Un fost procuror îl dă în gât pe Lazăr: Când a fost…?

Fostul procuror Alexandru Pantea a vorbit, duminică, la Antena 3, la ”Sinteza Zilei”, despre activitatea sa din perioada comunistă, ridicând semne de întrebare asupra ascensiunii lui Augustin Lazăr din acea perioadă.

”Domnul Augustin Lazăr a intrat procuror în 1982, după ce a fost avocat. Eu nu pot să-mi explic ce considerente s-au avut în vedere când a fost numit procuror după un an de avocatură. Când a fost numit șeful comisiei de eliberări condiționate? După trei ani. În general aceste funcții le exercitau procurori cu multă vechime și multă cruzime. Eu am fost dus la Oradea să preiau penitenciarul din punct de vedere al supravegherii activității, urmând să fiu propus pentru conducerea comisiei de eliberări condiționate. Eu fiind de 22 ani, mi-au venit lacrimi când am văzut cruzimea cu care erau tratați oamenii. Nici oameni nu mai erau numiți, erau cifre, nu aveau voie să se întoarcă la noi cu fața. Domnul Lazăr nu spune adevărul, pentru că nu are interes să spună adevărul. El trebuia să intre în penitenciar frecvent, să stea de vorbă cu comandantul, sigur a văzut că deținuții de drept comun aveau un regim, greu și ăla, dar la cei politici era înfiorător. N-a avut nici suflet, nici omenie. În mod cert promovarea în procuratură se făcea și pe asemenea criterii: să fie un om rece, crud și fără suflet. Frontierișii, cei de la alte culte, erau arestați din alte motive, dar erau deținuți politici” a spus Alexandru Pantea, citat de site-ul televiziunii.

Fostul procuror a descris imaginile pe care le-a văzut în penitenciarul de la Oradea și a dezvăluit cum foști oameni ai sistemului au prosperat și după Revoluție.

”În celulă am văzut un grup de deținuți, în haine vărgate, unul singur s-a întors cu fața spre noi. În pat era un minor, în refuz de hrană. Când a întins mâinile spre noi, mi-au dat lacrimile și am ieșit. Ca urmare m-am ales cu un raport din partea procurorului, că nu aș corespunde pentru acestă misiune. Dacă deținuții întorceau capul, primeau o lovitură de pulan de la gardian. Era un pulan enorm, de jumătate de metru. Până la urmă i-am făcut și eu un raport procurorului. Mai târziu, am fost numit șef de comisie, dar nu am stat. Caracterul format procurorilor, la examenul de doi ani de semnătură, nu îl dădeai fără școala de la Bran. Școala de securitate. Se predau diferite tehnici de interogare, mai puțin legale. Primisem indicații că Miliția este nevoită să aplice și măsuri mai dure. Să facem să nu vedem. La Șumleu Silvaniei, în arest un cetățean a venit cu ochiul scos. Zice: m-a lovit căpitanul Stanca. Stanca era și puțin neam cu mine. Raportând asta, am primit indicații să las cazul în pace. Copilul acestui Stanca este generalul Stanca, făcut general de Băsescu (…) A spus că a dat câteva rețele ale românilor din Ungaria și din alte părți, iar maiorul a ajuns general. Soția lui a fost prietenă bună cu doamna Udrea și au luat Băile Boghiș. Era la contrainformații. Informația asta am dat-o ziaristei Ondine Gherghuț. M-a sunat Stanca. La Revoluție nu am ieșit cu gândul să omor, ci să fim liberi. Tu, care erai de partea cealaltă a baricadei, a devenit șeful unei firme Perfect, producea vodka. A fost în relații intime cu președintele Băsescu. Eu nu știu când a intrat domnul Lascu procuror, că suntem cam de-o vârstă. Dar e interesant, cum copiii unor procurori de genul ăsta, noi așa am fost instruiți, de ce să ne ascundem? În cartea mea de muncă nu apare școala de la Bran. Ce pot să comentez? Eu chiar m-am gândit că lupt pentru țara mea. După aia au apărut problemele. Era imposibil să fii avansat dacă nu respectai ordinele venite de la partid. După Revoluția asta, că eu zic că a fost o revoluție, s-au păstrat aceste persoane pe funcții. Au perpetuat meseria la copiii lor”, a continuat fostul procuror.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 10
Author

9 Comentarii

  1. O radiografie completă a procuraturii sau sistemului de justiției de dinainte de 1989 prezentată de un fost procuror pentru noile generații născute după 1990 evidențiate de Ioan Buduca în articolul său, generații de „tineri frumoşi şi liberi” care nu dau 2 bani găuriți pe drepturi şi libertăți, tineri care aplaudă personaje politice jenante ca Băsescu, Iohannis, sau Cioloş. Tineri ce habar n-au de protocoale secrete de tip cominternist din c.s.at în 2005,2009 sau 2016 sau invenția stalinistă structura s.i.p.a, a ministrului Stoica din 1997. Tineri care înjură psd şi Dragnea al cărui discurs politic este unul normal despre respectarea drepturilor şi libertăților sau o justiție normală, dar cu faptele psd-iştii sunt repetenți…cel puțin au discursul ce îi avantajează în comparație cu opoziția. Sunt un postac frustrat pe această generație de tineri, mari cugetători în lozinci facebook care sunt mai proaste şi înapoiate decât lozincile pcr, din nefericire.

