UE bagă bani în lanțul industrial al hidrogenului

Hydrogen renewable energy production - hydrogen gas for clean electricity solar and windturbine facility. 3d rendering.

Comisia Europeană a aprobat recent 5,4 miliarde de euro pentru un proiect important de interes european comun pentru a sprijini cercetarea și inovația și prima implementare industrială în lanțul valoric al tehnologiei hidrogenului. Denumit „IPCEI Hy2Tech”, acesta a fost pregătit în comun de cincisprezece state membre: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia și Spania, acestea fiind și țările care vor da banii pentru acest proiect. Dincolo de finanțarea statelor, CE apreciază că încă 8,3 miliarde de euro vor venbi din finanțări private și 20.000 de locuri de muncă vor fi create.

35 de companii cu activități în unul sau mai multe state membre, inclusiv întreprinderi mici și mijlocii („IMM-uri”) și start-up-uri, vor participa la 41 de proiecte. Vicepreședintele executiv CE Margrethe Vestager, responsabilă cu politica de concurență, a declarat: „Hidrogenul are un potențial uriaș în viitor. Este o componentă indispensabilă pentru diversificarea surselor de energie și tranziția verde. Investiția în astfel de tehnologii inovatoare poate fi totuși riscantă pentru un stat membru sau pentru o singură companie. Aici au un rol de jucat normele privind ajutorul de stat pentru IPCEI. Proiectul de astăzi este un exemplu de cooperare europeană cu adevărat ambițioasă pentru un obiectiv comun cheie. De asemenea, arată modul în care politica concurenței funcționează mână în mână cu inovația revoluționară.”

La rândul său , comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat: „Promovarea dezvoltării și implementării hidrogenului va stimula locurile de muncă și creșterea în întreaga Europă, contribuind în același timp la agenda noastră ecologică și de reziliență. Permite tranziția curată a industriilor consumatoare de energie și ne mărește independența față de combustibilii fosili. Cu acest IPCEI, vedem producția de hidrogen din UE trecând „de la laborator la fabrică”; și industria noastră transformând măiestria tehnologică în leadership comercial. Și, desigur, nu sprijinim doar hidrogenul prin finanțare. De asemenea, am făcut progrese decisive în construirea de parteneriate prin Alianța pentru hidrogen curat și dezvoltăm reguli la nivelul UE pentru a dezvolta piața hidrogenului și pentru a crea infrastructură dedicată. Pentru că știm ce este în joc: poziția Europei ca regiune lider pentru transformarea industrială a hidrogenului.” IPCEI va acoperi o mare parte a lanțului valoric al tehnologiei hidrogenului, inclusiv (i) generarea de hidrogen, (ii) pile de combustie, (iii) stocarea, transportul și distribuția hidrogenului și (iv) aplicațiile utilizatorilor finali, în în special în sectorul mobilității. Se așteaptă să contribuie la dezvoltarea unor descoperiri tehnologice importante, inclusiv noi materiale pentru electrozi de înaltă eficiență, pile de combustie mai performante, tehnologii de transport inovatoare, printre care lansarea pentru prima dată a celor de mobilitate cu hidrogen.

H2 și pentru România

Deși România nu este parte al acestui proiect al CE, ea este totuși într-un proeict de utilizare industrială a hidrogenului, unul regional însă.

Operatorii sistemului de transport a gazelor naturale din România, Polonia, Slovacia şi Ungaria au semnat, în aprilie, la Budapesta, un acord pentru dezvoltarea regională a unei reţele de hidrogen care se va baza atât pe actuala rețea de gazoducte cât și pe investiții noi, aceasta fiind o inițiativă a părții românești – Transgaz.

Ca recunoaştere a tranziţiei către energia verde şi a obiectivelor Uniunii Europene de reducere a emisiilor, patru OTS de gaze naturale din Europa Centrală (Transgaz din România, Gaz-System din Polonia, Eustream din Slovacia şi FGSZ din Ungaria) au convenit asupra unui parteneriat strategic pentru a explora posibilităţile de a-şi decarboniza operaţiunile, de a transporta gaze verzi şi de a investiga potenţialul transportului de CO2. Pe baza iniţiativei OTS gaze naturale din România, Transgaz, cooperarea dintre cele patru părţi, maghiară, slovacă, poloneză şi română, îşi propune să iniţieze activităţi comune în mai multe domenii – împărtăşirea celor mai bune practici în domeniul transportului de hidrogen şi CO2, al decarbonizării operaţiunilor şi al producţiei de hidrogen, plus identificarea pieţelor şi aplicaţiilor hidrogenului în diverse industrii. Nu în ultimul rând, demersuri se vor face pentru elaborarea unui cadru de reglementare relevant

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Mihai Soare 1072 Articole
Author

14 Comentarii

  1. Asta in timp ce exista tehnologie pentru extragerea H2 din imensele rezerve de H2S (hidrogen sulfurat) din Marea Neagra, dar ne facem ca nu o vedem. Prin extragerea H2 din H2S, pe langa H2 se extrage si sulf care este de o calitate foarte buna – nu contine fier. https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/neexploatata-cea-mai-mare-cantitate-de-hidrogen-sulfurat-se-afla-in-marea-neagra-73029 Dar asta ar insemna ca ministerele de resort sa sprijine financiar construirea in faza initiala a unui program pilot si apoi sa treaca la extragerea la scara industriala. Este totusi prea mult pentru „specialistii” nostri din ministere care se multumesc cu un „dolce far niente” vorba aia: timpul trece, leafa merge (si inca ce!!) noi cu drag .. chiulim.

