„O temă sensibilă” la întâlnirea lui Tudorel Toader cu Bruxelles-ul

Update Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a avut, marţi, o întâlnire cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, căruia i-a prezentat „stadiul procedurii interne şi evoluţiile în ceea ce priveşte modificarea legilor justiţiei”.

„Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la stadiul îndeplinirii recomandărilor din cadrul MCV. Ministrul justiției a prezentat în detaliu stadiul procedurii interne și evoluțiile în ceea ce privește modificarea legilor justiției: Legea 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor; Legea 304/2004, privind organizarea judiciară; Legea 317/2004, privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei, postat pe site-ul instituţiei.

Ulterior, Tudorel Toader a anunţat miercuri că a discutat, punctual, în amănunt, cu prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, cele mai sensibile propuneri din proiectul de lege pentru modifcarea legilor justiţiei. Una dintre a vizat şi procedura de numire a procurorilor şefi de parchete.

„O temă sensibilă care a fost discutată, aceea privind procedura de numire a procurorilor de rang înalt. Avem MCV-ul, avem cele 12 recomandări. Faptul că sunt 12 nu înseamnă că există o ierarhie, că e prima, că e a 12-a, au egală măsură, aceeaşi importanţă şi cu aceeaşi obligaţie ne îndeplinim respectivele condiţionalităţi. Recomandarea numărul 1 spune că trebuie să găsim o modalitate transparentă, robustă de numire a procurorilor de rang înalt, inclusiv prin consultarea Comisiei de la Veneţia. Ştiţi că am redactat la nivelul ministerului Justiţiei un draft de solicitare de aviz, care se află în momentul acesta la comisia specială, pentru modificarea codurilor, legilor justiţiei. Discuția cu Timmermans, cu prim-vicepreşedintele, referitoare la avizul Comisiei de la Veneţia, are în vedere această primă recomandare, aviz privind procedura de numire a procurorilor de rang înalt”, a spus ministrul.

Tudorel Toader a precizat că a fost discutat la Bruxelles şi statutul Inspecţiei Judiciare, respectiv cele trei variante posibile şi anume Inspecţia Judiciară să rămână la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Inspecţia Judiciară să treacă la Ministerul Justiţiei sau să devină o autoritate autonomă, cu statut distinct.

„În proiectul de modificare pe care l-am redactat la Ministerul Justiţiei, am propus această a treia variantă, ca Inspecţia Judiciară să fie reglementată distinct, ca o instituţie, o autoritate autonomă, independentă, care să-şi respecte rolul constituţional pe care îl are”, a mai spus Tudorel Toader.

Şi pragul privind abuzul în serviciu a fost discutat de Tudorel Toader cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, şi în acest caz fiind recomandată consultarea Comisiei de la Veneţia.

„O altă temă pe care am discutat-o şi referitor la care urmează să primim punctul de vedere al Comisiei se referă la conţinutul posibil pe care urmează să îl aibă infracţiunea de abuz în serviciu, iar pe cale de consecinţă şi de neglijenţă în serviciu. Adică acel prag, prag despre care totdeauna am spus că trebuie să fie rezonabil, dar prag care trebuie să respecte exigenţele deciziei Curţii Constituţionale şi, în acelaşi timp, ne raportăm la directiva europeană”, a completat ministrul Justiţiei.

Ministrul Justiției a mai prezentat, în cadrul discuțiilor de la Bruxelles, principalele repere ale foii de parcurs pentru îndeplinirea exigențelor hotărârii Curții Europene ale Drepturilor Omului cu privire la condițiile din penitenciare.

„Am prezentat măsurile pe care le avem în vedere, de ordin logistic-administrativ – construcția celor două penitenciare, modernizări, extinderea altor pavilioane. Pe de altă parte măsurile normative legislative pe care le avem în vedere pentru ca împreună cele două să ne permită îndeplinirea cerințelor hotărârii pilot și rezolvarea problemelor din penitenciar”, a explicat Tudorel Toader.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

11 Comentarii

  1. ceva nu e normal in acest film. eu nu l-am votat pe timmermmans, nu a candidat in Romania deci pentru mine e nimeni. nadejdea mea ca ceva bun se va face sta in ministrul Tudorel Toader pe care-l apreciez si pina acum nu am a ma indoi de buna sa credinta, de sufletul sau, de profesionalismul sau. din punctul meu de vedere dl Tudorel Toader are tot ce-i trebuie pentru a conduce chiar si Romania. cred si ma incred in discernamintul dinsului. la poul opus, timmermmans nu-mi spune nimic decit ca apartine unei structuri care, mai degraba politic, tine mcv-ul in aplicare. deci e un mincinos, un macovist daca vreti. pentru ca e anapoda sa stai de vorba cu Tudorel Toader si apoi inca sa mai glasusiesti despre mcv. mcv-ul se tine inca din cauza de lobby: ungaria, olanda, germania! ungaria este prima interesata de existenta mcv-ului si blocarea accesului Romaniei in schengen. cum din considerente meschine Romania a fost acceptata in UE tot asa, pe acelasi tip de considerente, se mentine si mcv-ul si interdicita shengen. numai ca politicienii romani ignora aceste aspecte sau chiar sint lipsiti de creier. macovei calca demnitatea romanilor in picioare si exista o suma de netrebnici care o aplauda si ii ciugulesc din palma. Dle Toader aveti obligatia sa redati demnitatea romanilor si fara compromisuri cind vine vorba despre interesele noastre si ale Romaniei! Eu nu vreau ca legile romanesti sa fie dezbatute la bruxelles!

