Nemulțumiri în învățământ Ultimatum pentru Guvern: Ori, ori

Membrii Federaţiei Sindicatelor din Educaţie (FSE) „SPIRU HARET” au solicitat conducerii organizaţiei sindicale să înceapă demersurile pentru organizarea de acţiuni de protest, în cazul în care Guvernul nu va decide, până la adoptarea Legii Bugetului pe 2021, majorarea angajaţilor din învăţământ, potrivit unui comunicat al FSE „SPIRU HARET” transmis sâmbătă.

„Le transmit, cu această ocazie, membrilor Guvernului şi Parlamentului României ca au timp până la aprobarea Legii Bugetului să facă analize, studii, audit în sistem. În condiţiile în care până atunci nu vor veni cu o poziţie publică privind salarizarea din sistemul de învăţământ, membrii de sindicat ne-au solicitat să începem demersurile pentru demararea acţiunilor de protest”, se arată în comunicatul semnat de preşedintele FSE „SPIRU HARET”, Marius Nistor.

Astfel, organizaţia sindicală solicită Guvernului să reevalueze decizia de „îngheţare” a salariilor în sistemul de învăţământ şi să facă o analiză corectă a situaţiei veniturilor din educaţie.

FSE „SPIRU HARET” spune că în România cadrele didactice câştigă în medie cu până la o treime mai puţin faţă de angajaţii cu studii superioare din mediul privat.

Preşedintele organizaţiei sindicale, Marius Nistor, a atras atenţia că în unele instituţii publice paznicii sau şoferii au salarii mari mari decât dascălii.

„Cu toate că studiile şi analizele ne arată că suntem la limita de jos a salarizării, că în unele instituţii din România sunt paznici şi şoferi care primesc salarii mai mari decât cel al unui cadru didactic, tot nouă, angajaţilor din sistemul educaţional, ni se cere să fim solidari, să ne gândim la România. Niciun membru al clasei politice nu doreşte însă să facă o analiză reală a veniturilor cadrelor didactice raportate la cele ale altor categorii socio-profesionale”, a afirmat Marius Nistor, citat în comunicat.

Conform sursei citate, profesorii nu au primit niciun sprijin pentru continuarea activităţii de predare în regim on-line.

„Toate acestea se întâmplă în condiţiile în care, de la începutul acestei pandemii, angajaţii din sistem au fost aruncaţi în necunoscut, fără pregătire şi fără cele necesare pentru a-şi continua activitatea în regim on-line. Ne sunt prezentate cazuri de succes din companiile mulţinaţionale, unde angajaţii au trecut la tele-muncă, însă nimeni nu arată că acei salariaţi au primit laptop-uri ca să-şi poată desfăşura activitatea de acasă, au fost instruiţi în regim de urgenţă, au primit, de fapt, tot sprijinul necesar pentru această schimbare majoră. Ce au primit angajaţii din sistemul educaţional? Nimic! A trebuit să se descurce prin mijloace proprii, să investească din fondurile personale pentru a-şi continua activitatea, pentru care trebuie apreciaţi. Să înveţe de pe Youtube cum să intre în contact cu elevii, acolo unde s-a putut, pentru că şi acum foarte mulţi copii sunt privaţi de dreptul la educaţie din cauză că nu au mijloacele necesare pentru a putea participa la aceste activităţi”, a încheiat preşedintele FSE „SPIRU HARET”.

Organizaţia sindicală susţine că începând din 1 septembrie 2020, potrivit OUG 114/2018, personalul didactic ar fi trebuit să primească o majorare a salariilor pentru a ajunge la nivelul stabilit prin Legea salarizării nr. 153/2017, majorare care a fost amânată de Guvernul Orban pentru 1 septembrie 2021.

De asemenea, prin Legea bugetului de stat, în 2021, toţi salariaţii din sectorul bugetar ar fi trebuit să beneficieze de o creştere a salariilor cu 25% din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018, se precizează în comunicatul FSE „SPIRU HARET”.

Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” consideră că aceste majorări sunt obligatorii, în condiţiile în care în învăţământ nu se acordă alte sporuri pentru condiţii periculoase de muncă ca în alte domenii, iar cele care se acordă sunt blocate la nivelul anului 2016, chiar dacă legea prevede că ar trebui să fie calculate la salariile în plată, conform comunicatului organizaţiei sindicale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

24 de Comentarii

  1. marius Nistor e un fel de Sosoaca de la PSD!Doi bani nu dau pe dementul asta !Daca Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, se intilneste cu asta ,inseamna ca si el e PSDist deghizat,cum spune Tudor!

