Ucraina luptă pentru miliardele din UE; la fel și corupții ucraineni

La finalul săptămânii trecute, Serviciul ucrainean de informații (SBU) a anunțat că a descoperit o schemă de fraudare a fondurilor pentru achiziția de proiectile de artilerie. Au fost fraudate în acest fel 40 de milioane de dolari. La începutul lunii septembrie a fost demis ministrul Apărării, Olexii Reznikov. La scurt timp a fost creată o agenție pentru cumpărarea de armament, în încercarea de a elimina corupția de pe lanțul de achiziție. Potrivit The New York Times, un oficial guvernamental a reușit însă să ocolească noul sistem și a prelungit un contract corupt pentru proiectile de artilerie. În acest fel, 40 de milioane de dolari s-au scurs în conturile unor firme căpușă. Suspectul, a cărui identitate rămâne necunoscută, a fost eliberat din funcție și pus sub acuzare. Ministerul Apărării a precizat că un audit a confirmat activitățile ilegale.

În paralel cu aceste informații, France24 a publicat un reportaj despre activitatea jurnaliștilor anticorupție din Ucraina. Imediat după invazia rusă din februarie 2022, aceștia aproape că și-au întrerupt activitatea, de teamă că dezvăluirile lor să nu dăuneze imaginii țării, care avea mare nevoie de ajutor occidental. Ulterior, jurnaliștii au reînceput să publice materiale despre corupția din Ucraina, arată France24. Este vorba în special despre corupția în domeniul ajutoarelor pentru populația afectată direct de război prin repararea clădirilor bombardate. Lucrările sunt deseori abandonate după încasarea banilor de la stat sau sunt făcute de mântuială, neoferind condiții minime de locuit celor afectați. Acest fenomen poate căpăta amploare odată ce Ucraina va fi ”inundată cu fonduri pentru reconstrucție”, spune unul dintre jurnaliștii ucraineni.

La finalul lunii noiembrie, autoritățile ucrainene anunțau lansarea unei investigații în cazul a doi deputați suspectați de implicare în tentative de mituire a oficialilor care se ocupă de reconstrucție. Biroul Național Anticorupție din Ucraina a anunțat că unul dintre deputați a fost prins în flagrant oferind mită (150.000 de dolari cash), în parcarea unui mall din Kiev, pentru ca Agenția de Stat pentru Reconstrucție să ofere contracte unei anumite companii. Din același dosar face parte și prima mită în criptomoneda bitcoin dată în Ucraina. Lupta pentru miliardele de dolari din Vest pentru reconstrucția Ucrainei se întețește.

În luna decembrie au fost publicate mai multe articole despre corupția din centrele ucrainene de recrutare, acolo unde cetățenii dau mite care totalizează milioane de dolari, pentru a fugi de serviciul militar.

Cazurile de mai sus sunt mai degrabă exemple de micro-corupție extinsă. Informațiile despre marea corupție ajung mai greu în spațiul public. Ultimul caz cu greutate este al fostului președinte al Curții Supreme a Ucrainei, judecătorul Vsevolod Kniaziev, care a fost acuzat de luare de mita sub forma plății unei chirii mult sub prețul pieței pentru un imobil dintr-un carter de lux al Kievului. Judecătorul plătea o chirie de 26 de dolari pe lună, în timp ce prețul pieței se situează în jurul a 2000 de dolari lunar. Cazul Kniaziev este considerat dovada eșecului reformei justiției din Ucraina; el a fost demis din fruntea Curții Supreme în lua mai, când a fost acuzat că a acceptat o mita de 2,7 milioane de dolari. Au fost puși atunci sub acuzare mai mulți magistrați de la Curtea Supremă. E ar fi fost mituiți de oligarhul Konstantin Jevago, unul dintre miliardarii ucraineni și deputații care au finanțat partidul fostului premier Iulia Timoșenko. Pe numele lui Jevago a fost emis un mandat internațional de arestare în anul 2022. A fost reținut în Franța. În 2022, Jevago, cel mai tânăr miliardar ucrainean (născut în extremul orient rus), a cumpărat un imobil istoric din Paris în valoare de 40 de milioane de dolari. Într-o perioadă în care activele oligarhilor ruși sunt vânate în întreg Occidentul, autoritățile franceze au refuzat de două ori extrădarea ucraineanului Jevago, arătând că statul ucrainean nu poate garanta că acesta va fi judecat corect. Jevago este acuzat în Ucraina de furtul a peste un miliard de dolari dintr-o bancă acum defunctă.

