Tudorel Toader arată cu degetul în scandalul momentului

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader răspunde pe Facebook criticilor privind impactul recursului compensatoriu din cauza căruia peste 500 de deținuți au fost eliberați într-o singură zi.

Ministrul explică traseul proiectului de lege, arătând că acesta a fost trimis de Guvern la Parlament pe 31 ianuarie anul acesta înainte de a fi numit el în funcţie. Tudorel Toader, care a recunoscut vineri că numărul deținuților eliberați i-a depășit și lui așteptările, menționează în acest context că „studiul de impact se face în procedura de legiferare și nu în faza de aplicare a legii”.

În postarea sa, Toader precizează totodată că pe 17 noiembrie 2016, Ministerul Justiţiei, condus atunci de Raluca Prună, a înaintat către CSM, pentru avizare, proiectul privind modificarea şi completarea legii privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare.

„Simple precizări privind recursul compensatoriu !

1. La data de 17.XI.2016, prin adresa nr.68/86950, Ministerul Justiției a înaintat CSM, spre avizare, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare.

2. La data de 29.XI.2016, prin Hotărârea nr. 1533, plenul CSM avizează favorabil proiectul de lege, cu observațiile menționate în Anexă.
La punctul 2 din aviz se prevede faptul că, „în principiu, măsura compensatorie propusă nu ar trebui să devină incidentă doar pentru calculul pedepsei ce poate fi considerată executată în vederea acordării liberării condiționate. În opinia Plenului, compensația pentru persoanele care execută pedepse privative de libertate în condiții de supraaglomerare severă devine efectivă doar dacă măsura propusă de proiectul de act normativ vizează considerarea ca executate efectiv a celor 3 zile din pedeapsa aplicată, pentru fiecare perioadă de 30 zile executate în spațiul necorespunzător”.

3. Proiectul de lege a fost transmis de la Guvern către Senat, prima cameră sesizată, la data de 31.01.2017 , dată anterioară investirii mele în demnitatea de ministru al justiției !

4.Forma inițială prevedea faptul că, în vederea acordării liberării condiționate, la 30 de zile de pedeapsă, executată în condiții necorespunzătoare, se consideră executate 3 zile de pedeapsă, iar raportarea se făcea la 3 mp pentru fiecare deținut !

5. Curtea Constituțională a respins criticile de neconstituționalitate

6. Studiul de impact se face în procedura de legiferare și nu în faza de aplicare a legii!”, a explicat Toader pe contul său de Facebook.

Val uriaș de eliberări

Joi a intrat în vigoare legea privind recursul compensatoriu referitor la eliberările din penitenciare pentru condiţii necorespunzătoare. Legea prevede că, la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii improprii, deţinuţii beneficiază de şase zile considerate executate.

Vineri, Tudorel Toader anunţat că joi, în prima zi în care legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.

„În cursul zilei de ieri, (…) în baza acestei legi, adăugarea acelor șase zile (…) considerate ca fiind executate, au ieșit din penitenciar 529 de deținuți. Este mult și pentru orice așteptare a mea. Nu credeam că impactul este, va fi atât de mare, dar, sigur, este efectul legii”, a declarat Toader, menționând că informația i-a fost transmisă de directorul ANP, Marian Dobrică.

„Tot prin adăugarea celor șase zile, în cursul zilei de ieri, au dobândit vocație la liberarea condiționată 3.349 de deținuți. Deci, li s-a împlinit fracția prin ce au executat efectiv și prin ce se consideră efectiv executat de lege prin adăugarea celor șase zile la fiecare 30 de zile executate. Nici la acești 3.349 nu intră cei care oricum ar fi dobândit vocație la liberarea condiționată, ceea ce înseamnă că, pe termen foarte scurt, probabil, comisiile vor fi destul de solicitate, pentru că nu-mi închipui ca vreun deținut să dobândească această vocație și să nu-și exercite acest drept, să nu încerce această așteptare, speranța legitimă pe care o are’, a mai declarat ministrul Justitiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

6 Comentarii

  1. Bazinul asta de recrutare este minunat pentru partidul hotilor. Unde mai gasesc ei specialisti calificati si certificati, care sa se priceapa asa bine la ceea ce fac ei, P$D-istii. Cadre de nadejde si cu performante verificate.

  2. Proiectul de Lege initiat de Guvern privind recursul compensatoriu a fost modificat in Parlament intr-un punct esential, astfel incat sa beneficieze cat mai multi detinuti, chiar si cei care NU au stat in celule supraaglomerate sau in conditii precare.
    Este suficient sa fi fost detinuti in penitenciare in care s-au semnalat astfel de situatii, ca automat legea li se va aplica si lor.

    Varianta propusa de Guvern: „In sensul prezentului articol, se consideră executare a pedepsei într-un spaţiu NECORESPUNZATOR cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează, excluzând suprafaţa grupului sanitar şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor….”

