UE ar vrea întreruperea totală a tranzitului gazelor rusești prin Ucraina

Uniunea Europeană nu vede necesară prelungirea acordului privind transportul de gaze rusești spre Europa prin Ucraina, dincolo de anul 2025,  a spus comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, potrivit Reuters. La sfârșitul acestui an, expiră contractul de tranzit dintre Gazprom și operatorul ucrainean de transport, prin intemediul căruia miliarde de metri cubi de gaze ajung în Europa. Și România, prin Transgaz, este teoretic afectată, tranzitul gazelor rusești se poate face la noi prin gazoductele din Dobrogea. Totuși, de mai mulți ani, gazele rusești nu au mai tranzitat România, către Bulgaria și sudul Europei, deși acest lucru este, teoretic, posibil în orice moment.
”Nu avem niciun interes să prelungim acordul trilateral de gaze cu Rusia, care va expira la finele acestui an”, le-a spus Kadri Simson membrilor unei comisii din Parlamentul European. ”Pe baza analizelor noastre preliminare, există soluţii alternative pentru aprovizionarea acestor ţări care primesc în continuare anumite cantităţi de gaze via ruta ucraineană”, a precizat comisarul european.
Ucraina a anunțat deja că nu va mai declanșa discuții cu Rusia în privința acestui acord. Potrivit înțelegerii pe cinci ani convenite între Moscova și Kiev, Rusia exportă gaze naturale spre Europa via Ucraina şi plăteşte Ucrainei pentru utilizarea reţelei sale de gazoducte. Kadri Simson a precizat că analizele efectuate de UE arată că ţările deservite de această rută de tranzit a gazelor, printre care se numără Austria, Italia şi Slovacia, vor fi în măsură să îşi asigure aprovizionarea din surse alternative.
Ministrul Energiei din Austria, Leonore Gewessler, a anunțat că țara sa explorează ideea de a încheia contactul pe termen lung prin care OMV cupără gaze de la Gazprom, parte a unor măsuri radicale, în contextul în care războiul din Ucraina va intra în curând în al treilea an. Ministerul Energiei din Austria a prevăzut, de asemenea, să impună companiilor care vând gaze în Austria obligația de a lua măsuri concrete pentru a reduce proporția de gaze rusești din mixul lor.
Acesta va examina temeiul juridic pentru o astfel de cerință, care va necesita o majoritate de două treimi în parlament pentru a deveni lege, a spus ea.
Chiar dacă livrările prin conducte au fost reduse, fapt relevat de Eurostat, livrările de gaze naturale lichefiate rusești spre Europa au înregistrat o creștere în 2022, până la 22 miliarde metri cubi, de la 16 miliarde metri cubi în 2021, potrivit unei analize realizată de UE şi consultată de Reuters.
Cu toate acestea, cantităţile de gaze lichefiate livrate de Rusia sunt mult mai mici decât cele 155 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe care Moscova le livra anual Europei prin conducte, înainte de declanşarea războiului din Ucraina.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1071 Articole
Author

18 Comentarii

  1. Dara … pan’acu’ ce facurati , mai traznitilor la/in cap ?!

  2. mascarada aia au facut,prosti suntem noi ,europenii,stam and swallow

  3. Exista o mica probllema – alegerile europarlamentare, care va schimba compozitia comisiei. Vom vedea atunci. Ukraina primeste bani buni de la rusi pentru acest tranzit al gazului. deci vor sa se lipseasca si de aceasta sursa de venituri. Tarile care primesc acest gaz, membre ale UE sunt de acord cu o astfel de masura?

  4. Și după aia cumpără gaze lichefiate rusești via India, China, sau tot rusești, prin țeavă, via Azerbaidan.
    Rostul, la prima vedere, a scărpinării la ureche pe după ceafă? Scumpirea energiei și sărăcirea noastră. De fapt invers, sărăcirea noastră prin scumpitul, din pix, al energiei c-așa e planul.

