Turcia începe lucrările în câmpul de gaze din Marea Neagră 

Turcia este pe cale să înceapă testele pentru cele trei puțuri din Marea Neagră deja forate, a declarat ministrul energiei și resurselor naturale Fatih Dönmez, citat de Daily Sabah. În același timp lucrările de dezvoltare continuă în câmpul de gaze Sakarya, unde a fost făcută cea mai mare descoperire de gaze naturale realizată vreodată în Turcia. Testele vor începe în luna mai și vor fi inițial efectuate în puțul Türkali-2, a precizat  Dönmez.
Prima navă de foraj a Turciei, Fatih, a finalizat operațiunile de forare a puțului la sfârșitul lunii martie. Acesta va fi urmat de puțurile Türkali-1 și Tuna-1, situate la aproximativ 100 de mile marine (185 de kilometri) la nord de coasta Mării Negre a Turciei.
Locația Tuna-1 este locul unde Fatih a găsit anul trecut 405 miliarde de metri cubi (bcm) de gaze naturale. Fatih a efectuat foraje la toate cele trei puțuri. Testele vor fi efectuate de cea de-a treia navă turcească de foraj. Kanuni s-a alăturat flotei anul trecut și a fost ancorată în portul Filyos din nordul Zonguldak, unde a fost supusă unor lucrări de întreținere după ce a navigat din Istanbul la mijlocul lunii noiembrie.
La începutul acestei luni, Fatih a început activități de forare la puțul Amasra-1 din câmpul de gaze Sakarya de Nord. Turcia este hotărâtă să înceapă producția până la sfârșitul anului 2023. Fatih va fora 10 puțuri Türkali în câmpul de gaze Sakarya în următorii doi ani, fiecare la o adâncime de 2 kilometri (1,24 mile). Dönmez a spus că echipele din teren lucrează din greu pentru a se asigura că primul transport de gaze va coincide cu centenarul Republicii Turcia.
Prima producție de gaz va începe în 2023, urmând să fie livrată către ștația Filyos printr-o conductă submarină de 150 de kilometri, care va fi construită de Turcia. Aceasta va conecta câmpul gazier cu instalațiile onshore și mai departe cu rețeaua națională de transport gaze din Turcia. Descoperirea câmpului de gaze Sakarya poate satisface cererea internă de gaz timp de aproximativ opt ani, raportat la un consum anual de aproximativ 50 bcm.  Primul flux de gaz din câmp este așteptat în 2023, cu un debit anual preconizat de 5-10 bcm care ar trebui să crească treptat pentru a ajunge la un platou de producție de aproximativ 15 bcm începând cu 2025, care este suficient pentru a satisface 30% din cererea anuală de gaze. Turcia intenționează să finalizeze forarea a 40 de puțuri de producție până în 2028.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1067 Articole
Author

21 de Comentarii

  1. Oare cum reușesc turcii sa foreze la adincime cu vase Turcești și România trebuie musai sa apeleze la EXXON ca sa facă același lucru la prețuri mult mai scumpe?

  2. POPOR DESTEPT SI HOTARAT NU SCLAVII EUROPEI ASA CUM AUAU AJUNS ROMANII

  3. Luni la rand aglomeratia in aeroporturile americane privind zborul spre Europa era numai in dreptul agentiei Turkish Airlines. Au facut bani la greu. Cine a vazut noul aeroport international din Istambul recunoaste stiinta turcilor de a face bani. Romanii o surubaresc la greu cu sasul lor si cu cItu. Turcoaica Shaideh a fost interzisa de baietii romanului helvig.

  4. O fi din cauză că toţi care au condus și conduc în România au sonda scurtă și mâna lungă?

  5. Asta face o tara care e suverana si cu industrie dezvoltata, exploateaza gazul pentru ea!! Turcia era sub Romania, cu 20 de ani, in 1990, acum suntem in urma Turciei, cel putin 25 de ani! Noi exploatam titei si gaze in Marea Neagra, inca din anii 80, dar de, a venit „Levolutia” si altii s-au facut stapini! Nenorocitul Tariceanu si Vosganian, au dat concesiunea la americani si alte lifte straine! Acum americanii ne cer bani grei pentru ce-i al nostru! Cheltuielile lor sunt supraumflate!

  6. Napoleon I spunea ca daca vreodata Europa va fi unita (vis vechi, f. vechi), capitala ei va fi la Constantinopol, oras colosal, intins pe doua continente. Turcia de azi e o tara puternica si constienta de puterea si importanta ei. Amintirea unei Europe tremurand cateva sute de ani nu se uita.

  7. multi proturciti! Muicaaaa! Sper din toata inima ca sondorii cu conduri, sa nu deranjeze pongile de hidrogen sulfurat…

  8. Pai , Turcia estem destept ! Se stie , doar , ca au o „mare” experienta (sic!) in exploatarea petrolului si a gazelor naturale ! Au si tehnologie (!?), au si specialisti (!?) In schimb ,Romania, condusa de tradatori de neam si tara, nu mai are nimic ( oare de ce ?) din toate astea ! Suntem milogii si rusinea lumii ! Vreti vinovati ? Cautati la noi acasa ! Cei care ne conduc vind si pe mama lor, ne vand si pe noi , numai sa-si umple buzunarele ! Pe ce maini a ajuns tarisoara asta , atat de frumoasa si , candva , atat de bogata ! Ce lasam urmasilor nostri? Praful de pe toba si datorii, infioratoare , pentru 200 de ani ! Pacat !

