Un guvern de tehnocraţi ar ajuta la urne actuala putere

Nu vor nicicum să plece, aşadar, nici Băsescu, nici guvernul Boc, degeaba s-a permanentizat („instituţionalizat”) protestul, ai impresia, împotriva lor în întreaga ţară. Exasperarea a cuprins ţara? N-au decât protestatarii să fiarbă în propriul suc. Fără Băsescu şi guvernul Boc, ni se reaminteşte, România îşi dă duhul. I-aţi auzit pe protestatari că vor să-i schimbe pe Boc şi Băsescu cu Ponta şi Antonescu? Se întreabă cei de la putere, ajutaţi de cei ce au direcţionat în acest sens protestele. Nu contează că economia e la pământ şi că în continuare, de doi ani, salariile şi pensiile (şi aşa, cele mai mici din Uniunea Europeană) sunt plătite numai din împrumuturi. Degeaba au strigat de la tribuna sesiunii extraordinare a Parlamentului cei din opoziţia unită că electoratul suveran, la alegerile anticipate (locale, parlamentare şi prezidenţiale), va hotărî viitorul preşedinte de ţară şi partidul (sau uniunea) de guvernământ, care să aibă majoritate. Nu e nimic antidemocratic, din contră, au căzut premieri şi au avut loc alegeri anticipate în state din Europa şi n-a murit nimeni (nici în Grecia, nici în Italia sau Spania şi Portugalia), a fost o soluţie de dezamorsare a problemelor acumulate… Nu, în România nu se poate: Băsescu e de neînlocuit, la fel Boc. E de necrezut ce se întâmplă?

Protestatarii au rămas în stradă, nu m-aş mira să se treacă la violenţe, văzându-se că n-a ieşit nimic în Parlament cu vorba bună. E curios că serviciile secrete l-au speriat numai pe Băsescu, care a retras speriat Legea sănătăţii când i s-a semnalat că a provocat revolte în ţară cu comportamentul lui abuziv faţă de fondatorul SMURD. Ce poate să însemne asta? Guvernul, în frunte cu Elena Băsescu, îşi permite să întindă coarda? E de domeniul nebuniei să afli că înainte de şedinţa extraordinară a Parlamentului (provocată de mişcările protestatare din întreaga ţară), premierul Boc, sfidător, îşi numea un consilier şef al AGA la Transelectrica (unde salariile depăşesc orice bun-simţ) – asta dădea de gol că lui Boc „i se rupe” de tot ce se întâmplă şi că se crede în continuare pe cai mari, face ce vrea. Să n-aibă spirit de conservare Boc şi să se arunce cu capul înainte, ştiind că e oricum susţinut de Băsescu? Am înţeles că numitul consilier al lui Boc şi-ar fi depus azi demisia de la Transelectrica… Privit a fi omul de paie al lui Băsescu, trecând anii, mă tem că Boc şi-a luat nasul la purtare; şi că el a ajuns piedica principală în faţa marii schimbări cerute şi de protestatari (care nu-mi pot imagina cât vor mai rezista în stradă, să anunţă viscol şi la Bucureşti; oricum am lua-o, protestatarii sunt admirabili; din păcate, se lasă folosiţi de diversioniştii puterii, inclusiv pancarta cu „USL=PDL=aceeaşi mizerie” n-avea ce să caute acolo; repet, e absurd să strigi „Alegeri anticipate!” şi să tai orice posibilitate de alternativă; a vrea o clasă politică nouă peste noapte e o aberaţie; practic, desfiinţând USL şi partidele de la guvernare, nu mai rămân valabile la urne decât partide de un populism imbecil, de tip PPDD, sau partide fantomă, puse la cale în laboratoarele lui Băsescu şi ale serviciilor secrete, aflate în studiu, de tipul Mişcarea Populară sau Noua Republică; sigur, vor avea de profitat partidele extremiste, de genul PRM-PNG).

Mă uit cu groază la neputinţa actualei opoziţii unite (USL), degeaba se zbate, nu mai are nici o posibilitate să stopeze nebunia portocalie. Nici o demisie a tuturor parlamentarilor opoziţiei nu e o soluţie, fiindcă puterea are asigurată majoritate parlamentară şi poate să-şi continue activitatea (şi aşa opoziţia unită a ieşit din sală la asumarea răspunderii – şi? Majoritatea parlamentară şi-a văzut de ale ei, ignorând opoziţia). O demisie a parlamentarilor opoziţiei USL ar impresiona străinătatea, inclusiv susţinătorii actualei puteri, SUA şi Uniunea Europeană, dar atât. A fost acceptat până acum „deficitul de democraţie din România”, de ce n-ar fi acceptat el şi de aici înainte, până la alegerile comasate sau nu din acest an? Nu vedeţi că nici SUA, nici UE nu intervin şi nu cer alegeri anticipate? De ce oare? Ce complicităţi ilegitime, secrete, ale SUA şi UE există cu actuala putere? Ieşirile simbolice în stradă ale celor ce protestează fiindcă „nu mai pot” (controlate de jandarmi, nu degeaba s-a avertizat că s-au achiziţionat gloanţe de război şi cartuşe lacrimogene în surplus pentru 2012) îi lasă rece, altceva ar fi dacă s-ar umple bulevardele de protestatari, dacă ar ieşi românii cu milioanele să-şi ceară drepturile şi nici armata n-ar putea să-i sperie, abia atunci SUA şi UE ar forţa alegerile anticipate şi în România.

Mai e o săptămână şi începe sesiunea ordinară a Parlamentului, opoziţia unită are o datorie în plus (mandatată de protestatari, care au aceleaşi doleanţe ca USL) să-şi radicalizeze poziţiile, să dea o minimă speranţă românilor că se schimbă puterea anacronică. PSD a propus guvern de tehnocraţi, care să organizeze alegerile? E o eroare, partidele din coaliţia de guvernare ar fi ajutate de el la urne.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.