Mark Green, fost ambasador al SUA, fost administrator al USAID și director executiv al Institutului McCain, spune că ”unii sceptici în ce privește ajutoarele pentru Ucraina își justifică poziția arătând spre problemele de transparență, corupție și stat de drept din Ucraina”. Diplomatul american ne spune că pentru abordarea problemei corupției din Ucraina este necesară o altă perspectivă – aceea că țara stă mai bine decât Rusia în clasamentul percepției corupției, stă mai bine decât Albania, Belarus, decât India, că societatea civilă și instituțiile anticorupție din Ucraina sunt funcționale și se perfecționează, că războiul este o circumstanță atenuantă pentru eșecurile în lupta împotriva corupției. ”Chiar crede cineva că Ucraina ar fi mai puțin coruptă dacă Putin și-ar îndeplini obiectivele militare?”, întreabă Green.

Directorul Institutului McCain pare să uite în analiza sa că banii contribuabililor americani și europeni iau calea Ucrainei, nu a Rusiei lui Putin, a Belarusului sau a Indiei. Pe 26 decembrie, Financial Times relata că UE a pregătit un plan de rezervă pentru a oferi Ucrainei un ajutor de 20 de miliarde de dolar ocolind vetoul Ungariei. Premierul Viktor Orban a ales să se abțină la luarea deciziei de a începe negocierile de aderare cu Ucraina, în schimbul dezghețării a circa o treime din fondurilor europene blocate pentru tara sa. Însă Orban, care a repetat că Ucraina este una dintre cele mai corupte țări din lume, se opune oferirii unor ajutoare pentru Ucraina din bugetul UE. Potrivit Financial Times, Comisia Europeană a pregătit o schemă de finanțare a ajutorului pentru Ucraina similară cu cea prin care a adunat 100 de miliarde de euro pentru refacerea economiilor statelor UE după pandemia de covid. Pentru aceasta nu este nevoie de acceptul tuturor statelor membre, ci doar de aprobarea statelor care oferă cele mai importante sume.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 11

24 de Comentarii

 1. In Romania, Ucraina e apreciata din interes de rumunii leghionari care il plang si azi pe Adolf Hitler si se oftica ca au fost batuti in razboi de Rusia , de leghionarii care spera ca SUA ii ajuta sa omoare rusii…Rusofobul ruman e bolnav mintal daca nu e prost total si lash…in fond el vrea sa moara Rusia prin sacrificarea ucrainienilor….Daca eu le dezvalui credinta criminala, care este impotriva Romaniei, ma fac pe mine rusnac…eu care niciodata nu am fost in Rusia…..Eu vreau sa invinga Rusia pentru ca doar asa castiga Romania….

 2. Vai ,ce nu face statul criminal terorist SUA ,pentru ukropia nazista ,care nu este nici in NATO nici in UE !
  Va amintiti ce greu a intrat in acestea Romania ? Cate conditii de indeplinit !Pace cu vecinii ,sacrificii istorice de teritorii
  lgbt,etc,etc,Si ukropia sta la masa cu sua ,iar Romania face curat dupa masa si plateste nota de plata !
  Vedeti ca NATO exprima doar interesele hegemonice ale SUA ,ca nu a facut nimic pentru alt stat ! Si cata propaganda desantata pe ,,interventia neprovocata a RUSIEI,, cata minciuna si perfidie !

 3. Aiurea! americanii si-au dat seama de cum le sifoneaza banii clica de la Kiev, cu Jale-nski-n frunte. Ce fac nazistii, actualmente, nefiind decât praf în ochi, poate-poate-or primi si-alte arme pe care sa le comercializeze la bani grei, si-n folos personal, si tot pe piata neagra. @axon : ai dreptate.

