Tuberozele – „Florile Maicii Domnului”

Tuberozele – „Florile Maicii Domnului”

Primarul Nicolae Lazăr conduce comuna Hoghilag (Halwelajen- în dialect săsesc) din județul Sibiu de două mandate. Este tânăr, aflându-se pe partea bună a anilor 40, are multă voință, inteligență, perseverență, dragoste față de oameni și o bună experiență în privința finanțării europene.

Găsind așezarea rămasă în urmă, încă din primele zile după alegeri a decis că Festivalul vinului nu reprezintă o tradiție prea onorabilă, ținând seama că experiența comunală mergea spre o splendoare săsească, adusă de unul dintre bătrâni tocmai din Mexic: tuberoza sau chiparoasa. Povestea spune că floarea ar fi fost adusă din India, dar nu are prea mare importanță. Cum a fost ales primar, ignorând opoziția viticultorilor, domnul Lazăr a luat o decizie neașteptată: festival de tuberoze, nu festival de vinuri!

Sașii din Germania au auzit imediat și au fost fericiți. Cinci-șase dintre ei primiseră în familie secretul tuberozei, păstrat peste o sută de ani. Ei au reușit să lase celor mai vrednici dintre consătenii români o tradiție sfântă, ținând seama că i se spunea „Floarea Maicii Domnului”. Din această pricină, pe 15 august, la Sfânta Maria Mare, tuberoza are… putere maximă. În ziua de azi, 21 de cultivatori, dintre care numai unul este sas, domnul Eckardt, însurat cu o româncă, dețin hectare întregi de tuberoze în comuna Hoghilag. Cele înflorite ocupă grădinile de lângă casă, iar cele aflate în perioada de „tranziție”, în anii 1 și 2 de la cultivare, le poți vedea pe terenuri mari, în afara satului.

Primarul Lazăr știe bine prin ce chin trec tuberozo-manii. Floare ciudată, de o frumusețe și un miros divin, despre care se spune că i-a ucis pe unii cultivatori începători care au dormit cu ea în cameră, cu ferestrele închise, tuberoza a fost un tezaur la sași, și a rămas același tezaur și la urmașii lor români. Anual, sașii vin la Halwelajen, să-și  vadă moștenirea, și sunt surprinși că foștii lor consăteni se pricep atât de bine la îngrijirea unei… vietăți speciale. Primarul se bucură de mare prețuire în sat, familiile de bază l-au urmat în creșterea tuberozei. Le ține partea și-i urmărește în fiecare anotimp. O simplă greșeală sau o neglijență a terminat o parcelă de flori! Într-o grădină medie, de un pogon, se cultivă circa 100.000 de fire de tuberoze și se aduc peste 20.000 de litri de apă din Târnava Mare, în fiecare noapte secetoasă. Primăria se luptă să realizeze un proiect mai vechi: activarea vechiului traseu al apei curente comunale, direct spre grădinile cu tuberoze. Este avută în vedere chiar săparea unor fântâni, din care apa poate fi luată gratis. Potrivit zicalei, tuberoza stă cu picioarele în apă și cu capul în soare.

Prima floare din România, certificată în UE

Primarul nu lucrează singur. Lucrează împreună cu un ONG: „Centrul de Excelență pentru Promovarea comunei Hoghilag”, cu care face adevărate minuni gospodărești. Spre exemplu, împreună cu prietenul primăriei, profesorul agronom din Sibiu, Ionuț Diaconeasa, specialist în Indicații Geografice Protejate, au depus documentația la Ministerul Agriculturii, pentru a certifica la UE Tuberoza de Hoghilag, prima floare certificată din România și a treia din Europa.

