul copiilor, chiar daca creste spitalizarile. Pana acum numarul minorilor in ATI ramane mai scazut decat in Delta.
—–
PS. Scurtarea carantinei la 5 zile fara test este masura majora de relaxare in varful valului 5 si e o decizie pur politica. Tocmai de aceea e stupid ca nu se face diferenta intre vaccinati si nevaccinati. Este evident ca e nevoie de un test rapid negativ pentru a nu iesi din carantina in perioada infectioasa a bolii, cum face Marea Britanie pentru a permite iesirea dupa 5 zile.”, a scris Octavian Jurma.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

13 Comentarii

  1. Categoria „bolnavi pentru manipulare si intepare” nu e la ultimul capitol pentru premiu. Mai are mult si sunt destui care se vor la carma premiului! Te mai tin balamalele nea jumara sa rezisti pana la decernarea premiului de catre politie si judecatorii?!

  2. Comentarii mai agramate nici că se poate… Întrec orice închipuire. Mai puneți mâna pe abecedar, vajnici luptători pentru cauze pierdute!

  3. Privind la Omicron, Dl Jurma a observat că și acesta e fel de bocciu ca domnia sa.

  4. Azi Danemarca ridica restrictiile pt o populatie de 5,8 milioane si un numar de cazuri la 14 zile intre 18 ian. 31 ian. de 582.583 cazuri https://news.google.com/covid19/map?hl=en-US&gl=US&ceid=US%3Aen&mid=%2Fg%2F121p5z1h deci 10% din populatie este afectata in aceste zile de Omicron. O alta tara de 9,3 milioane are 1,1 milioane cazuri la 14 zile https://news.google.com/covid19/map?hl=en-US&gl=US&ceid=US%3Aen&mid=%2Fm%2F03spz, deci peste 10%, Romania cu 19 milioane de locuitori are 304.979 cazuri https://news.google.com/covid19/map?hl=en-US&gl=US&ceid=US%3Aen&mid=%2Fm%2F06c1y deci 1,6% este afectata de Omicron. Ce mare drama ar fi daca am avea 83.000 de cazuri cat a avut maximul o tara de 9,3 milioane sau 50.392 cazuri/zi cat a fost maximul in Danemarca o tara de trei ori mai mica decat Romania. Nici daca ne-am forta din greu nu vom putea atinge 1,9 milioane de cazuri in 14 zile ca sa avem 10% din populatie bolnava in 14 zile ar trebui 150.000-200.000/zi ca sa atingem nivelul altor tari. Deci SARMANUL JURMA VORBESTE pt a impresiona persoanele care nu rationeaza, care nu au capacitatea de a intelege ca nimic din ce urmeaza nu se va ridica la nivelul de imbolnavire atins de tari ca Franta, Belgia, Olanda, UK, etc. unde a fost atins un nivel de 10% bolnavi din populatie. AM PIERDUT MAREA SANSA DE A FI ASEMENEA EUROPENILOR, am ramas de ”caruta” si la imbolnaviri cu Omicron, dar putem creste mortalitatea dupa placul lui Jurma si Gelu Visan, care visau la 25.000 decese in valul V. in Timisoara nu-i caldura in spitale si este cel mai virusat, iar unii medici si-au pierdut capacitatea profesionala si morala incat pot provoca tragedii, fara jena ascultand ordinele papusarilor care-l finateaza pe Jurma, un medic care n-a profesat niciodata si s-ar putea sa nu mai aiba dreptul, daca au trecut zece ani de la obtinerea diplomei. Deci un nimeni care vorbeste din amintiri sau transcrie dupa dictare.

  5. Tocmai am observat cu micronanoscopul meu hyperspectroscopic pe care l-am luat de pe alibaba (ieftin ca taratele) o subvarianta noua din cea mai veche mutatie al omicronului, care ma face sa cred ca probabil va afecta trendul descendent al ingrijorarii pe care o poate determina o derivatie neasteptat de brusca a acestui virus. Linistiti-va, unii dintre voi nu vor muri !

    P.S: asa zisele diferente intre vaccinati si nevaccinati nu sunt reale, totul este pentru binele celor din jur. Vaccinul, carantinele, mastile, distanta sociala sunt eficiente si asta este dovedit intr-o multime de studii stiintifice facute de oameni integri, fara conflicte de interese. Si daca sunt, sunt mentionate intotdeauna la subsolul textului abstract.

  6. Acum poate isi da seama si domnul Jumara de ce a fost adus ‘lotul’ de omicroni, practic instant,cu avion special din Africa de Sud…Corelat si cu inceperea scolilor cu prezenta 100%…. Trebuie sa va desenez eu graficul?

  7. “Informatul” de serviciu, domnul doctor Jurma a afirmat că cifrele trebuie înmulțite cu 5 având în vedere numărul testaților zilnic în România. Spuneți-ne la danezi sau țara cu 9,3 milioane câte persoane testează zilnic și apo faceți comparațiile și emiteți concluzii.

  8. Pa ce facuși ma nene ma , ? TE SUCIȘI?
    Pana saptamana trecuta spuneai ca e un cal troian care ataca in special pe copii si dadeai niste numere astronomice de internati minori la ATI.
    Parerea mea este ca esti un mare habarnist care nu ai semanat decat panica 2 ani de zile.
    Poate intr-o postare viitoare ne pui si noua o diplomă cu ce si unde ai absolvit.

  9. Dar Jurma asta nu observa cat este de tampit? Nu are oglinda la baie, nu are nevasta care sa-i spuna realitatea verde in fata? Toata ziua: Jurma in sus, Jurma in jos, unde te uiti numai urme de Jurme, in Cotidianul, in Ziare.com, in EVZ, in G4Media, peste tot scenariile apocaliptice ale acestui individ cu mintile ratacite numit Jurma. Cu Jurma in sus si Jurma in jos si cu experimentele lui de cercetator in garaj, va saraci toata presa care plateste pentru ineptiile acestui dezechilibrat mintal.

  10. Să i spun a cineva lui Jurma ce scriu eu acum. Neaparat. Cotidianule, te bagi? Nu de alta, dar poate (editat) n are timp să citească presa, ocupat fiind cu ” Momente și Schițe cu și din plandemie”. Cică ar fi cercetător. Probabil, cercetează de mult timp care i cea mai profitabila, pecuniar vorbind, îndeletnicire. Și cum cei 32 de ani de tranziție spre neant ne au demonstrat că cea mai profitabila îndeletnicire este furtul cu toate variantele și subvariantele lui, domnul J s a apucat de ea. De îndeletnicire, adică. Da nu in stilul clasic ci în ăla cu paraindarat. Adică e plătit gras să le fure mințile la prosti. Nea Jurma, ia nene bețișorul și cercetează și mata niște rahat, de asta de l bagi pe gat la oameni. Sigur găsești mulți paraziti. Că văd că timp de povesti ai. Fa și mata un bine planetei. Mata te pricepi bine la coproparazitologic. Știu că pute, da e pentru sanatate, nu i așa? Fa și mata ceva cu valoare adăugată pentru nație că pentru mata tot faci. Pui zece măști pe mufa și zgamai. Apoi ne spui câți paraziti ai găsit și câți viruși. Să dea naiba daca nu iei Nobelul. Sau te ia naiba pe mata? In fine, vedem la sfârșit.
    Spor la treabă.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.