  5. Politruci ordinari ! In continuare vin cu masuri care, ce sa vezi, afecteaza mai mult statele UE decat Rusia. Este dovada cea mai elocventa ca nu au nici o treaba cu nevoile cetatenilor.

  6. Da, normal, ce rost ar mai avea ? Scopul vostru este prăbușirea controlată a economiilor europene, falimentul si desproprietărirea civililor și încarcerarea lor în lagărul digital al „orașelor de 15 minute” administrate de marile corporații după un nou model feudal. Prostimea încă nu a înțeles asta într-un număr care să conteze și asistă ca proasta la distrugerea ei ce vine implacabil.

  7. De cind pina cind acest EU isi permite sa comande ce trebuie de facut in Europa ? Au chiar impresia ca ei sint stapinii Europei si pot face tot ce vor ?

  8. Femeile din politică, precum şi această Kadri Simson, au devenit un cancer care sapă şi distrug temelia societății civizate. Le vedem cu câtă înverşunare susțin tot felul de cauze tembele şi nocive sau chiar atrocități, cum ar fi războiul. Nu sunt misogin, nu am nimic împotriva femeilor, doar constat.

  9. UE este singura care ne poate apara de sua,urss,prc, partea proasta este comisia europeana care este papusata de usa,urss si prc

  10. Sa înțelegem că, ukraina va fi expusă total războiului și conducta se muta prin Turcia, Bulgaria sau Romania doar ca trecere fara pic de consum in aceste tari prin care trec conductele cu gaz rusesc?

  11. Vrem cat mai multe sanctiuni impuse rusilor pana ramanem fara locuri de munca , fara case .
    Asa ca bagati cat mai multe sanctiuni. Ele vor infrange pe rus.

  12. Cine mai ia gaze rusesti prin Ukraina, Austria si Ungaria ? Iese circ.

  13. Sub aspectul , … e razboi… si noi … , teroristii astia ecologici de la proiectul Agora incearca din nou cualti pasi sa elimine, ce nu le place, ca in lumea normala ce foloseste gaz si petrol pentru diverse scopuri sa elimine total acest consum. Ca de exemplu gazul pentru incalzit sau facut mincare, ca de exemplu dieselul sau benzina pentru transport sau incalzt sau curent.
    Astia de la Agora si-au facut un ideal ca sa impuna omenirii sa nu mai foloseasca gaz si petrol, sa nu mai folseasac pungi de plastic sau pahare de unica folosinta, sa nu mai mergem lumea in concedii, sa nu mai mincam carne pentru binele animalelor domestice, sau sa bem lapte, samd samd samd. Toate astea pentru a salva cica Klima, noul baua bau, prin care incearca sa isi impuna o minoritate deosebit de galagioasa si deja infiltrata in diverse organizatii cu putere de decizie propriile mofturi si incearca in forma continuata sa elimine total liberul arbitru a fiecaruia dintre noi.

  14. Kadri Simson este estoniana, oar tarile balyice primes gaz de la norvegieni. Lor nu le pasa ca au cum sa se aprovizioneze. iar alte tari fara surse sa moara economic. gariel Baltice au fost si in al doilea razboi mondial aliate cu Hitler, ca si alte tari din nordul Europei.

    In numele „valoriorior europene” nimeni de la Bruxelles nu remarca comportamentul tarilor baltice fata de cetatenii acestor tari de origine rusa, care au muncit sa ridice aceste tari economic si in care bugetul URSS, alimentat mai ales de Rusia, a bagat bani buni pentru a dezvolta in o industrie avansata. Epurarea etnica este la moda in aceste tari inca de la declararea independentei. Ma intreb pe ce evaluari „democratice” au intrat tarile astea in UE?

  15. Inchideti si pe urma o sa ne incazim cu balega amestecate cu paie.
    Halal politica in ,,favoarea,,cetatenilor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.