Un avertisment şi un editorial fără precedent în presa franceză

Ieşirea Marii Britanii din zona euro va marca pentru această ţară o înfrângere comparabilă cu cea administrată în urmă cu 200 de ani francezilor, la Waterloo, scrie Le Monde într-un editorial fără precedent, scris în limba engleză.

Editorialul se referă mai mult la moştenirea momentului Waterloo decât la importanţa rămânerii Marii Britanii în zona euro, iar singurul nume de politician britanic amintit este cel al naţionalistului Nigel Farage, nefiind amintit nici măcar premierul David Cameron, cel care susţine organizarea unui referendum pentru ieşirea Marii Britanii din UE.

“După 200 de ani a sosit timpul să analizăm din nou însemnătatea bătăliei de la Waterloo. Înfrângerea nu este uşoara pentru o naţiune mândră. Pe 18 iunie 1815, Franţa nu a pierdut doar mii de soldaţi curajoşi pe câmpul de de onoare din Belgia. A pierdut un împărat care apoi a fost exilat pe dezolanta insulă Sfânta Elena; şi-a pierdut de asemenea şi iluziile hegemonice.

Această amintire dureroasă explică de ce preşedintele Francois Hollande, care şi a aşa o ţine numai în aniversări şi nu poate rata o comemorare, a găsit altceva de făcut astăzi decât să se alăture liderilor Perfidului Albion la ceremoniile bicentenare ale bătăliei care a schimbat Europa. În istoria franceză, 18 iunie este amintită drept ziua în care generalul de Gaulle a lansat apelul sau din Londra, în 1940, prin care le cerea compatrioţilor să reziste în faţa ocupaţiei germane, nu ca ziua în care Napoleon a căzut în mâinile ducelui de Wellington.

Aceasta nu înseamnă că ar trebui să ne autocenzurăm. Bicentenarul de la Waterloo îi determină pe istorici şi comentatori să privească acest episod crucial într-un mod mai echilibrat. A fost o înfrângere, dar una glorioasă: a fost nevoie de toată Europa pentru a înfrânge armata Franţei. Cine îşi aduce aminte de Wellington? Napoeon este celebrat astazi, inclusiv de BBC. Cu toate acestea, în Franţa legenda lui Napoleon şi-a pierdut din strălucire. Geniul militar a fost şi un dictator. Imaginea Europei moderne, revoluţionare este acum pătată de moştenirea nepotismului şi supunerii.

Mai important, Waterloo a marcat începutul unei ere a păcii, stabilităţii şi dezvoltării fără precedent în Europa. Pentru unii istorici, secolul XIX a început cu adevărat în 1815, la fel cum secolul XX a început în 1914. Waterloo a marcat finalul ciclului istoric al Revoluţiei Franceze şi începutul revoluţiei industriale în Marea Britanie. În secolul ce a urmat, nu a izbucnit niciun mare război european. Însă s-au răspândit cele mai nobile idei ale Revoluţiei Franceze, deschizând calea modernizării societăţilor europene şi către o epocă de aur a ştiinţei, artei şi literaturii.

O altă realizare spectaculoasă după Waterloo, care uneori este omisă: două secole de pace anglo-franceză. Niciodata nu ne-am mai aflat în război, cu excepţia terenului de rugby. Au avut loc fricţiuni, la Fashoda (în Africa) şi în alte părţi, însă de la Suez şi până în Libia s-a impus Antanta Cordială. De aceea, cu ocazia bicentenarului ne simţim îndreptăţiţi să facem apel la aliaţii noştri britanici să reziste familiarei tentaţii a splendidei izolări. Ţara care l-a învins pe Napoleon nu poate cădea în faţa lui Nigel Farage. Astăzi le spunem solemn prietenilor de peste Canalul Mânecii: Beware, Britain, Brexit could be your Waterloo! Şi pentru a fi siguri că acest mesaj va fi auzit, am mers până acolo încât l-am trimis în engleză. Messieurs les Anglais, nu lăsaţi sirenele falsei independenţe să vă rupă de continent. La fel ca în 1815, viitorul vostru este în Europa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.