 4. Mai rumune, esti greu de cap daca nu pricepi ca vei fi bagat in razboi contra Rusiei…..SUA si UE vor mai da Ucrainei 30 de miliarde dolari in 2024, va da si F 16 si mama lui F 16…dar in cateva saotamani Armata rusa va invata sa le doboare….Ucraina are nevoie de Trupe, de Carne de tun ca sa le bage in fortificatii unde rezista pana la demolarea orasului….NATO va organiza o Armata fara sigla NATO care sa lupte in Ucraina…formata din romani.

 5. Romanii n-au stiut vreodata cine le sunt dusmanii, in ordinea numerelor de pe tricou: 1-Germania, 2-Ukraina, 3-Rusia.

 6. Biden este parte la banii sifonati ? Scria asta pe lemntopul lui fii-su ? Mijto, coruptie este doar in Romania, cu numerar numarat si banderolat la BNR !

 7. Dacă am aflat de ei înseamnă că i-au prins. Hai să ne vedem de corupții noștri.

 8. „Hai să ne vedem de corupții noștri.”

  Cauta-l pe seful tau, ma ROG ! Despre ala se poate spune ca fura banii, nu livreaza ceva. Care popor fixeaza o suma in buget sa fie dezinformat ?

 9. Moneda FTX emisa de excrocul American de etnie Evreiasca Sam Bankman Fried era moneda oficiala in U-Kraina shi Salvador shi foarte folosita in alte tzari corupte. Dolarii donatzi de SUA U-Krainei shi unor persoane din U-Kraina erau folositzi pentru a cumpara FTX. Sam Bankman Fried nu folosea FTX ci fura dolarii shi ii dona lui Joe Biden uneori direct sau prin intermediul lui Hunter Biden. Astfel ajutoarele acordate de SUA U-Krainei ajungeau la Joe Biden shi sunt multe miliarde de dolari. U-Kraina a ramas cu FTX care acum nu mai are nici-o valoare. FTX se putea depune in banca lui Sam Bankman Fried unde depunatorii primeau o dobanda similara cu Caritasul lui Stoica evident tot in FTX.

 10. Unde e marele prophet misteaux? Azi e 28 dec.si nu sa terminat balciul.😅😅😅😅😅😅😅

 11. He he ! Eu doar sper ca rusii, extrapolind cunoscuta fraza din timpul alegerilor („Nu puteti voi sa votati cit putem noi sa falsificam rezultatul alegerilor”) sa le transmita ucranilor, cu privire la „reconstructie” : „Nu puteti voi sa reconstruiti cit putem noi sa va facem „praf si pulbere !” … Asa ca Ucraina sa fie o vesnica „manastire a mesterului Manole” … Cit despre jurnalistii de investigatii din Ucraina (chestia cu „subiectele despre coruptie sa nu dauneze imaginii tarii” ma face sa rid si acuma !), probabil ca multora li s-a inchis gura cu bani, restul trecind la subiecte de presa gastronomice sau din viata furnicutelor, de teama sa nu li se ia gitul !

 12. Frumos.Aerianul nostru tocmai se bucura de invitatia adresata Ucrainei de a adera la UE.Mai lipseau rugaminti fierbinti si fratesti.

 13. Caline, cum poti fi atat de ipocrit? Nu ai nici o tresarire nesimtitule? Ucraina lupta sa-si salveze tara.Sunt invadati de rusi,asta cum de nu (trebuie) sa vezi.

 14. Reconstructia Ucrainei. Citesc prin presa straina ca SUA si imperiul Soros forteaza admiterea Ucrainei in UE. Ptr simplul motiv ca acuma UE are probleme in a trimte banii cetatenilor UE unui stat nemebru UE. Unii membrii UE nu sunt deacord. romania nu e printre ele.
  Dar daca Ucraina devine membru UE, aceasta va putea fi finantata de UE cu bani fara numar. Care bani europeni se vor duce spre firmele care vor reconstrui Ucraina. Adica catre firmele americane.
  Nu ziceau recent si Blinken si Biden ca 90% din banii dati Ucrainei ajung in SUA, unde genereaza profit, locuri de munca?!

 15. Pe bideu il doare undeva de Ucraina.Important e sa-i intre bani in conturi,chiar daca banii sunt ai contribuabilului american sau a prapaditului roman cu tichetele de masa impozitate.Asa sunt ovreii,are banul in ADN.Uciderea rusilor este un bonus.Asa au facut ovreii si cu teapa cu vaccinurile,asa fac si cu „vinzarea” de F16 Romaniei,etc.