  2. Ha! De ce nu a ieșit cu astea mai de mult? Acum e prea târziu,deja și-a văzut visul împlinit!

  3. Crunt și devastator ce ne relatează dl. procuror Pantea pentru cei care am trăit în acei ani, și am mai cârâit din când în când, din mai multe motive. Primul este că aflam cât de mulți deținuți politici existau în inchisorile, zise de drept comun, și la ce chinuri și umilințe erau supuși deținuții. În acei ani intuiai prezența securității prin anumite apropouri pe care le primeai de la colegi mai în vârstă față de anumite afirmații sau reacții avute, dar o credeai atât de agresivă. Te intriga cum față de persoane care au avut o ieșire mai violentă față de realitate ce începea să se degradeze aparea o ștampilă de “neserios” sau “ o persoană dificilă” formulă promovată de persoane diferite din zone diferite, coincideța neputând fi decât coordonare. Al doila adevăr demoralizant este cum aceste persoane fară suflet, multe la număr care au servit un regim catalogat “criminal”, era alegerea lor nu comentez, au fost păstrate, promovate și au ajuns ei și copii lor VITRINA societăți zilelor noastre. Și în a treia realitate dezarmantă este adevarata fața a lumii în care trăim, lume neschimbată în multe domenii față de ce comunistă “criminală” de care cică ne-am lepădat. Demascarea acestor torționari produce o incredibilă solidaritate națională și internațională, perfect criminală, în apărarea lor. Politicieni, artiști, intelectuali, tineri judecători și procurori protestează, fac zid în jurul acestor nemernici. Ambasada SUA, și alte 11 ambasade, sefii Parlamentului Europei ziare și posturi de TV din vest care se lăudau că au învins în razboiul rece, îi țin de mână îi decorează, îi preamaresc pe calăii comunismului, pe copii lor, și-i primesc fară probleme în cartierele de lux din țarile lor. Să mai crezi o fârâma în democrația, justiția și morala occidentului?!

  4. Astept ca tortionarul de Lazar sa fie trimis in instanta pentru a fi judecat si condamnat pentru faptele lui! Un nemernic care se bucura de o pensie nemeritat de mare, din banii munciti de mine si altii ca mine! Sa i se dea pensia din banii celui care a aprobat pensia si nu a vrut sa-l destituie!

  5. Cum se face ca acesti fosti conducatori de puscarii au cele mai mari pensii din Romania si au lucrat la stat. Serios? Aceste lucruri trebuiesc urgent corelate. Astia ies la pensie la 50 de ani cu pensi de 20-30 mii de lei si unii si mai mare. Cat despre dl Lazar, ar merita un proces Visinescu si sa stea si el barem 4-5 ani pe drept comun, ca nu mai exista politic. Nu vreau sa ma gandesc ce primire va avea acolo.

  6. Măi tovarășe Pantea tu chiar crezi că Lazăr e singurul caz ?. Câți alți procurori, câți judecători au ajuns pe funcții cu șpagă și relații ?. Ca să nu mai vorbesc de ofițeri militari sau în poliție. Nu te poți kkăăka în țara asta de atâția generali. Și în alte domenii e la fel. Totul sa făcut și se face pe cumetrii.

  7. A3,cât dai,vin si eu pe piata cu niste dezvăluiri cutremurătoare despre cine doriti voi,o sa va dea 7 randuri de lacrimi nu doua.

  8. Cruzimi inimaginabile. Iar acest torționar numit procuror Agustin Lazăr, ținut în brațe de unul acuzat de nazism numit Iohannis dar și de un întreg sistem paralel, de ce e lăsat acu la pensie de 5000 euro și nu e judecat? Cine l-a sprijinit pe Lazăr în procesul care l-a început după ce a fost revocat de dl. Toader? Păi, a fost sprijinit cu asociații de procurori conduse cu una ca Lăncrănjan, ca alde Danileț, adică așa-ziși magistrați activiști Soros. Uite cum se leagă lucrurile. Deci ăștia nu pt „independența” Justitziei ies la „proteste”, nu le-a luat nimeni „independența”. Dar așa i-au dresat Soros, cu Macovei, cu Prună, să nu răspundă de nimic și să-și ia banii la salariu. Că Lazăr a torturat, a mințit, a fost sclav la comuniști dar și la haștag rezist, iar acum își ia pensia fără nici o frică că va fi tras la răspundere, De-aia ies procurorii la „proteste”, iar noi îi alimentăm cu bani ptr salariile lor nesimțite, de trîntori care lasă hoții în libertate după ce ți-a fost spartă casa.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.