Trump retrage SUA din ”nesfârșitele războaie tribale”

Administrația Trump a luat o decizie ce contravine strategiei adoptate de circa zece ani în Siria. Casa Albă a anunțat că trupele americane din nordul Siriei se vor retrage și va fi astfel permisă o operațiune a Turciei împotriva Fortelor Democrate Siriene, majoritar kurde. Decizia a fost luată de președintele Donald Trump după o discuție telefonică cu omologul turc Recep Tayyip Erdogan, care a avut loc duminică și a vizat securitatea în nord-estul Siriei.

În acest fel, lupta dintre intervenționiștii fostei administrații Bush și adepții lui Donald Trump din rândul Partidului Republican s-a transformat peste noapte în război deschis, un război riscant înaintea unui an electoral.

Decizia lui Trump a surprins Pentagonul și o parte dintre congresmanii republicani. Kurzii au fost cei mai importanți aliați ai SUA în lupta împotriva organizației Stat Islamic în Siria și Irak, iar retragerea americană îi lasă expuși în fața unei ofensive turce considerată iminentă de presa de la Ankara. Donald Trump a revenit după aceste critici și a susținut că va distruge economia Turciei, dacă armata turcă va masacra forțele kurde.

Însă anunțul cel mai important al lui Donald Trump rămâne cel de duminică: ”E timpul să ieșim din aceste ridicole Războaie Fără Sfârșit, multe dintre ele tribale, e timpul să aducem soldații acasa. Vom lupta unde este în beneficiul nostru să o facem și vom lupta doar pentru a câștiga. Turcia, Europa, Siria, Iran, Irak, Rusia și kurzii trebuie acum să se descurce și să stabilească ce vor să facă cu luptătorii Statului Islamic  capturați în ”vecinătatea” lor. Noi suntem la 7.000 de mile distanță și vom zdrobi Statul Islamic dacă se apropie de noi”.

Graham: un dezastru

”Este un dezastru în devenire. Abandonarea kurzilor va fi o pată pe onoarea Americii”, a spus senatorul republican Lindsey Graham. ”Dacă relatările despre retragerea SUA din Siria sunt corecte, Trump comite o greșeala gravă”, a spus senatorul republican Marco Rubio. ”Kurzii au fost esențiali în lupta noastra împotriva ISIS în Siria. Ar fi o greșeală să-i lăsăm să moară”, a spus fosta ambasadoare la ONU Nikki Haley. ”Trebuie să ne susținem întotdeauna aliații”, a declarat Haley, care însă nu spus că Turcia este, de aproape 70 de ani, aliata SUA în NATO. ”Decizia președintelui de a-i abandona pe aliații kurzi în fața unui asalt al Turciei este trădare. Asta arată că America nu este un aliat de încredere; facilitează renașterea ISIS; creează condiții pentru un alt dezastru umanitar”, a spus și senatorul Mitt Romney. Se adaugă acestei liste de contestatari ai deciziei lui Trump și generalul James Mattis, care a demisionat din fruntea Pentagonului în decembrie 2018, atunci când președintele a declarat că are în vedere retragerea trupelor din Siria.

Trump: Europenii ne-au considerat fraieri

”Kurzii au luptat cu noi, însă au fost plătiți cu bani grei și echipamente pentru a face asta. Ei luptă cu Turcia de decenii. Am oprit lupta asta vreme de trei ani, dar e timpul să ieșim din aceste ridicole Războaie Fără Sfârșit, multe dintre ele tribale, e timpul să aducem soldatii acasa”, a fost replica lui Trump, pe Twitter.

Se pare că în spatele deciziei lui Donald Trump stă și refuzul aliaților europeni de a-i reprimi pe cetățenii lor care au luptat de partea ISIS în Siria și care au fost capturați de SUA și de forțele kurde.

”SUA trebuiau să fie în Siria pentru doar 30 de zile, asta cu mulți ani în urmă. Am stat și am intrat tot mai mult într-o luptă fără vreo țintă anume. Când am ajuns la Washington, Statul Islamic umbla nestingherit în regiune. Am învins Califatul ISIS în proporție de sută la sută, am capturat mii de luptători ISIS, majoritatea din Europa. Însă Europa nu i-a vrut înapoi, au spus să-i ținem în SUA. Am spus ”NU, v-am facut o favoare mare și acum vreți să-i ținem noi în inchisorile americane, cu un cost uriaș. Sunt ai voștri, judecați-i”. Au spus din nou NU, gândindu-se, ca întotdeauna, ca SUA sunt ”fraierii” în NATO, în comert, in toate”, a scris Trump.

Menținerea Imperiului – costuri și beneficii

Jurnalistul Pat Buchanan expune argumentele criticilor lui Trump pentru o prezență pe termen nedefinit a SUA în Siria și încearcă să le decosntruiască.