    Varianta Adoptata de Parlament la propunerea PSD, ALDE si UDMR: „In sensul prezentului articol, se consideră condiţii necorespunzătoare cazarea unei persoane în ORICARE centru de detenţie din România care a avut lipsuri la condiţiile impuse de standardele UE.”

    Sorin Dumitrascu, fost director ANP si expert in penitenciare in programe europene, a declarat intr-un interviu ca modificarea operata in Parlament se datoreaza faptului ca “initiatorii au realizat ca o categorie VIZATA pentru a beneficia de aceasta Lege NU va fi inclusa tocmai pentru ca, in fapt, au beneficiat de conditii BUNE in camerele in care au fost cazati in penitenciare.

    Astfel de beneficii pentru detinutii deja „protejati” NU se justifica in majoritatea cazurilor acestia nefiind cazati in spatii improprii conform legii.
    Cu toate acestea, printr-o Scamatorie juridica, acestia vor fi inclusi in categoria detinutilor carora li se aplica cele 6 zile considerate ca executate la fiecare 30 de zile de detentie in conditii improprii”.

    Si-au FACUT o lege pentru ei! Rusine!

    • „Si-au facut o lege pentru ei.” Toate legile sunt facute pentru cineva, altfel nu ar avea rost sa le faci. De fapt cei care ies acuma din puscarii, sub efectul legii, tot ar fi iesit peste cateva luni. Nu am vazut in schimb aceasta „sfanta indignare cand s-au aplicat sanctiuni disproportionat de mari, ex tanarul condamnat la un an si cu un supliment de 25 de ani pentru fraude informatice, sau cand s-a inventat fapta ca insusirea unei sume de bani gasite este infractiune si cautatori in gunoaie au ajuns sa aiba dosar penal pentru ca au avut ghinionul sa gaseasca cateva mii de euro

  3. Bine Toderaş! Pe banii lor le-ai dat clasă(explicându-le ca la gâgă cu ce s-au ocupat chiar ei în urmă cu un an) şi o discretă ..UE. A câta oară?! A câta? Jenant! Acestor tehnocraţi închipuiţi cu patalama occidentală – ce se doreau a fi consideraţi ,,Elitele României”!!! Când colo, ce să vezi? Când nici memoria nu te mai ajută… ce alternative îşi mai rămân? Dacă ţi-a mai rămas o fărâmă de bun simţ – te duci acasă şi nu mai faci valuri! În schimb, dacă nesimţirea s-a specializat purtând numele tehnocraţiei, atunci încerci ca să rămâi pe baricade blufând, indiferent în câte posturi penibile ai acceptat să performezi! Despre rigurozitatea şi onoare nu mai poate fi vorba în dreptul vostru! Însă, despre frica pierderii unor beneficii nemeritate… în urma acceptării unor ,,granturi ideologice” – DA!

  4. „De fapt cei care ies acuma din puscarii, sub efectul legii, tot ar fi iesit peste cateva luni.”
    Pe bune? Io as zice sa desfiintam inchisorile. In definitiv, aia de le ocupa, oricum vor iesi de acolo.

  5. Inteleg de ce scrie ce scrie Tudorel. Ma surprinde si ma scarbeste tonul discutiei celor care comenteaza, cu cateva exceptii. Nivelul de educatie si civilitate al unei societati este dat si de caracterul unor astfel de dezbateri. Starea de arest este una exceptionala nu o regula. Oamenii gresesc si societatea ii pedepseste. Asta nu inseamna nici ca omul devine un paria (vezi „penalii” prezidentului) definitiv nici ca societatea nu trebuie sa faca eforturi de preventie. In Romania preventia este inexistenta iar o persoana cercetata devine automat „penala”. Avem un numar foarte mare de condamnati si conditii execrabile de detentie. Oamenii sunt condamnati si trebuiesc recuperati nu transformati in animale. Ca sunt eliberati mai devreme pentru ca statul nu a fost in stare sa organizeze o detentie normala e un lucru firesc. Daca cineva este intr-un penitenciar care nu are conditii corespunzatoare nu poti sa dai o lege pentru unii iar pentru altii nu. Nu e vorba numai de cati oameni stau intr-o camera ci si de restul conditiilor: asistenta medicala, igrasie, toalete necorespunzatoare samd. Iar decizia o iau cei care stiu care sunt conditiile in penitenciar nu dna-ul sau parchetul general sau nu mai stiu cine. Mi se pare corect ce se face pentru ca pana acum nimeni nici PSD nici PNL nici toti ceilalti nu au facut nimic iar acum riscam sa platim 80 de milioane euro penalizari. Isi asuma cineva riscul asta? Daca nu, atunci lasati-o mai moale. Iar chestia cu furatul tarii e foarte corecta. Doar ca au furat toti, de la dreapta la stanga in egala masura, si PSD si PNL si PDL samd. Hoti au fost toti, la fel de mari, hai sa nu ne dam curati cand stim cu totii care a fost situatia.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.