Ministrul Justiției Tudorel Toader a fost scăpat la moțiunea simplă, dar sabia remanierii rămâne încă deasupra capului său. Liderul PSD îl ține în continuare pe jar.
După votul la moțiunea simplă, Liviu Dragnea a declarat, că „la această oră” nu se pune problema remanierii ministrului Justiției, Tudorel Toader, ținând să menționeze, „la această oră”.
“Le-aş sugera tuturor să nu se mai victimizeze în discuţii informale cu presa că dacă o să fie remaniaţi, o să spună de fapt care e adevăratul motiv. Adevăratul motiv la remaniere nu va fi la niciunul dintre miniştri ordonanţa de amnistie şi graţiere. Dacă cineva se gândeşte să spună că din cauza asta ar putea fi remaniat – ceea ce deocamdată în PSD nu este cazul, la ora asta nu se pune problema remanierii lui Toader, dar la ora asta, nu ştiu ce se va întâmpla în continuare – ar face o mare greşeală şi sper ca toată lumea să revină cu picioarele pe pământ, să înţeleagă ce are de făcut la ministerul respectiv”, a spus Dragnea la Parlament.
Liviu Dragnea a afirmat totodată, după respingerea moțiunii simple împotriva ministrului Justiției, că parlamentarii social-democrați au dat un semnal potrivit căruia remanierile se fac doar la partid și a susținut că Parlamentul și Guvernul trebuie să lucreze la obiectul reparării efectelor abuzurilor din justiție.
„Consider în continuare că este nevoie de două lucruri foarte clare. De stoparea abuzurilor, asta implică schimbarea mecanismului, sistemului ocult și a acestei organizații subterane care a permis, de fapt a hotărât să se întâmple aceste abuzuri. Al doilea obiectiv, să se repare efectele abuzurilor. La aceste două lucruri trebuie să se lucreze în Parlament, în Guvern, nu știu dacă la Ministerul Justiției, dar cel puțin în Parlament și la Guvern trebuie să se lucreze. Astea sunt întrebări la care cel puțin la prima am început să dăm răspunsuri parțiale în Parlament, și anume să schimbăm sistemul care a permis aceste abuzuri, iar la al doilea obiectiv, dacă la Guvern nu se lucrează, o să începem să lucrăm în Parlament. Care va fi cea mai bună modalitate, mă refer la cea mai eficientă, o să începem să lucreze”, a afirmat liderul PSD.
Întrebat dacă amnistia și grațierea sunt soluții pentru aceste deziderate, Dragnea a răspuns: „Nu iau eu în calcul, nu am pregătirea domnului Toader și nici a altor mari specialiști în domeniu. Eu tot insist ca oamenii care se pricep să pună pe masă niște soluții, nu gargară, nu lucruri pe care nu le înțelege nimeni”.
Anterior, deputatul PSD Cătălin Rădulescu, redevenit unul dintre comunicatorii partidului, a dat glas a ceea ce-și doresc multi baroni social-democrați, inclusiv Liviu Dragnea, iar Tudorel Toader a refuzat până acum.
„L-aș întreba (n.r.: pe Tudorel Toader), eu personal, dacă dă amnistia și grațierea”, a spus Cătălin Rădulescu, înainte de votul la moțiune.
Rădulescu a spus că amnistia și grațierea ar trebui date, indiferent de programul de guvernare, pentru a remedia abuzurile din justiție.
Întrebat dacă Toader a îndeplinit programul de guvernare, Rădulescu a răspuns: „Da și nu, în afară că a făcut două chestiuni să ceară revocarea doamnei Kovesi si a acestui procuror general, dânsul nu a făcut să ne ajute cu experiența dânsului, și ca profesor universitar și judecător CCR, în a face modificări la legile Justiției și la Codul Penal și de Procedură. Ne bucuram să lucreze în echipă mai mult cu noi”.
Rădulescu a declarat, totodată miercuri, la Parlament, înainte de votul la moțiune, că la conducerea Ministerul Justiției ar fi mai buni o serie de social-democrați, cum ar fi Șerban Nicolae sau Eugen Nicolicea.
„În momentul în care acest ministru a fost propus, cu background-ul pe care îl avea în spate domnul ministru, sigurcă orice om normal la cap a crezut, în acel moment, că este un ministru bun și eu cred în continuare că este un ministru bun. Numai că am spus că nu a conlucrat foarte bine cu noi”, a spus Rădulescu, întrebat fiind dacă a fost o greșeală să fie un ministru independent la Justiție.
Chestionat dacă ar fi fost mai bine să fie un ministru politic, deputatul PSD a răspuns: „Dacă mă întrebați pe mine, da. Mie îmi pare rău că dintre colegii meu, cum este Șerban Nicolae și alții, nu au vrut să se implice și să intre în acest minister. Eu sunt comnvis că faceau lucuri foarte bune”.
Întrebat dacă deputatul PSD, Eugen Nicolicea, este o variantă mai bună decăt Toader, Rădulescu a spus că mai mulți social-democrați ar fi fost mai buni la conducerea Ministerului Justiției.
„Mulți colegi de ai mei sunt foarte buni în domeniul respectiv și pot face aceleași lucururi. și eu cred că mai bine ar putea face decât dl Tudorel, pentru că măcar s-ar aplica asurpa părții legislative”, a conchis Rădulescu.
Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.