  9. Cine nu cunoaste revirimentul Turciei in ultimele decenii sa ia aminte la altii. Resentimentele si șabloanele nu tin de cald.

  10. Asa este, Didos ! Cine poate, oase roade / precum Turcia, Ungaria … cu sefi de sefi in varf . H’altii doar burdihanele-si umfla si mari se mai dau prin tara, pe afara … capre la rand asteptand.

  11. Pentru fanii sultanului Erdogan si a realizarilor economice turcesti facute cu firme japoneze: vizitati Istanbulul sa vedeti cozile la pranzul gratuit oferit de moschei.
    Cu 10 euro esti împarat.
    Si aeroportul imens, dar fara trotuare rulante si acces civilizat- tren adica, dar prevazut din constructie cu moschee noua. Aia era prioritatea.
    Intr-un fel ne asemanam

  12. Hai sictir ,ca sa zic asa.Colonia in care traiesti e un rai,ce sa zic unde spitalele iau foc, mai ceva ca depozitele de benzina. Amaratii astia de turci au construit mii de kilometri de autostrazi,trei poduri peste Bosfor ,statiuni turistice care se invart dupa soare ,si-au faurit o armata puternica si respectata.Vandutilor ca tine de doi dolari va sta in gat ca si-au facut moschee la aeroport.Religia ii uneste pe turci si ii face puternici.Tara in care traiesti a omorat in ultimii 60 de ani inca un popor inainte de a se naste in timp ce Turcia si-a triplat populatia.Ce sa ineleaga un prapadit ca tine care cara doi neuroni in capul sec.

  13. Am uitat sa zic inca ceva.Turcii au facut cu firme japoneze treaba si bravo lor.Romanii i-au chemat si ei pe japonezi :pe unulsa il manance cainii,un ticalos, caruia nu avem voie sa ii mentionam etnia ,sa violeze si sa ucida o tanara japoneza-caz pe care presa progresista a pus batista pe tambal-iar premierul acelei tari sa fie batjocorit si tinut in soare de Tudose care avea ochii umflati de bautura ca un broscoi.Asa ca esti ridicol vorbind in felul asta de Turcia.Mai bine,tu si gasca ta de cretini vanduti,ganditi-va cum scoateti colonia din adanca hazna in care se afunda tot mai mult.

  14. Mai intai sa ajungi in Turcia ca sa te convingi cum au ajuns turcii sa stea la coada pentru o portie de mancare gratuita din cauza unui dictator idiot gen Erdogan si cum il injura oamenii
    Investitiile faraonice facute fara cap au bagat Turcia in rahat
    Iar siktir sa-i zici lui tak-tu

  15. Am fost in Turcia de mai multe ori decat iti inchipui ,pe unde am trecut se construieste,se modernizeaza,terenurile agricole sunt adevarate gradini ,nu pline de balarii si gunoaie ca aici,transporturile si infrastructura sunt cu zeci de ani inaintea Romanicii,statiunile sunt pline de turisti deserviti precum niste regi.Posibil coada pe care ai vazut-o sa fie reala ,acolo mananca doar cine munceste ,nimeni nu sta la umbra decat cu riscul sa faca foamea fiindca banii se investesc ,nu sunt tocati pe ajutoare sociale,pensii nesimtite si spor de peste prajit la bugetari.Cat priveste Erdogan probabil ca este si injurat pe acolo insa nu poate fi multumita toata lumea.Cert e ca Turcia merge inainte,Romania merge nici ea nu stie unde.Ar tebui sa dam la o parte aroganta noastra de colonie contemporana si sa invatam ceva de ei.

  16. Turcia, este atat de bine, incat lira a scazut de 3 ori.
    Va dati seama ce jale ar fi in Romania daca euro ar costa 15lei???
    Asa ca, pupatori de salvari, mai usor cu dictatorul pe scari!

  17. Avem specia de postaci Cotidianul specializata in genul asta de pupaturi dorsale. Pupat Vladimir Putin, esec total , kagebistul miliardar mai e si criminal oe deasupra; pupat regimul de la Beijing- iar eroare , au nenorocit o planeta intreaga. Pupat in coor Orbán Victor – greseala, intre altele omul vede Romania ca pe un stat inamic.
    Acum au ajuns cu pupatul la alt satrap, Erdogan. Cand incepe si asta sa puta prea puternic, trec comentacii la pupatul dictatorilor africani.

  18. Turcia are perspective de dezvoltare foarte mari si este cu mult inaintea Romaniei , din punct de vedere economic 1 Singurul dusman al Turciei si al dezvlltarii sale normale este islamistul radicalizat si paranoid Erdogan ! Inflatia mare si restul problemelor economice se datoreaza acestui individ iresponsabil si sprijinitor al statului satanist ISIS !

  19. Ungaria se pisa pe noi cand vrea si conduce Romania de 30 de ani prin UDMR,legumele si fructele plus textilelele si incaltamintea turcesti inunda Romania ,milioane de romani isi cheltuie banii la Antalya,Rusia ne mananca la micul dejun cand doreste.Ai dracului satrapi ,ce sa zic.Dar satrapul vostru mut carUia ii pupati papucul ce stie sa faca sau e in stare de ceva in afara sa execute ordinele tatei Angela?In afara de a da cu pietre in ce construiesc altii mai puteti si voi ceva?Romania se surpa pe noi si pe voi va ustura ca a facut Erdogan moschee in cel mai mare viitor aeroport al lumii.Romani basinosi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.