Trump va aduce schimbări importante

Nimeni nu a crezut că Trump ar putea câştiga, afirmă Holger Steltzner, într-un articol din Frankfurte Allgemeine Zeitung. Berlinul vorbeşte acum ca şi cum un dictator ar fi preluat puterea în SUA. Alegători ca aceia din State există şi în Europa.

Cu toţii s-au înşelat. Nu au văzut victoria lui Trump nici politicienii, nici economiştii, nici instituţiile de sondare a pieţei, nici investitorii şi nici casele de pariuri.

Cu siguranţă ceva s-a întâmplat în societatea americană, ceva ce personalul de conducere din politică şi economie nu îşi explică. Reacţia buimacă la aflarea noului preşedinte al SUA este o altă evidenţă a faptului că elitele sunt neajutorate în statele cu greutate în industrie, după cum se afirmă în presa străină. Bucuria celor autoritari din toată lumea se exprimă în multe volume, Vaticanul se roagă ”ca Trump să fie luminat”.

Lumea se poartă de parcă ar fi apărut un dictator

Luările de poziţie de la Berlin au fost ca şi cum un dictator ar fi ajus la cârma SUA. Angela Merkel cheamă America să recunoască drepturile fundamentale ale democraţiei, vicecancelarul Gabriel îl numeşte pe Trump ca pe ”precursorul noii Internaţionale”. Dacă vom compara acest parcurs cu critica ”islamică” a Turciei lui Erdogan, de care UE depinde puternic, se pune întrebarea dacă UE nu trebuie să sfătuiască America cum se conduce democratic un stat.

Se pune mai mult întrebarea, dacă europenii se uită la rezultatul votului Brexit şi la ieşirea victorioasă a lui Donald Trump din aceste alegeri?

Sunt destul de mulţi sceptici cu privire la societatea informaţională globală, sau sunt chiar speriaţi de aceasta.

Pentru UE, Trump devine o provocare. Se impune o nouă distruibuţie a participărilor statelor Uniunii la sectorul de securitate internă şi externă. Nimeni nu ştie pe moment ce curs să aleagă economic şi politic. Pentru că Trump este un adversar al comerţului liber, TTIP, ar trebui ca Uniunea Europeană, China, Mexicul, sau chiar Germania, ţară puternic exportatoare, să decidă ce fac cu surplusurile de marfă şi să intre la negocieri dure în acest sens.

Negocierile despre TTIP se pot de acum încolo trece sub tăcere. Și fluxul de migranţi s-ar putea supune altor legiferări în viitorul imediat. Trump va coborî taxele şi va investi în infrastructură, lucru care pe termen lung va duce la creştere economică, dar şi la creşterea dobânzilor. Mergând pe acest drum ocolitor, economia globală ar putea profita.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Mostoghiu 26 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.