Dacă ne retragem, spune Graham, kurzii vor fi obligați, pentru a supraviețui, să se alieze cu regimul lui Bashar Al Assad. Este adevărat, însă acum kurzii ocupă un sfert din Siria, iar acest lucru nu este sustenabil. Trebuie să recunoaștem care e realitatea. Assad, rușii, iranienii și Hezbollah au câștigat războiul împotriva rebelilor sunniți și împotriva prietenilor noștri arabi, înarmați și echipați de noi.

Ni se spune că kurzii vor fi masacrați de președintele turc Recep Erdogan, care îi consideră aliați ai teroriștilor din PKK. Însă turcii au ocupat până acum de două ori frontiera siriană, la vest de Eufrat, iar kurzii de aici s-au retras fără să fie masacrați. Și cât timp ar trebui oare să rămânem în Siria pentru a-i apăra pe kurzi în fața turcilor? Pentru totdeauna?

 Dacă vom pleca, ISIS se va întoarce, spune Liz Cheney. «Teroriștii aflați la mii de mile depărtare își vor folosi sanctuarele pentru a lansa atacuri împotriva Americii.» Însă Al-Qaida și ISIS sunt în multe locuri în acest moment, în mai multe locuri decât erau când am intervenit în Orientul Mijlociu. Oare trebuie să luptăm mereu acolo – pentru a-i ține acolo pentru totdeauna? De ce Siria, Irakul, Iranul, Turcia, Arabia Saudita și statele din Golf nu-și gestioneaza problemele pe care le au cu ISIS și al-Qaida în propria lor ogradă?.

«Asta va arunca regiunea și mai mult în haos», spune senatorul Graham. Dar, dacă decizia lui Trump riscă să creeze și mai mult haos, nu putem oare să spunem că tocmai întreaga intervenție a SUA a creat haosul din prezent?  

Gândiți-vă. Azi, talibanii întreprind mai multe atacuri și controlează mai mult teritoriu decât o făceau în anii de dinaintea  primei intervenții americane, în 2001. La 16 ani după ce am intrat în Bagdad, protestele împotriva regimului irakian au dus la pierderea a sute de vieți, săptămâna trecută, iar extinderea revoltei amenință regimul irakian. Arabia Saudită poate pierde războiul pe care l-a lansat împotriva rebelilor houthi, în 2015. Iranul și interpușii săi, cu doar câteva rachete și drone, au redus la jumătate producția sa petrol saudită. Prințul moștenitor Mohammed bin Salman provoacă vulnerabilitate țării sale și ar putea să caute să negocieze cu Iranul.

Printre cei care se opun cel mai vocal retragerii Americii din războaiele eterne ale Orientului Mijlociu se număra cei care au fost foarte entuziaști când ne-am băgat în aceste războaie.

Și, da, trebuie plătit un preț când lași un imperiu să dispară, însă întotdeauna prețul acesta este mai mic decât prețul menținerii imperiului”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2

11 Comentarii

  1. „Vom lupta unde este în beneficiul nostru să o facem și vom lupta doar pentru a câștiga”!cu alte cuvinte, Adio NATO!

  2. Doar ca invazia Irak-ului (ca sa dau doar un exemplu) numai „razboi tribal” nu se poate numi …

  3. Pleaca deoarece simt ca e dezastru si nimic favorabil lor. Cei 2-4% din PIB-ul multor tari nu au ajuns la destinatie. Suntem in 2019 si se apropie de statul ingenuncheat fara razboi militar,locul unde a fost si este liniste,trebuie calcat si de picioarele lor prin relocarea din afganistan,irak si pe unde mai sunt imprastiati,in Romania! Acum 3-4 ani am gasit online un articol,de fapt,cateva care aproape coincideau cu viitoarele actiuni privind „curatenia si ordinea impusa de vesticii nelinistiti”si actiunile vor continua chiar daca cetateanul roman nu este de acord!

  4. Turcia este capabila militar sa faca ordine singura in tot orientul mijlociu. Insa nu ar fi pe placul evreilor. Dar decizia lui Trump este foarte buna pentru poporul sau.

  5. Atat teroristii cat si curzii au fost, unii infiintati altii manevrati, de catre americani pentru supunerea statelor din golf.America mai are inca nevoie de teroristi, care neavand patrie pot fi folositi si in Africa sau America spre deosebire de curzi ,ca fer de lance american.E bine de invatat!

  6. „Abandonarea kurzilor va fi o pată pe onoarea Americii” – Iata o marturisire pe care, sunt sigur, limbistii romanesti o vor sari din discursurile lor. ONOAREA AMERICII SE REZUMA LA A INITIA SI SUSTINE RAZBOAIE. Daca nu fac asa, onoarea li se pateaza. Bravos alui de zise!

  7. Retragerea asta a americanilor este un fapt cu mult mai important si cu mult mai multe implicatii decat o suita de stiri banale, insa scoase mult in fata.

  8. Vine un moment cand cateii cei pupicuristi sunt dati prada la lei. Sunt dati prada sholder to sholder….si se pic pic pe noi cand e interesul american in joc.Romanul e naiv si sentimental…prietenii, betii, …dar odata se schimba foaia. In cazul de fata americanii vor sa vanda armament la turci…pe bani multi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.