UE, presată de corporații să termine cu centrala termică individuală

Eurelectric, asociația companiilor din electricitate de pe continent, a prezentat cele cinci abordări necesare pentru ca UE, în ansamblul său, să devină independentă energetic și să-și atingă obiectivul de decarbonizare a economiei. Vorbește în numele asociației președintele ei, francezul Jean-Bernard Levy, care conduce și gigantul EdF. Printre platitudini cu cât mai mult regenerabil, cu legislație mai laxă pentru „verde” și campanii pentru consumatori, oficialul strecoară ceva foarte important: UE, în ansamblul său, trebuie să termine cu subvențiile pentru centrale termice individuale, apoi să nu mai autorizeze aceste centrale.

„Trebuie subliniat în mod repetat că taxele în Europa reprezintă 30% din facturile la electricitate. Trebuie eliminate, de asemenea, subvenţiile care au legătură cu combustibilii fosili, de exemplu pentru boilerele pe gaze. Ştim că acest lucru va dura, dar este nevoie ca politicile fiscale din UE să devină compatibile cu priorităţile climatice”, a subliniat Levy, preluat de Agerpres.

Cât despre restul direcțiilor nu, nu este vorba despre niște soluții miracol sau ceva inedit, doar aceleași teme pe care le-am tot auzit, de ani de zile deja. Astfel, avem aici o dezvoltare mai rapidă a energiilor regenerabile, o electrificare masivă, investiţii semnificative în reţelele de distribuţie, creşterea încrederii investitorilor şi protejarea consumatorilor, pentru ca Europa să depăşească criza climatică şi criza provocată de preţurile istorice la energie, apărute în urma invadării Ucrainei de către Rusia.  Printre recomandări,
„Trebuie să accelerăm electrificarea economiei noastre pentru a ne redobândi indepedenţa, a creşte securitatea energetică şi a combate schimbările climatice”, a declarat preşedintele Eurelectric, Jean-Bernard Levy, cu prilejul unui summit organizat la Bruxelles.
Potrivit lui Jean-Bernard Levy, care este şi preşedinte director general la grupul francez de utilităţi EDF, dacă Europa vrea să îşi atingă obiectivul privind reducerea emisiilor de CO2, atunci până în 2030 are nevoie să instaleze capacităţi de producţie a energiei regenerabile de 550 de gigawaţi, adică aproape jumătate din capacitatea totală instalată în prezent. Pentru a putea pune în practică această accelerare fără precedent, Eurelectric recomandă ca planificarea, construcţia şi operarea de centrale regenerabile, precum şi conectarea lor la reţea să fie considerate de interes prioritar.
Un alt aspect important are legătură cu autorizarea capacităţilor regenerabile.
Europa are nevoie de proceduri mai simple şi digitalizate de autorizare precum şi de alocarea unor resurse suplimentare autorităţilor care se ocupă de eliberarea de autorizaţii”, a spus același Levy.
O altă recomandare a Eurelectric este aceea de a electrifica tot ceea ce poate fi electrificat. Jean-Bernard Levy a subliniat faptul că ponderea electrificării stagnează de mai mulţi ani la aproximativ 22% din întreaga energie şi este timpul ca procesul de electrificare să fie accelerat, de exemplu prin introducerea pe scară largă a vehiculelor electrice, accelerarea procesului de extindere a infrastructurii de încărcare inteligentă precum şi a soluţiilor de stocare.
Următoarea recomandare vizează nevoia de investiţii în reţelele de distribuţie, unde vor fi necesare investiţii de aproximativ 400 de miliarde de euro în reţelele de distribuţie. În acest sens, trebuie facilitat accesul la fondurile europene şi în acelaşi timp trebuie accelerate procedurile de autorizare pentru reţelele de distribuţie. Preşedintele Eurelectric a menţionat şi necesitatea oferirii unui climat predictibil, transparent şi stabil pe termen lung pentru investitori.
În sfârşit, când vine vorba despre utilizatorul final, despre consumator, Eurelectric recomandă creşterea implicării consumatorilor în procesul de tranziţie energetică, printr-o mai mare diferenţiere a preţurilor şi o utilizare eficientă a contoarelor şi reţelelor inteligente.
Uniunea Industriei Energetice – Eurelectric, cu sediul la Bruxelles, este principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice, consultat în luarea deciziilor comunitare referitoare la acest domeniu. Eurelectric reprezintă interesele industriei de energie electrică la nivel paneuropean. Asociaţia include 3.500 de companii din Europa, cu o cifră de afaceri totală de peste 200 miliarde de euro.

sursa foto https://twitter.com
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1071 Articole
Author

20 de Comentarii

  1. „să termine cu centrala termică individuală”
    -va traduce maxtor:
    căldurica vine de la păsărică!

