Un discurs istoric la care ne putem întoarce de o mie de ori

Au trecut deja patru ani de când Regele Mihai I s-a stins din viață, moment care a lăsat în inimile Familiei Regale și a tuturor românilor multă durere. Acum, poate cea mai bună comemorare a Majestății sale este discursul rostit în Parlament în ziua în care Regele Mihai a împlinit 90 de ani. Un discurs istoric la care ne putem întoarce de o mie de ori și pe care îl prezentăm integral:

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Sunt mai bine de șaizeci de ani de când m-am adresat ultima oară națiunii române de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie și cu speranță invitația reprezentanților legitimi ai poporului. Prima noastră datorie astăzi este să ne amintim de toți cei care au murit pentru independența și libertățile noastre, în toate războaiele pe care a trebuit să le ducem și în evenimentele din Decembrie 1989, care au dărâmat dictatura comunistă. Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru. Ultimii douăzeci de ani au adus democrație, libertăți și un început de prosperitate. Oamenii călătoresc, își împlinesc visele și încearcă să-și consolideze familia și viața, spre binele generațiilor viitoare.

România a evoluat mult în ultimele două decenii. Mersul României europene de astăzi are ca fundament existența Parlamentului. Drumul nostru ireversibil către Uniunea Europeană și NATO nu ar fi fost posibil fără acțiunea, întru libertate și democrație, a Legislativului românesc de după anul 1989. Dar politica este o sabie cu două tăișuri. Ea garantează democrația și libertățile, dacă este practicată în respectul legii și al instituțiilor. Politica poate însă aduce prejudicii cetățeanului, dacă este aplicată în disprețul eticii, personalizând puterea și nesocotind rostul primordial al instituțiilor Statului.

Iartă-ne, Majestate!

Multe domenii din viața românească, gospodărite competent și liber, au reușit să meargă mai departe, în ciuda crizei economice: micii întreprinzători și companiile mijlocii, tinerii și profesorii din universități, licee și școli, cei din agricultură. Încearcă să-și facă datoria oamenii de artă, militarii, diplomații și funcționarii publici, deși sunt puternic încercați de lipsa banilor și descurajați instituțional. Își fac datoria față de țară instituții precum Academia Română și Banca Națională, deși vremurile de astăzi nu au respectul cuvenit față de ierarhia valorilor din societatea românescă.

Sunt mâhnit că, după două decenii de revenire la democrație, oamenii bătrâni și cei bolnavi sunt nevoiți să treacă prin situații înjositoare. România are nevoie de infrastructură. Autostrăzile, porturile și aeroporturile moderne sunt parte din forța noastră, ca stat independent. Agricultura nu este un domeniul al trecutului istoric, ci al viitorului. Școala este și va fi o piatră de temelie a societății. Regina și cu mine, alături de Familia noastră, vom continua să facem ceea ce am făcut întotdeauna: vom susține interesele fundamentale ale României, continuitatea și tradițiile țării noastre.

Nu m-aș putea adresa națiunii fără a vorbi despre Familia Regală și despre importanța ei în viața țării. Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenței, suveranității și unității noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, și a Națiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate și modestie.

Ceremonii istorice: Regele, aclamat de zeci de mii de oameni pe ultimul drum (VIDEO)

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Instituțiile democratice nu sunt guvernate doar de legi, ci și de etică, simț al datoriei. Iubirea de țară și competența sunt criteriile principale ale vieții publice. Aveți încredere în democrație, în rostul instituțiilor și în regulile lor! Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie. Cinismul, interesul îngust și lașitatea nu trebuie să ne ocupe viața. România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil și generos. În anul 1989, în ajutorul României s-au ridicat voci cu autoritate, venind de pe toate meridianele globului. Ele s-au adăugat sacrificiului tinerilor de a înlătura o tiranie cu efect distrugător asupra ființei națiunii. A sosit momentul, după douăzeci de ani, să avem un comportament public rupt complet și definitiv de năravurile trecutului.