  2. Care sindicate? Cele ale caror sefi sunt burtosi din cotizatiile fraierilor si care sunt bara-bara cu patronii? Dupa ce ati stat acasa on-line 12 luni si o sa mai dormiti la caldurica on-line inca vreo 12, acum cu sarmaua in gat vreti sa-l dati jos pe Catu? Tartorul e in deal! Si daca bugetul se apropa la vara cand sunteti vreo 3 luni in vacanta binemeritata in Dubai? Mai protestati? Cand ati fost la vot si l-ati votat pe Johannis/Soros nu stiati ce va asteapta? PSD-ul era ciuma rosie ca va dat, Johannis e baiat european cu papion ca va ia! Frumoasa gandire fascista aveti! Sah mat! Huuo jigodiilor pupincuriste! 5 ani ati dezbatut noua lege a pensiilor cu planse si scheme de le ieseu ochii din cap pensionarilor uitandu-se pe Romania TV si a venit ORBAN/SOROS si v-a lasat cu ochii in soare. V-a aruncat acolo un oscior ca sa va mai roadeti coltii! Huuo jigodiilor de centru-dreapta!

  3. Dar de scoala nimic…stam acasa si luom salariu.????
    Eu credeam ca faceti miting sa faceti scoala cu elevii.

  4. Daca eream prim ministru faceam anfiteatre cu distantare intre elevi in aer liber si incalzire cu infraroshii.
    Dar trebuie sa te duca capu care sa mai aiba si macar un neuron doi macar prin apropiere.

    • Daca nu erai analfabet ai fi stiut ca in ON LINE ai nevoie de un singur profesor pentru fiecare materie pentru toata tara- pe care i-l poti plati oricat (poate fi si de la OXFORD) si de cati-va care sa corecteze testele pana cand sunt puse si ele pe calculator. Astfel 90% din asa zisi profesori sunt someri fara ca ei inca sa stie.

  5. Salariile din învățământ sunt mici în comparație cu alte salarii. Dar cea mai mare problemă a învățământului este impostura profesională (>50%), cadre didactice care nu au nicio legătură cu educația copiilor. Iar în învățământul primar trebuie schimbat totul, absolut totul!

    • Dar impostura din IT,cand devin operatori de sistem tot felul de neica nimeni cu 3 luni de asa zisa specializare la locul de munca?Produsul IT din Romania este slob cotat ca performanta in proportie de 80%.La numarul celor care lucreaza in acest sector PIB-ul activitatii in IT (productia marfa)ar trebui sa depaseasca 20% din PIB-ul national, dar 45% din activitate o reprazinta cea de-Call center- slab cotata valoric…

    • Invatamantul primar trebuie readus la nivelul de acum 70 de ani: cu dascali dedicati, cu carti de citire si de aritmetica, cu povesti si cu educatie crestina ( morala nu bigota ), fara ” competente ” in butonarea gageturilor. Altfel, se duca dracului natia.

  6. Dar nu e gata încă Bugetul? Ce vocal era domnul Câțu sub guvernarea PSD privind adoptare lui înainte de luna decembrie a anului precedent. Acum nimeni nu se agită? Nu mai iese criticatorul de serviciu domnul președinte Iohannis să înfiereze guvernarea PSD și pe doamna Dăncilă?
    Vai cum s-au schimbat sub guvernarea PSD zeci de miniștrii în 4 ani, se văita un USR-ist copiind spusele prezidentului. Acum e bine punem un ministru pe cineva ce se dovedește tâmpit și îl ținem acolo ca să aibe continuitate și stabilitate prostia.

    • Atunci cand educatorii, invatatorii, profesorii vor avea contracte de munca pe cate doi ani,cu evaluare de performante, atunci sa ceara salarii pe masura rezultatelor. Daca ai rezultate in munca cu scolarii si studentii mai ai inca contract pe doi ani,nu pleci sa in alta parte.Dar asa vrem salarii mari cu rezultate zero. Exista si profesori, invatatori care isi iubesc si cintesc meseria, dar sunt exceptii.

  7. să ne mai adunăm odată-n Piața Victoriei și să dansăm PINGUINUL.L-am exersat între timp!