    • Se termina singure. Cand pretul gazului va fi triplu decat acum, baietii si fetele se vor incalzi la lumanare.

  2. O membră de bază a conducerii PLUS – Oana-Maria Bogdan – pe care Dacian … și am trăi în grupuri în loc de cupluri”, a spus Oana Bogdan.
    -e o pasarica ciufuta nu ciufulita.

  3. Decand corporatiile hotarasc pentru noi, in tara asta nu mai exista un om intreg la minte ? Pe boul ala de Levy il asigur ca la noi incalzirea cu lemne de foc e de baza, e ieftina, e pe toate drumurile, nu-i de la rusi si este eco !!!

  4. „Potrivit lui Jean-Bernard Levy, care este şi preşedinte director general la grupul francez de utilităţi EDF, dacă Europa vrea să îşi atingă obiectivul privind reducerea emisiilor de CO2,”
    Revin cu o intrebare – daca China, India, Australia, Africa, America de sud si de nord ard in contiuare cu spor combustibili fosili si ii doare in parlament de CO2 si de noxe, ce rezolva restrictiile impuse de conducerea UE??? Nu rezolva problema poluarii cat tim nu va fi o unitate de masuri la nivel mondial.
    Cred ca singura problema pe care o rezolva e cea a stocurilor de gaze ale amer obtinute prin fracturare, care sunt scumpe si nu le vrea nimeni. Eliminarea rusilor de pe piata UE a combustibililor e cheia raspunsurilor a tot ce se intampla acum in Europa.

  5. Uite la Levy asta ce mandru este el ca omul traieste de zeci de milioane de ani pe acest Pamant si masuratorile lui se fac doar de 200 de ani ! Dar el ne da noua un ultimatum, terminati cu individualul, treceti la kibutz si va incalziti la fofo. Se pare ca unii colegi cu Iisus, evreu comunist, au devenit de-o obraznicie fara seaman. Eu nu-i vad bine pe astia, au un caz concret in fata, ukranii, sa le-o spuna lor pe asta. Eu doar ma uit si mananc boabe de porumb copt.

  6. Poate e interpretare putin gresit, deocamdata e vorba doar despre nemturia cu centrale si sponsorizari uriase. In niciun caz despre Romania, pe Romania au grija scarbele de lux sa anihileze investitia proprietarilor! Cu sau fara sponsorizare de 2 lei, tot cat si cum vreau am caldura de la centrala! Ce vor face hoiturile de lux din parlament.ro care au hotarat sa isi bage centrala proprie la purlament ca le ingheata creierul 2 zile pe saptamana la munca!?

  7. O centrala termica cu emisii scazute poate ajunge la 50.000 lei sau peste. La salarii de 2000-3000€ nu este mare lucru. Cati au in Romania asa salarii de abia ajung la 30-4000 lei. Sa taie din pensiile speciale sa bage la restul o merge?
    Un procuror se pensioneaza pe la 50 de an cu pensie de vreo 5000€ pe luna. Interlopii sunt pe strada si mai ales misuna liberi prin toate institutiile statului roman.
    Pe marile corporatii cu cat le-o taxa statul roman sa dea asa pensii.

  8. Inca ne lasa sa stam in case, probabil dupa asta vom trece in grajduri, ca prostimea e in Mall-uri! Daca e lumea ocupata nu mai stau ei sa intrebe pe nimeni NIMIC !!!