Demagogia, disimularea, egoismul primitiv, agățarea de putere și bunul plac nu au ce căuta în instituțiile românești ale anului 2011. Ele aduc prea mult aminte de anii dinainte de 1989. Se cuvine să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul. Uniţi între noi şi cu vecinii și frații noştri, să continuăm efortul de a redeveni demni și respectați. Am servit națiunea română de-a lungul unei vieți lungi și pline de evenimente, unele fericite și multe nefericite. După 84 de ani de când am devenit Rege, pot spune fără ezitare națiunii române: Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate și democrație, sunt identitatea și demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere.

Porțile monarhiei rămîn deschise

Democrația trebuie să îmbogățească arta cârmuirii, nu să o sărăcească. România, ca și toate țările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectați și pricepuți. Nu trebuie niciodată uitați românii și pământurile românești care ne-au fost luate, ca urmare a împărțirilor Europei în sfere de influență. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în țara noastră sau dacă vor să rămână separați. Europa de astăzi este un continent în care popoarele și pământurile nu se schimbă ca rezultat al deciziilor politicienilor. Jurământul meu a fost făcut și continuă să fie valabil pentru toți românii. Ei sunt toți parte a națiunii noastre și așa vor rămâne totdeauna.

Stă doar în puterea noastră să facem țara statornică, prosperă și admirată în lume. Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri. Așa să ne ajute Dumnezeu!“

Adio, Majestate!

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

19 Comentarii

  1. ce l-au mai hulit comunistoizii in frunte cu presedintele lor Ilici Iliescu!
    In 1990 am pierdut un mare tren, ca multe altele, din istoria Romaniei…

  2. De asta l-au adus pe Nicolae la tv-uri? Una este regele decedat si alta este un individ pe nume Nicolae care si-a luat dreptul de a I se spune „printul Nicolae al Romaniei”, ceea ce este total imoral! Compatriotii romani care traiesc in Romania sunt adevaratii ai Romaniei si NU parvenitii care isi primesc prin hotarari judecatoresti anumite drepturi pe care, ori nu merita, ori, nu le-au avut si nu le pot avea niciodata! Regele Mihai a stiut ceva de nu i-a acceptat pe indivizii care se dau urmasi ai regalitatii Romane!

  3. In inima mea nu a lasat niciun gol si sunt roman. Asa ca de unde in „…inimile tuturor romanilor…” Hai sictir mai comediantilor, slugilor si bufonilor…fara simtul masurii si al realitatilor din Romania. Insa fostul Rege Mihai nu are nicio vina pentru ca omu a zis, intrebat fiind, ca ” Tinerii nu au murit in Revolutia Romana ca sa ajunga el Rege…?! S-Audi mai fitilistilor si mascaricilor ca omu nu vroia sa ajunga regele Romaniei…?! L-ati auzit voi vreodata spunand public asa ceva ! R-Ati ai Draku de jeguri si de nesimtiti…?!

  4. „ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri.”
    -s-a imprumutat de la Custode….
    (si un citat ales din ma-sa mare sau ce-i era-matusha:
    lucru despre care Regina Maria nota în jurnalul său, la 5/18 IULIE 1917:
    „De azi se schimbă ora – se dă înainte, ora şapte e deja ora opt şi aşa mai departe.
    A trebuit să o facem pentru că ruşii aşa procedează, ca să evităm confuziile – motivul e economia la electricitate.
    La început va pricinui totuşi încurcături, fără îndoială”.
    -gagica avea 42 de ani;dar ce este timpul:
    „au fost împușcați, înjunghiați cu baionetele și omorâți cu lovituri[1] la Ekaterinburg în noaptea de 16–17 IULIE 1918”
    (celelalte rude,pa partea cu Maica Russia)
    (maxtor nu are nimic cu Maica Russia ci cu „ora de vara”
    -propunem ca pentru ultima data modificarea de fie de numai
    JUMATATE DE ORA SI ATAT,
    mai deshteptilor!)

  5. @Sii. De acord cu tine. Comunismul i-a spălat pe mulți pe creier. Iliescu se pare a fi principalul vinovat de prigonirea Regelui după Revoluție. Dar bolsevicul Ilici a avut puterea de a se împăca cu istoria si a reabilitat oarecum relația cu Casa Regală. Securistul Petrov n-a putut, el fiind bolsevic de „dreapta”. Și eu cred că ne era mai bine in Regatul România decât în Republică.

