Trump şi Kim se întâlnesc pe insula Sentosa, templu al luxului, cu trecut sumbru

Întâlnirea istorică dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, despre care se se vorbeşte atâta şi de atâta timp şi care a stat sub semnul întrebării până zile trecute, are loc marţi, 12 iunie,  ora 9,00 (locală) la hotelul de cinci stele The Capella de pe insula singaporeană Sentosa, al cărei nume care se traduce „pace şi linişte”. El are 110 camere şi a fost desenat de arhitectul englez Norman Foster, unul dintre cei mai renumiţi şi arhitecţi din lume. Este vorba de un loc turistic de vis, dar cu trecutr sumbru. Cotidianul „Straits Times” din Singapore, citat de ziarul parizian „Le Figaro, scrie că cei doi lideri politici vor locui în hoteluri separate, Shangri-La, şeful Casei Albe, şi, respectiv, St. Regis Singapour, liderul de la Phenian.

Oraşul-stat Singapore nu se află la primul summit de mare anvergură pe care-l găzduieşte. Astfel, în 2015, acolo a avut loc întâlnirea dintre preşedintele chinez Xi Jinping şi  omologul său taiwanez Ma Ying-Jeou.Totuşi, convorbirea dintre Trump şi Kim va reprezenta o premieră  şi pentru insula Sentosa şi hotelul The Capella, unde pregătirile sunt pe ultima sută de metri. Hotelul de lux nu va anula rezervările făcute deja, dar nu mai  acceptă altele.

La rândul lor, autorităţile au declarat „zonă de eveniment special”  perimetrul ambasadei SUA din oraşul-stat şi cel al Ministerului de Externe şi, evident, insula Sentosa, deplasând acolo  importante dispozitive de securitate. Din ultima perspectivă, din ce ştiu în legătură cu diversele summituri în care a fost implicat un preşedinte american, SUA deplasează în zonă, dacă este posibil, un portavion, ca şi diferite avioane de luptă în aeroporturi prietene din regiune.De prisos să mai vorbim despre trupele speciale trimise deja  în Sentosa, în Singapore sau prin zonă. Probabil că şi autorităţile de la Phenian, foarte-foarte precaute cum le ştim, nu au stat cu mâinile în sân, aşa încât insula Sentosa şi Singapore au devenit deja cele mai securizate locuri din lume.

Aflat la sud de Singapore, acest teritoriu de 5 kmp.(din cele 717,9 ale ţării) adăposteşte 1.700 de persoane. Aici există terenuri de golf, sport atât de drag lui Trump, cazinouri, mari hoteluri şi vile de lux, parcuri tematice, între care celebrul Universal Studios.Insula primeşte cinci milioane de turişti anual. Ea a fost aleasă pentru summitul Trump-Kim dat fiind că este la sud de Singapore, iar accesul pe ea se realizează foarte repede, pe podul ce-o leagă de insula principală, ceea ce-l face uşor controlabil şi securizabil.

Spre deosebire de faima turistică de azi, trecutul ei este unul sumbru. La sfârşitul sec XVI,  ea se nume „Pulau Belakang Mati”, în traducere „insula moţii care vine de nicăieri”, în malaieză, asta datorită piraţilor care bântuiau pe acele meleaguri şi comiteu jafuri cu duiumul.La finele secolului XIX, Sentosa a fost atinsă de o epidemie de malarie care a făcut ravagii. Între 1942 şi 1945, ea a fost cucerită de japonezi, care au creat un lagăr de prizonieri de război, îndeosebi australieni şi britanici.

De asemenea, ei au avut pe insulă şi o baterie de artilerie.Una dintre senzaţionalele plaje de acum ale insulei a fost locul în care au fost masacraţi chinezi de către soldaţi japonezi în cadrul operaţiunii Sook Ching, între februarie-martie 1942. Tot pe Sentosa s-a aflat o unitate a aviaţiei nipone, cărora femei coreene trebuiau să le ofere plăceri sexuale. Este unul dintre cele mai sumbre episoade din ultima conflagraţie mondială, care a creat adânci resentimente printre coreenii din Sud, ca şi din Nord.

De prisos să mai spunem că întâlnirea Donald Trump- Kim Jong Un, prima de acest fel între un preşedinte american şi un lider nord-coreean, se bucură de un tratament mediatic mondial ieşit din comun. Ea poate fi numită istorică şi se poate înscrie alături de cea dintre premierul isrealian Yitzhak Rabin, ministrul său de Externe, Shimon Peres, pe de o parte, şi liderul palestinian Yasser Arafat, de pe peluza Casei Albe, de la 13 septembrie 1993. Numai dacă am aminti schmbul extrem de dur de replici dintre cei doi, de la începutul anului, şi ar fi de ajuns.

Acum, într-un climat schimbat radical faţă de cel de la începutul anului, în care notăm cu prioritate întâlnirea istorică dintre liderul nord-coreean şi cel sud-coreean  – Kim Jong Un şi Moon Jae-in-, de pe 26 mai de la Panmunjpm, se aşteaptă ca ambii lideri să dezbată dosarul denuclearizării peninsulei coreene. Dar, deopotrivă, ei ar putea aborda eficient şi sfârşitul războiului dintre ele două părţi, dat fiind că, după semnarea armistiţiului din iulie 1953, cele două state coreene sunt practic în stare de război.

Cum se vede, aşteptările sunt uriaşe, iar întrebarea este dacă se vor consemna miracole politice în foarte primitorul decor al insulei „păcii şi liniştii”, care ar putea însemna pentru Trump o mare lovitură externă , iar pentru Kim consacrarea sa internaţională, ca un lider de certă anvergură?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.