Ultima șansă pentru salvarea viermilor de mătase românești

Guvernul înființează, prin HG, Stațiunea Stațiunea de Cercetări Sericicole Băneasa București prin reorganizarea Societății Comerciale «Sericarom» – S.A., motivând că, doar prin desemnarea acesteia ca instituție publică cu personalitate juridică, se poate salva fondul sericicol al României compus din mai multe rase de viermi și dud. ”Se înființează Stațiunea de Cercetări Sericicole Băneasa București, ca instituție de drept public, organizată ca instituție publică cu personalitate juridică, prin reorganizarea Societății Comerciale «Sericarom» – S.A., care se desființează, finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și în coordonarea științifică a Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești“, se arată în documentul publicat de Ministerul Agriculturii.

În Nota de Fundamentare a HG, este detaliat modul în care Sericarom a ajuns să piardă, în 20 de ani, 80% din terenul pe care își desfășura activitatea, în nordul Bucureștiului. Astfel, de la înființarea, în 1999, a Sericarom și până în prezent, instituția a mai rămas doar cu 1 ha de teren, din 5 câte avea. Dacă în București, pierderile de teren au fost uriașe, în schimb, în țară, suprafețele s-au păstrat, în general, probabil nefiind vizate de interese imobiliare majore. Astfel, Sericarom încă deține mai multe ha în județele Dolj și Buzău, care vor fi transferate la noua stațiune.

Stațiunea va funcționa cu un număr de 25 de posturi, preluate de la Societatea Comercială «Sericarom» – S.A, fără concurs.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4
Mihai Soare 1084 Articole
Author

6 Comentarii

  1. In acest caz, obligatoriu se va relua colaborarea cu china prin drumul matasii si bumbacului, exportand la schimb produse finite=tesaturi. Imi amintesc cu cata placere culegeam frunze de dud in saci si, copil fiind, nu aveam de unde sa stiu ce se intampla.

  2. Singura scăpare e înscrierea viermilor de mătase in haur !!..acolo e si seful lir un virme de matase original..

  3. Cu traista-n batz tataie, pe Drumul Matasii!
    Inainte de 1989, la unele scoli de la satele din jud meu, aveau cota la cresterea viermilor de matase. Cadrele didactice impreuna cu elevii aduceau frunze de dud, hraneau si curatau si predau la termen gogosile de matase. Asa era regimul acela odios si sinistru, nu bland ca acesta de acum cand si viermii de matase au avut soarta combinatelor si intreprinderilor evaporate.
    Si pana la urma n-am inmteles de ce ne mai trebuie viermi de matase din moment ce mai avem industrie textila si de confectii doar la nivel simbolic? Aducem totul din China.

  4. În “comunismul de tristă amintire” pământul din jurul Bucureștiului al Timișoarei sau al Sibiului era al agriculturii: lanuri mănoase, sere, livezi, crescătorii de vite, porci, pui, Comtim, institute de cercetări agricole… Grâu, porumb, cartofi, egume, zarzavaturi fructe, carne, lapte. Și ce se producea mult și bun se exporta. Azi pe toate aceste terenuri s-au ridicat haotic sau organizat agomerăride case mai elegante sau mai puțin elegante. Toate produc gunoi și fose septice. Mâncarea pentru cei de la oraș majoritar se importă. Dar și pentru cei de la țară, generațiile după 1970. Nu este comună făra Profi sau orășel fără Lidl.

  5. Cu viermii din Parlament sunt probleme, astia rod tot, mai ales astia galbeni, ca provin din hazna

  6. As vrea sa vad si eu, cat de rentabila este cresterea viermilor de matase.
    Tara arde si baba se piaptana!
    Mai bine interziceau otravurile numite neonicotinoide!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.