  6. Tuturor? Exagerezi ca o gazeta. Regii sau presedintii sunt pentru o stiulime dornica sa se ploconeasca in fata unei autoritati goale de esenta. Hohenzollerni sunt niste bieti scapatati care si-au cumparat ,,sangele albastru” asa cum isi cumpara politicienii functiile.

  7. Mai dati-o dreq de monarhie ca n-a fost buna decat pentru parveniti !!Plus ca ne facem de ras lalaind povestea cu „monarhia” noastra apusa dupa vreo 80 de ani !Sunt tari cu monarhie traditionala de mii de ani,pe care le doare-n cur acum de monarhie !!Plus ca ardealul n-a avut decat vreo 20 de ani parte de monarhie,fiind predat ungurilor in anii 40 fara nicio remuscare de catre cei pe care acum ii plangeti !!Iar hotiile si porcariile pe care le-au facut derbedeii de politicieni oricum le faceau in cei 30 de ani de „democratie”,cu sau fara rege !!

  8. Mda. Puțintică istorie.. Pentru împrospătarea memoriei opincarilor,.Deci e 6 Decembrie,.SĂRBĂTOARE bre !! La nici o sută de zile de la intrarea romaniei in război, trupele austro ungare intră victorioase sub arcul de triumf in bucurești,/Iar guvernul român Marghiloman fuge la Iași și oferă aurul spre păstrare rușilor,.. BENEVOL,.Husarii maghiari au fost intâmpinați cu flori și bucurie la bucurești,.doi ani a fost europa in bucureștiul balcanic..și se vorbea ungurește..

  9. In ultimii 30 de ani … IN ZONA CENTRALA a BUCURESTIULUI (zona comerciala) NU AM MAI AUZIT vorbita PASEREASCA URALICA …
    OARE unde au DISPARUT toti URALICII de pe la noi … POATE dincolo de URALI …

    Unii vorbesc despre intrarea UNOR DUSMANI ai ROMANIEI pe TARAMUL nostru STRABUN !!!
    Poate doar vremelnica … pentru ca in 1918, NOI cei ce VORBIM ROMANESTE am INFIPT „OPINCA” in varful „CUPOLEI” celor INVINSI in WWI de catre poporul NOSTRU !!! Si despre RETROCEDAREA, LEGALA, de catre „inamicii unguri” a TRANSILVANIEI (cea MAJORITAR romaneasca ) catre POPORUL ROMANESC !!!

    Asa precum in WWII, rusii invinsi VREMELNIC pe teritoriul lor … au INFIPT in 1945 steagul ROSU pe „cupola” GERMANIEI!!!

  10. In ultimii 30 de ani … IN ZONA CENTRALA a BUCURESTIULUI (zona comerciala) NU AM MAI AUZIT vorbita PASEREASCA URALICA …
    OARE unde au DISPARUT toti URALICII de pe la noi … POATE dincolo de URALI …

    Unii vorbesc despre intrarea UNOR DUSMANI ai ROMANIEI pe TARAMUL nostru STRABUN !!!
    Poate doar vremelnica … pentru ca in 1918, NOI cei ce VORBIM ROMANESTE am INFIPT „OPINCA” in varful „CUPOLEI” celor INVINSI in WWI de catre poporul NOSTRU !!! Si despre RETROCEDAREA, LEGALA, de catre „inamicii unguri” a TRANSILVANIEI (cea MAJORITAR romaneasca ) catre POPORUL ROMANESC! TRANSILVANIE care APARTINE de DREPT TARAMULUI nostru … inca de acum 8000 de ani

    Asa precum in WWII, rusii invinsi VREMELNIC pe teritoriul lor … au INFIPT in 1945 steagul ROSU pe „cupola” GERMANIEI!!!

  11. @14:23 Puțină istorie și pentru mațe fripte bozgoresți:4 august 1919 Armata Româna întră in Budapesta, pentru a le scoate din cap comunismul ungurilor, poporul maghiar fiind deranjat că opincarii le răpeau șansa de a deveni republică bolșevică. Din păcate dragostea ungurilor pentru comunism dăinuiește și acum, fiind cei mai buni prieteni ai lui Putin. N-ai ce le face, așa sunt ei: proști, fuduli si încăpățânati.

