Trump: Rusia să înceteze activitățile destabilizatoare

Trump a declarat joi că Statele Unite cooperează cu Polonia pentru a combate ”comportamentul destabilizator” al Rusiei şi a cerut din nou statelor membre NATO să-şi îndeplinească obligaţiile financiare faţă de organizaţia de securitate. Trump a facut declaratia in timpul conferintei de presă ținută împreună cu omologul polonez Andrzej Duda, în cadrul Summit-ului ”Inițiativei celor Trei Mări”. Polonia este prima ţară de pe flancul estic al NATO vizitată de către preşedintele Trump, după ce acesta şi-a afirmat în urmă cu aproape o lună angajamentul faţă de Articolul 5, la Casa Albă, în prezența președintelui României. Este un mesaj grav înainte de întâlnirea de vineri cu președintele Vladimir Putin, în marja Summit-ului G20 de la Hamburg.

Vorbind în fața mulțimii adunate în Piața Krasinski din Varșovia, preşedintele Donald Trump a mai îndeamnat Rusia să pună capăt activităţilor destabilizatoare în Ucraina, relatează The Associated Press, citată de News.ro. El a îndeamnat Moscova să nu mai susţină ”regimuri ostile”, referindu-se la Siria şi Iran. Trump a cerut Moscovei ca, în schimb, să se alăture ”comunităţii naţiunilor responsabile” în lupta împotriva inamicilor comuni şi în apărarea civilizaţiei. ”Îi vom înfrunta (pe terorişti) şi îi vom învinge”, a promis el. Preşedintele american a folosit expresia ”terorism islamic radical”, eticheta pe care a aplicat-o frecvent în campania sa electorală extremiştilor, însă pe care a evitat să o folosească la o reuniune a liderilor arabi, în Arabia Saudită, în primul său turneu în străinătate, în luna mai. Trump a subliniat că grupări extremiste ameninţă ”modul de viaţă” al Occidentului şi a apărat în mod indirect interdicţiile de călătorie ale administraţiei impuse imigranţilor din unele ţări majoritar musulmane.

În primul discurs public ținut in Europa, la Varșovia, Trump a spus că Polonia este centrul Europei din punct de vedere geografic și că ”poporul polonez este sufletul Europei”. ”Vestul nu va niciodată distrus”, și-a încheiat Trump discursul. Președintele SUA a mai arătat că Polonia găzduieşte 5.000 de trupe americane care au rolul de a descuraja comportamentul destabilizator al Rusiei și a mulţumit guvernanţilor polonezi care au ridicat cheltuielile militare pentru ca ţara să îndeplinească obiectivul de 2% din PIB pentru Apărare, stabilit la nivelul NATO. Trump s-a arătat satifăcut că Polonia a început să importe gaze naturale lichefiate din SUA. Donald Trump a promis SUA nu vor folosi niciodată energia pentru a constrânge ţări din Europa Centrală şi de Est şi că nu va permite nici altor ţări să le supună unor astfel de constrângeri.

Multumit a fost si presedintele polonez Andrzej Duda, in conditiile in care Polonia este acuzata de UE de influentarea politica a Justitiei, prin preluarea functiei de procuror general chiar de ministrul Justitiei si printr-o serie de numiri contestate la Curtea Constitutionala, dar si pentruy refuzul de a ccepta cotele de imigranti impuse d3e Bruxelles. ”Aceasta este cea de-a doua vizită în străinătatate a preşedintelui Trump şi începe în Polonia. Asta demonstrează că suntem un stat care contează şi ne fortifică prezenţa în cadrul Uniunii Europene”, conform a spus Duda. ”Ne considerăm parteneri loiali, care cooperează în mai multe domenii, printre care se numără şi securitatea. Am sentimentul că Statele Unite sunt serioase cu privire la securitatea Poloniei”, a mai declarat președintele Poloniei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.