 16. Pipiul 18.44-care țară, crăcănatule? Pe principiul Iugoslaviei, să zici mersi dacă le rămâne , așa, de vreun Kosovo p-acolo, admis așa fără referendum? TOT ce facem noi și cum reacționează conducătorii noștri și ai ue, sua la ce se întâmplă acolo se numește amestec în treburile interne, nu am fost întrebați dacă vrem să omoare 14 000 de cetățeni ( inutil să pomenesc etnia) cu tancuri și avioane, nu sunt obligat să-l slăvesc pe bandera și nici nazismul și nici nu sunt dator să iau din farfuriile copiilor, nepoților, strănepoților ca să se îmbuibe o gașcă de vremelnici profitori ! Dacă vor ei să facă ce fac , e strict problema lor, eu nu le sunt aliat , nici măcar nu pot fi alături sufletește, bunicii, străbunicii au luptat contra nazismului , să fie sănătoși , să prospere ei acolo, FĂRĂ acordul meu și ajutorul !Dar de SIRIA ocupată de amerloci nu te scarpină grija? SLAVĂ PĂCII, naziștilor !

 17. Germania federală importa unt de la Ceaușescu să facă săpun din el, circumspecți fiind, ca nu cumva să bage ceva modificat în gură de pe ugerele animalelor sau mâinile pianiștilor care vând în ziua de astazi ce mulg din Zelenski. Decât un traseu hibrid complicat letal-neletal, economico patriotic globalist, ucrainienii mai bine și-ar obține triazinele și palmitatele necesare înarmării direct din animalele incinerate, cu conținut de azot crescut în molecula aromatică. (Bill Kilgore inposibil de ânvins)

 18. Piticule, cum poti fi atat de ipocrit? Nu ai nici o tresarire nesimtitule? Urcacii mobilizează femeile și tu mănânci 💩 pe forum ?
  LASĂ TASTATURA !
  SUS PE TROTINETĂ SI AVANSEAzĂ la CinCi_CotetZe…
  Că la Mariinka ai ratat, măRog…😜
  [°°°RumBurKaK-trolaK UrKaK-RumBurKaK°°°]

 19. deci se plang coruptii UE ca se termina razboiul nu-i asa? oare cine s-a imbogatit de pe urma razboiului si de pe urma asa ziselor sanctiuni impotriva rusiei sau a livrarilor si achizitiei de armament rasuflat ???

 20. parca o si vad pe Frau Genocide in plenul PE cum lauda progresele Nulandistanului in lupta cu coruptia si in drepturile omului… UE a devenit un apendice al NATO, un bloc care incepe pe zi ce trece sa fie ca-n „1984”

 21. Ultima noutate- Tragi-Comedie in Ucraina ! Dupa ce a cazut MARINKA, soldati Ucrainieni lupta alaturi de Rusi contra armatei inca fidele lui Zelenski si NATO. Au cantat si „Katiusa” impreuna.
  Avem deci o a doua sansa (dupa Craciun) sa cantam „O, ce veste minunata”. Korectilor, zgaraiati-va pe ochi.

 22. „Figo spune:
  28 DEC. 2023 LA 18:01
  Unde e marele prophet misteaux? Azi e 28 dec.si nu sa terminat balciul.😅😅😅😅😅😅😅”

  😐 … B”ALCIUL e inca OK, Figo = distrage eficace atentia de la … 😉 ”

  S-a amanat pe 23 ianuarie (ce-o OK e ca nu le_a reusi la SARBI 😉 desi tatre PUNCTUAL expertilor se-ncadra-n PROPHETIE 😉 !)
  Eu v-am mai zis „pana-n 27” urmeaza ceva : MISHTEUX nu poate gresi ! (Subteran e URAGAN la … BERLIN! )

  Acum intre noi barfa-asii … nu-i mai faina LUMEA-BALCI … decat LUMEA-SOROSH ? Apropeaux de 150 000$ intr-o parcare …
  Misteaux e cel mai mare din … parcare ! 🙂 😛 😉

  AUD ?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.