  2. Sistemele astea cu hidrogen sint bombe destul de periculoase pt. oameni.

  3. Apa planetei se va transforma in gaz, adica hidrogen. Hudrigenul va arde si produce caldura. Deci vom avea in timp o planeta fara apa si mai calda.
    Toate firmele astea ar trebui oprite.

    • Căldura nu este altceva decât o agitație a materiei. Deci nu este ceva ce se stochează. Și arderea hidrogenului nu produce apă? Chimie chimie….

    • Arderea hidrogenului (H2) se face cu oxigen (O2) și are ca rezultat apa (H2O)! Dar asa e când nu ești atent la școală.

  4. Cînd ne-au băgat pe gît recuperabilele, ce porcărie de cuvînt, ne-au mințit cu crearea de noi locuri de muncă. În Spania, una din țările cele mai năpăstuite de recuperabile, la fiecare loc de muncă în verzi s-au pierdut 2,2 locuri de muncă în altă parte; curat murdar, coane Fănică!
    Un studiu cu adevărat științific făcut pe cazul Spania despre verzi dezvăluie mizeria și minciunile din așa ziele energi verzi. Poate cineva face o serie de articole după acel studiu sau, mai bine, poate folosi modelul de cercetare și să-l aplice României.
    „Study of the effects on employment of public aid to renewable energy sources”
    Research director:
    • Gabriel Calzada Álvarez PhD.
    URJC researchers:
    • Raquel Merino Jara
    • Juan Ramón Rallo Julián
    Technical Consultant:
    • José Ignacio García Bielsa

  5. Treaba cu locurile de muncă este prosteală după cum prosteală a fost cînd ne-au băgat pe gît recuperabilele.
    În Spania, una din cele mai oropsite țări de recuperabile, la fiecare loc de muncă în verzi s-au perdut 2,2 locuri de muncă aiure. Mai mult, dintre acestea doar un loc de muncă din zece a fost permanent (operare și întreținere) restul de nouă fiind în construcție, priectare, marketing, adică temporare.
    „Study of the effects on employment of public aid to renewable energy sources”
    Research director: Gabriel Calzada Álvarez PhD.
    URJC researchers: Raquel Merino Jara, Juan Ramón Rallo Julián
    Technical Consultant: José Ignacio García Bielsa

  6. Hidrogenul este o sursa de energie,nu o resursa si are un EROEI subunitar,producerea hidrogenului e o risipa de energie poluanta

  7. catalizatorul metalic pentru hidrogen este de nichel, paladiu sau platină. Cine-si permite?Paladiul e mai scump ca aurul,la fel si platina

  8. Și dacă ar fi să facă tot la Tabelul lui Mendeleev se duc adică Resursele materialele prime tot la Ruși le găsesc … faceți ce faceți și tot de ruși vă loviți …. știrea este SF ….docamdatata nivelul de tehnologie actual este in testul COVID și in carantinare pusul măștii (adică ca si cum am pune plasă cu ochiuri de 20 cm împotriva țânțarilor …… niște vrajeli de știri penibile …mai repede pot crede că a aterizat un OZN pe pământ șanse mult mai mari …o sa descopere hidrogenului Gâdea cu Prelipceanu ei nu pot să manipuleze 2 gâște dar cred că fac audiență

  9. Intelegeti oameni buni, totul e impotriva nivelului de trai al cetatenilor, impotriva cetateanului ca existenta fizic, indiferent de tara! Totce este ca plan proiectat de viitor, este pe decimare viata si sclavie reala dar tot la decimare se ajunge.

  10. „Bagă bani” e cheia.Cu sau fără hidrogen, banu amărășteanului acolo se duce.O fi bun H pentru rachete dar pe tobă iese HNO3.Hai să zic c-o bagă pe pile de combustie, alți bani.Fă pila, scoate cine știe ce metal rar din Africa cu firma chinezului și tot acolo ești.Bani, bani, bani.Pe toate prostiole, sifon de bani publici justificați de o minciună cât Sistemul Solar, aia cu clima.Se tăiau păduri pentru „biocombustibil” acum câțiva ani, bla, bla, bla, vor să-l stoarcă pe commoner până rămân cu oasele pe care le valorifică și p-alea.
    ,

  11. UE cauta tot felul de planuri integratoare pt intarirea controlului birocratilor de la Brothel , in dauna suveranitatii statelor .
    Ref strict la ” lantul industrial al hidrogenului ” va spun ca e o prostie , bilanturile materiale si termice nu sant profitabile nici financiar , nici ecologic.

  12. Unii pierd vremea cu hidrogenul România a crezut și a investit în proiectul cu Cel mai mare Laser din lume.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.