  8. In primul rand, mei aia dobitoci care scrieti prostii, profesorii au fost trimisi acasa sa faca online de guvernantii pe care voi ii pupati in poale. Cei mai multi profesori doresc scoala adevarata, nu olaie! Si daca nu este vina lor ca trebuie sa stea acasa sa fie platiti cum trebuie.

    • Ce inseamna scoala adevarata. La British si american School se lucreaza din totdeauna on line. Si nu s-a plans nimeni. Pardon cu diplome de acolo esti primit si afara. Profesorii lucreaza 8 ore pe zi si dupa ore fac consultatii cu elevii. In vacante sunt la scoala si oregatesc anul urmator.

  9. Profesorii care sunt aproape de pensie să fie pensionați, deoarece pentru aceaste generații de profesori școala a fost dintotdeauna end-line sau de background, cu mici pauze de șpriț sau mititei în spatele școlii.

  10. Cei care injura scoala si intreg corpul didactic sa-si prezinte copii legalizate dupa studii pe internet.Vor fi mari surprize din partea marii adunari de # REZIST…

  11. Nu-ti mai bate joc, ca PINGUINU’ ti-a adua vaccinu’ (la minus 80 de grade, alea de la polul sud)…

  12. @ Scoala- domnia ta ai facut sau n-ai facut scoala? Si daca ai facut scoala, ai facut-o cu martienii? De ce sa fie pensionati profesorii care sunt aproape de pensie? Intreaba-ti părinții ce profesori erau si sunt cei pe care tu ii trimiți la pensie, cu nonșalanță unui trecut prin scoala precum varza prin butoiul cu moare?
    Ps. Exista câțiva piloni in societate care Au fost si continua sa fie respectati: educatorul si preotul. Dacă domnia ta ii tratează cu lipsa de respect, e problema domnie tale. Dar sa fii foarte atent: DOMNIA TA n-o sa dureze o eternitate. Asa ca pregateste-te pentru ziua cand nu vei mai da verdicte, gen ordine, si vei fi un simplu muritor, care-si ofera copilul cu dragoste si increiere unui educator, spre a fi educat si a face om din el, ca doar aschia nu trebuie sa sara departe de copac, nu-i asa?

  13. Hai maaaa, chiar ce asteptari aveti de la Campeanu? Face si el „ce poate” ca tot guvernul de hiene!

  14. tOTUL PANA IL ATINGI LA TESCHEREA PE „SINDICAT”…CE MA BUCUR :)) CE PUII CALULUI ATI FACUT IMBECILILOR PANA ACUM ?? DE SCOLI NU GUITATI ?? AH !! VRETI DOAR BANI !! SLUGI IMPUTITE SI JEGOASE !!

  15. @marius
    Stimabile, profesorii pensionari și cei aflați în pragul pensiei au practicat indoctinarea, falsul științific, demagogia de la catedră, au ridicat toate teoriile sinistre la rang de artă, concretul l-au evaporat cu utopii ridicole,niște sălbatici,needucați, dar reeducați, inculți și aroganți. A fost suficient, eu nu am pentru ce să le apreciez activitate!

  16. 60% din profesorii romani sunt vinovați de alfabetismul copiilor. Cu ei sau fără aproape ca nu contează. Nu se gândesc decât la bani, n au rușine, n au ei înșiși educație.

  17. Eu ma asteptam ca sindicatele sa vina sa intrebe ce facem cu sutele de mii de oameni care de 9 luni stau in somaj tehnic.
    Asta cu noi vrem,noi vrem, e fumata.
    Asa a fost distrusa tara asta cu noi vrem. Sindicatele sant la fel de vinovate ca si baietii aceia saraci si cinstiti din anii ’90.
    Polonia (a cincea economie a UE), Cehia,Slovacia,Slovenia si chiar si Ungaria in anii ’90 imprumutau bani sa-si modernizeze si retehnologizeze industria.
    Noi ce am facut? Am distrus tot, am scos la pensie oameni de 40-50 de ani si de atunci tot ne imprumutam sa platim pensii si salarii.
    Pana nu stopam dementa asta cu salarii si pensii tara asta nu poate merge spre dezvoltare.
    Toate problemele pleaca din Parlament. Acolo a fost dementa. Cum sa dai legi ca maresti salarii peste 4 ani?
    Asta este imbecilitate pura. Salariile cresc numai in functie de performanta economica.
    Bataia se da pe salariile bugetarilor, votantii de lux ai PSD. De ce salariile bugetarilor sant corelate cu salariul minim?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.