  9. „centrale regenerabile”?
    Ce înseamnă aia? …o prostie!
    În Ișpania poți acoperi cu panouri generatoare sau cu reflectorizante întinderile pietroase complet ne-productive agricol, destul de frecvente acolo (deși cred că efectele climatice secundare se vor simți și în cazurile alea) ca să colectezi energia solară. Da’ în alte părți ce faci? Unele zone au clima Marii Britanii: 30 de zile cu soare în tot anu’! Ce faci acolo? Te piși contra vîntului, ca să produci energie?
    Producerea de energie (și de orice altceva) înseamnă INTRĂRI > IEȘIRI… Jîdu’ ăsta vorbește de IEȘIRI, cu valori cuantificate social, etc., etc., da’ UNDE-S INTRĂRILE? Cu ce înlocuiești gazul, sau petrolul, sau cărbunele, sau uraniul? …cu uree din urină, cum utiliza Imperiul Roman în loc de detergenți inexistenți? …și mai și încurajezi imigrația, ca populația să crească accelerat, deci să crească necesitățile de energie, că Europa e un continent RECE comparativ cu cele de unde îi aduc pe milioanele de migranți!
    S-au tîmpit în grup, la Bruksălu’ progresizd islamizant….[Rumburak]

  10. „O centrala termica cu emisii scazute poate ajunge la 50.000 lei sau peste.”

    Poate ai vrut sa spui 2.500 lei (500 euro).

  11. Cel mai insorit oras din RO este Campina,vreo 160-180 de zile, cam 2100-2200 h pe an din 8760 h, deci sub 1/4 dintr-un an !!! Cum acoperi tot anul, macar in Campina ??? Exclus pe fotovoltaice. Comunistul evreu de Levy nu stie sa faca un calcul simplu.

  12. Domnule Pandele ați uitat Polonia, numai anul trecut au ous în funcțiune capacități pe bază de cărbune de 3700 MW. Au parcă 27000 MW pe cărbune. Asta când noi am închis Mintia cu 1200MW putere instalată și vrem s-o înlocuim cu prototipul USA de centrală nuclear de 35MW. Orice uzină mare românească din perioada când aveam industrie consuma mai mult!

  13. Cel putin inca 10 ani de acum inainte nu pot fi eliminate complet termocentrale pe gaze daca nu si pe carbune.
    UE vine cu solutii netestate dar prezinta le prezinta ca sigure. Numai in Romania gaseste pe unii yesmani mai mai ca inchid economia. De-ar exista retele de incarcare in toate pentru hibride sa se poata face tranzitia.

    O alta buba, shimba petrolul si gazele de la rusi cu importuri din China la orice conflict chinez cine nu sustine China si-a luat ramas bun de la baterii, fotovoltaice si multe altele. O sa ramana UE fara orice tehnologie daca intra in dezacord cu partidul.

  14. daca energia electrica se obtine natural din sisteme eoliene, fotovoltaice, maree ce faceti cand nu adie vantul, nu se ”arata” soarele, iar uraniul se epuizeaza?…parca gazul se „regenereaza” in oceane, carbunele in turbarii, iar voi umblati cu un ciur sa prindeti soarele si faceti pe ecologistii, urmand sa infometati omenirea reducand septelul in tarile care va permit aberatia, as dori sa va vedem adunati toti mai marii lumii in niste spatii unde sa va oferim ”delicatese” proteice si sa va putem urmari tot ce faceti asa cum va place sa faceti cu noi…pana acum voi ati expermentat pe miliarde tot ce vi s-a nazarit, ce-ar fi ca miliardele sa intoarca roata…sau poate acest lucru se intampla in ceea ce Biblia considera Judecata de Apoi, unde veti fi rasplatiti…cu toata durerea pe care o generati in lume pt ca aveti idei…

  15. Intrebare fara raspuns: pe cate zile fara Soare sa stochez enerie in baterii ? Experienta a facut ca in luna Iunie sa se porneasca 40 de zile ploioase !!!

  16. O regretabilă eroare! Tomlin, cum poți să confunzi Creștinismul cu comunismul, „baba” cu mitraliera. În rest, îmi place cum gândești kibuț, etc. Ce se întâmplă în Ucraina e consecința încleștării canibalice între două tipuri de comunism, cel de tip clasic(Rusia) și cel modern, mondializat și digitalizat(USA). Creștinismul, Iisus, oamenii, sunt ignorați cu desăvârșire. Comunismul vizează strict lumea asta, Creștinismul mai ales Viața veșnică „Petre, ai să vii cu mine până la moarte? De trei ori te vei lepăda de Mine cum că nu Mă cunoști, mai înainte de a cânta cocoșul”

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.