Hoghilagul de azi a preluat rânduielile sașilor stabiliți aici încă din secolul al XII-lea. Cultivarea tuberozei s-a dezvoltat în secret, atât în România (în zona Hoghilag), cât și în sudul Franței, în Spania, Italia, India, Egipt, Maroc, Tunisia, Taiwan, Filipine, Polinezia. Esența ei, cu miros exotic, este inclusă în parfumuri celebre. În Mexic, tuberoza era cultivată pentru parfumarea curților și a grădinilor, precum și pentru buchetele de mireasă. Aztecii extrăgeau un ulei esențial care parfuma ciocolata. În Europa, primii bulbi au fost importați de un misionar francez în anul 1530, care i-a cultivat în secret
în grădina unei mânăstiri de lângă Toulon. Multe legende s-au născut o dată cu „invazia” tuberozei în Europa. În Italia, spre exemplu, fetele tinere nu aveau voie să se plimbe seara în grădinile în care creștea tuberoza, deoarece ele nu ar fi putut să reziste tinerilor, fiind amețite de parfumul lor exotic. Produsul solid, aromatic, obținut din flori și numit concretul tuberozei, intră în câteva parfumuri celebre: „Tubereuse Indiana” (produs de Creed, 1980), „Poison” (produs de Christian Dior, în 1985), „Byzance” (produs de Rochas, în 1987) și „Tubereuse Criminelle” (produs de Serge Lutens, în 1999). În fine, absolutul tuberozei (uleiul esențial) este utilizat în industria alimentară, pentru a da unor alimente savoare de căpșuni (wikipedia.org).

„Tuberozele ies la lumină ca bulgării de aur dintr-o bancă”

Sărbătorit în zilele de 19-20 august, în amintirea Maicii Domnului, luată de Fiul Său, Iisus Hristos, în Cerul Divin, Festivalul Tuberozelor a celebrat eternitatea credinței creștine. Florile durează 40 de zile, pe când în Mexic și India pot înflori în tot cursul anului. Există tehnici speciale de plantare, de stropire, de îngrijire, de recoltare a acestor plante. Tuberozele aparțin florilor albe, al căror miros este înebunitor noaptea. La fel ca Regina Nopții, înflorește la venirea întunericului și seamănă cu crinul sălbatic. Iată ce povestește doamna Eleonora Costea, proprietara unei gospodării model, de tuberoze: „Îi mulțumim primarului Lazăr, Dumnezeu să-i dea sănătate, pentru tot ajutorul dat florarilor. Fără primar, fără festivalul organizat de el de vreo 4 ani, ce ne făceam noi, cu florile astea atât de pretențioase? Vin mii și mii de turiști din toată țara și din străinătate, ne întreabă de bulgării de aur, vor să cumpere”. E greu de lucrat în grădinile cu tuberoze. Trebuie să le urmărești zi și noapte. Dacă a dat ceața, imediat dimineața, la ora 4 sau la 5, stropești cu furtunul toată grădina, să dai ceața la o parte. „Florile astea ies la lumină”, spune doamna
Costea, „ca bulgării de aur dintr-o bancă, și dau semn că satul nostru este încă sub oblăduirea Domnului. Ca să se facă, trebuie să știi cu ce dai. Durează mult munca asupritoare în jurul lor, mândrele mirese din grădină. În ce le moi, în ce soluții? Cu ce dai când crește tija, ca să fie groasă? Cu ce dai să înflorească mai repede? Cu potasiu mai mult. Să nu-ți lipsească muspileanu, soluția de gândaci și de păianjeni; îți trebuie un fungicid, să nu se maronească… Se fac ca roșiile, se maronesc”.

„Să nu miști floarea! Dacă o miști, nu-i place, o pierzi”