    • Corect. Sunt de acord.”Dle Toader aveti obligatia sa redati demnitatea romanilor si fara compromisuri cind vine vorba despre interesele noastre si ale Romaniei! Eu nu vreau ca legile romanesti sa fie dezbatute la bruxelles”

    • @Catia: Daca va deranjeaza UE, iesiti in strada si protestati contra UE, e inca LIBER la proteste in Romania!
      Cereti IESIREA Romaniei din UE si PSD va fi LIBER sa faca ce vrea!
      Iesiti in strada contra UE?!
      Si sa vina inapoi in tara si cei peste 4 Milioane de Romani plecati care vor pierde DREPTUL de a LUCRA in UE, daca Romania NU mai e Membru UE!

  2. Celor de la Bruxelles le convine de minune ca România sa fie o tara slaba, supusa, sclava și săracă. De ilegalitatile si abuzurile facute în toți acești 10 ani , nimic nu se aude. Numai atunci când e vorba de legi favorabile populației unei tari,, gata sar toate strainataturile astea. Ciudat și ar trebui sa ne cam dea de gândit. 90% din populația tarii vor răspunderea procurorilor și a judecătorilor urgent , reforma în justiție asa ca nu ne interesează absolut deloc ce zice Bruxelles. Nu am votat Bruxelles și nu Bruxelles ne face noua legile

    • Iesiti in strada(e inca LIBER la proteste!!) si cereti Iesirea Romaniei din UE!
      Si asa poate sa faca PSDul lui Dragnea ce vrea!
      NU e Obligatoriu ca Romania sa fie membra in UE si sa Respecte Regulile UE!
      De ce nu iesiti in strada sa cereti Iesirea Romaniei din UE??!

  3. Domnule Tudorel Toader, cat mai suntem batjocoriti si umiliti ?!. De ce nu treceti o data pentru totdeauna legile justitiei prin Parlament ?!. Cum e posibil si cat credeti ca mai suportam atata mizerie si injosire ! Aveti sustinerea marei majoritati a poporului roman, nadejde noastra este in voi, de ce nu treceti la treaba ?! Sunt atatea lucruri de facut in tara noastra, cat ne mai poticnim cu astfel de probleme pentru care aveti girul, inclusiv de la CCR. Aveti incredere in noi caci sa-i fereasca mama dracului sa iesim si noi in strada…?!

  4. Multumim UE, multumim Brussles, tineti MCVul pana scapam de acesti impostori!
    Multumim, dle Timmermans, slugoiul Tudorel si-a gasit nasul, tineti-i sub control, altfel ajungem mai rau ca Turcia dictatorului Erdogan, desi Turcia chiar DUDUIE Economic sub comanda lui Erdogan in timp ce Romania e TOT la Coada UE si acolo va ramane cu acesti Incompetenti si Hoti!

    • Tu trebuie sa fii acuzata de trădare de țară și neam.tu impreuna cu toți cei care tine care ați tradat România sa fiți judecați pt trădare și sa plătiți pt asta. Voi ati săpat România, Ați tradat romanii , ne este rușine sa spunem ca suntem din România. Voi ati sărăcit tara și ați distrus-o. Postaco nerusinata. Vezi ca s-a acumulat multa ura pe voi în romani , sa va ferească Dumnezeu …

  5. „stimati cititori ai paginii, va rog sa observati ca toate relele din justitie se datoreaza nerespectarii constitutiei din 2003 ! in special al art 52 alin 3. , care prevede raspunderea magistratilor care si-au exercitat functia cu rea-credinta sau grava neglijenta,si al art 132 alin 1 ,procurorii isi desfasoara activitatea sub AUTORITATEA ministrului justitiei !pana in prezent , nici o cireada parlamentara nu a pus in acord legile cu aceste prevederi ale constitutiei, si au trecut 14 ani !asta e problema ! „

  6. Vad atatia comentatori NEMULTUMITI de Brussels, de UE!
    De ce NU iesiti, oameni buni, in strada sa cereti IESIREA Romaniei din UE?!
    De ce PSD-ALDE nu decide Iesirea Romaniei din UE, daca tot ii impiedica UE sa faca ce vor alde Dragnea si Tariceanu?!
    Cotidianul, va rog sa dati comentariul!

  7. Toate sunt bune d-le Tudorel,d-ta le explici bunele intentii dar de ce le inteleg pe dos si europenii si americanii?Mai este cineva care le sufla tainic in urechi?Explicati-le ca Romania are un singur guvern cu stampila in mana.Ceilalti de la incalzire nu s-au calificat nici ca rezerve.Oricum d-ta ti-ai facut datoria.Ai mai avea una dar nu cred ca ai curaj.Ar fi o eliberare pentru multi romani.Cred stii la cine ma refer.Crezi ca o scapa americanii din brate?Cu putin ajutor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.