  12. Pot monarhistii da din gura cat vor,in veci nu vor vota romanii reintoarcerea la monarhie si la batjocura democratiei!
    A fost un episod istoric trecator, asa cum grecii de la independenta au fugarit 2-3 regi germani si tot la republica s-au intors!Nu mai vorbesc de Franta, Germania,Rusia,Polonia Austria,Italia si alte tari supercivilizate care au desfiintat monarhiile prin forta!

  13. Ramanem cu discursul. Si cu Catzu, Ciuca-Ciuma, Dancila,…., sa ma ierte cei pe care nu-i numesc, TOTI POLITICIENII DE LA NOI SUNT LA FEL !!! Niste jigodii ! I-ati vazut de curand cum s-au tocmit saptamani de zile pe ministerele cu bani multi? Ca sa ne faca noua bine? Nuuuu, ca sa fure mai mult.

  14. De ce l-a alungat Margareta din familia regala pe Nicolae? Poate ne lumineaza intr-o zi asa-zisul Custode al Coroanei – ONEGHEUL de utilitate publica!

  15. Eu n-as spune despre poporul vecin ca sunt prosti,fuduli,incapatanati poate,d-aia au si coloana vertebrala sa nu plece capul in fata abuzurilor si mai nou,de prosti ce sunt,neavand iesire la mare isi trag port la Mediterana,pe cand noi daramam si vindem tot la straini.

  16. Uitam sa spun ca Printul Nicolae are si sprijinul meu,el da,principesa din cauza de Duda,ba.
    Si putini mai stiu ca Republica a fost constituta fortat,abuziv,de drept tara trebuia sa fie monarhie.

  17. @Miruna
    -sti p-aia cu „vrabia din mana”?
    @Cristache
    -chiar e de utilitate publica?!
    BLESTEME!

  18. Cotidianul pare a fi angajat intr-o voalata campanie promonarhie. Subiectul este neinsemnat fata de problemele cu care se confrunta tara. Mai mult, monarhistii nu au prezentat pina acum nici un program de redresare a tarii. In schimb, exceleaza prin mondenitati si cancanuri cu varii ‘printi’ si ‘printese’.

  19. @Marele Urs: Bozgore, minti de stingi pentru ca altfel tu si cei ca tine, cu mintea imbicsita de fumuri de marire, nu pot exista. Zisii husari maghiari au intrat in Bucuresti la remorca trupelor germane si austriece, ba inca si a celor turcesti si bulgaresti, fara de care ar fi facut exact ce au facut in Serbia, adica ar fi fost batuti mar, dupa cum se va intimpla in 1919. Alexandru Marghiloman a ramas pe loc, fara insa a forma un guvern progerman, desi el insusi era filogerman. Spre cinstea sa, la intrarea tarii in razboi, a declarat: nu sint de acord cu razboiul contra Puterilor Centrale dar imi ofer bucuros fiii pentru Tara. Cei care i-au intimpinat pe ocupanti cu flori au fost aceeiasi care ii vor intimpina pe rusi, la Iasi, Bucuresti, Budapesta… Romania, bozgore, a fost singura tara din Antanta care a luptat simultan, pe propriu teritoriu, contra tuturor statelor Puterilor Centrale. Armata Romana s-a sustras manevrei Puterilor Centrale de incercuire la scara strategica, prin manevra de dubla invaluire, prin ofensiva inceputa de la sud si cea peste Carpati. Rezistenta din Carpatii de Curbura, dar si actiunile de intirziere duse pe aliniamente defensive succesive au prevenit ruperea tarii, permitind retragerea si continuarea luptei in Moldova, chiar cu pretul cedarii capitalei. S-a mai intimplat si la altii. Asta in pofida atitudinii de non-combat atit a fortelor rusesti dar si a celor ale Antantei de la Salonic. Asta arata ca Armata Romana era o forta luptatoare de care trebuia sa se tina seama. S-a vazut prea bine dupa 1918, atit in Est cit si in Vest. Ca nu s-a mai repetat in 1940 este alta poveste.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.