Multă muncă toamna, multă muncă primăvara, mai multă muncă vara. Chiparoasele pretind o mare exigență, românii au primit o frumosă moștenire de la sași, dar e foarte greu să intri într-un astfel de circuit. Marian (și Luminița) Stroilă au multe tuberoze. Fiul lor, Raul, IT-ist de elită, pregătește citronadă pentru vizitatori, fără zahăr. Bunicul lui, Munteanu, a luat florile de la sași, care l-au prețuit pentru vrednicie. El a cumpărat casa pentru grădina cu flori. Sașilor le-a fost greu să plece fără tuberoze. Raul lucrează la o firmă germană din Sibiu,  dar nu vrea să părăsească „busines-ul” florilor. „Vreau să fac un business din creșterea acestor flori”, spune el, „acum sunt doar o afacere de familie…” S-au orientat bine românii? „Da, spune Raul, „părinții mei pleacă noaptea și se întorc dimineața, prin toată țara au clienți: florării, ocazii, nunți, botezuri”. Luminița Stroilă adaugă: „Și părinții mei, Floarea și Emil, cultivaseră  chiparoase în grădină. E foarte greu să potrivești solul în care cultivi. Parcela din stânga o ia înaintea celei din dreapta. Trebuie să te înmulțești cu aceste flori, așa cum sunt… Dacă florii nu-i merge bine, poate înflori în anul 4, nu în anul 3, cum e tradiția. În câmp sunt florile din anul I. Acasă, avem anul II, iar aici, în centrul satului, avem anii 3 și 4”. Am fost la un festival elegant, unde am învățat multe. Cel mai important este să nu miști floarea! Dacă o miști, nu-i place. Dacă scoți o floare din pământ, o miști. Înseamnă că o pierzi ca floare adevărată.

Când sunt 20 de oameni în grădină, se mișcă prea mult. Dacă le zici, nu le place, dacă nu le zici, nu muncesc. Întotdeauna se luptă să fie floarea cât mai frumoasă. Să nu pice bobocii… Ca o concluzie a primarului, festivalul din acest an, al șaptelea, a fost cel mai reușit: circa 20.000 de vizitatori în două zile au fost în comună și au cumpărat sute de mii de tuberoze, florile Maicii Domnului…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Ion Longin Popescu 68 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Aș lua fiecare literă și l-aș sparge in capul celuia, sau celora care astfel protejează mediul..

  2. Picaturi din toamne roze
    Las din geana pleoapei mele,
    Adunate-n nopti cu stele
    Din parfum de tuberoze. (Parfum de toamna)
    Sunt multe poezii despre tuberoze, toate superbe ca si florile……[Rumburak]

  3. Da’ bravo!
    Puteți și voi să fiți mai clari?
    Dați odată o rețetă de combinație meseriașă și nu mă mai plimbați de colo-colo.
    Deja am investit o gălăgie de bani intr-un pogon de lavandă cu leagăn și spânzurătoare, fiecare să-și facă poze d-ales ambientale, cum îi place, și n-a mers.
    Am minat după bicoin și am găsit o ..nu mai zic ce.
    Am mai pus și o mie de metri de rapiță numai cu flori galbene să te pozezi în ele și ce crezi? Niște buzate mi-au cerut tot mie bani că s-a așezat pă niște urzici.
    Auzi, da ziceți că dacă elimin rapița și plantez tuburi roze, d-alea tari în tijă, pentru progresiști, de, dacă știi ce zic, e afacere garantată?
    Da’ Maica Domnului n-o să se supere că intru peste combinația ei?
    Știi ce zic…

  4. Cred ca-n ciuda bandei de infractori Isarescu-Nastase Adrian si complicii si restului de guverne de dupa lovitura de stat din 1989, în România trebuie sa mai existe fabrici de produse cosmetice. De ce nu se fac parfumuri, creme, shampoane …, de tuberoze si-n România?

  5. Daca afla Ursula cata apa au folosit, le baga un infringement de se-alege alles bulles Jan Gaben de tuberozele lor.

  6. Prostia este fără durere. Altfel ați fi urlat pupatorilor de moaște. Plangaciosilor. Lenesilor .

  7. Ion Longin Popescu – Redactia
    Nascut in comuna Barbatesti, judetul Gorj, la data de 6 februarie 1949, urmeaza cursurile Facultatii de Litere din Bucuresti intre anii 1968-1972.

    -sa spunem ca pe vremea aia pt. copiii de intelectuali erau cote de admitere
    si intrau mai tarziu la facultate….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.