Un nou front pentru Timmermans și ONG-uri

În cele circa șase luni rămase până la încheierea mandatului de la Comsia Europeană, olandezul Frans Timmermans va avea timp pentru a mai deschide un front al ”statului de drept” și ”valorilor europene”. Nu este vorba despre Polonia, Ungaria sau România, ci despre Cehia.

Mii de cehi au ieșit în stradă, luni, pentru a protesta împotriva numirii unui nou ministru al Justiției. Ministrul Justiției a demisionat cu câteva zile înainte ca poliția să anunțe că a finalizat cercetările într-un dosar în care premirul ceh, miliardarul Andrej Babis, poate fi condamnat chiar și la zece ani de închisoare. Schimbarea ministrului Justiției este văzută ca o încercare a premierului de a nu ajunge în fața instanței în acest dosar.

Partidul populist al lui Babis este susținut la guvernare de Partidul Social Democrat și are parte și de susținerea parlamentară a Partidului Comunist. Babis conduce un guvern minoritar. Marele său aliat este președintele Milos Zeman. Atât Zeman, cât și tatăl lui Babis sunt foști nomenclaturiști, premierul însuși fiind suspectat de colaborare cu fosta poliție politică comunistă. Protestele au venit și pe fondul unei vizite în China a președintelui, acolo unde Zeman s-a întâlnit cu fondatorul Huawei și și-a exprimat sprijinul pentru un contract cuaceastă companie în vederea construirii rețelei 5G în Cehia, asta în condițiile în care SUA și-au avertizat aliații să nu mai colaboreze cu Huawei, suspectată de spionaj cibernetic.

Un ONG cu dedicație

Revenind la protestele din Cehia, acestea sunt organizate de asociația Un Milion de Momente pentru Democrație, asociație care susține că este finațată în mod transparent prin mici donații primite de la cetățeni. Asociația a fost înființată ”cu dedicație”, imediat după ce Babis a câștigat alegerile din octombrie 2017. În urmă cu un an, asociația a încercat să strângă un milion de semnături în doar o suta de zile de la cetățenii care vor demisia guvernului Babis. Nu au reușit să adune decât 350.000 de semnături. La alegerile din 2017, partidul ANO (Da) al premierului Babis a primit 1,5 milioane de voturi.

Ei vor să împiedice numirea în funcția de ministru al Justiției a Mariei Benesova, care nu ar reprezenta o garanție pentru independența justiției în Cehia. Remanierea guvernamentală (este vorba și de schimbarea unui vicepremier si a unui alt ministru) vine într-un moment delicat pentru premierul Andrej Babis – în următoarele săptămâni, justiția trebuie să se pronunțe în dosarul ”Cuibul de Barză”, o ferma pentru care premierul Babis este acuzat că a obținut în mod fraudulos fonduri europene. ”Nu credem că premierul inculpat, care cel mai probabil va fi condamnat pentru fraudă, nu va influența justiția în cazul său”, spune Mikulas Minar, președintele asociației Un Milion de Momente.

Fraudă cu bani europeni

Ministrul Justiției, Jan Knezinek, a demisionat cu doar două zile înainte ca investigația în cazul fermei premierului să fie finalizată și dosarul să ajungă în instanță. Premierul Babis este al doilea cel mai bogat ceh, patron al grupului Agrofert, fiul unui nomenclaturist comunist. Partidul său populist ANO (Da), este membru ALDE, iar actualul scandal poate reduce numărul de voturi pe care îl va primi în Cehia formațiunea condusă de la Bruxelles de Guy Verhofstadt. Babis este acuzat că ferma Cuibul de Barză a a primit bani europeni în valoare de 2 milioane de euro în mod fraudulos, după ce proprietatea a fost transmisă de la Agrofert către  membrii familiei sale. Cazul a fost cercetat și de OLAF. Banii erau destinați companiilor mici și mijlocii, nu unui colos precum Agrofert.

Pe cine contestă protestatarii?

Marie Benesova, nominalizată la Justiție, este consilieră a președintelui Milos Zeman, deseori criticat în Cehia și UE pentru pozițiile sale pro-Rusia și pro-China. În calitate de deputat, Benesova a votat împotriva unei solicitări din partea poliției de a-i retrage lui Babis imunitatea parlamentară pentru a face obiectul unei investigații. Protestatarii și opoziția spun că Benesova ar putea încerca să influențeze cazul. Benesova a declarat ca nu intenționează să influențeze cursul dosarului premierului și nici nu dorește să-l demită pe procurorul general, Pavel Zeman. Marie Benesova are o experiență bogată în politică și în justiție. Este membră a Partidului Social Democrat, a fost vicepreședinta a partidului, a fost deputată și ministru al Justiției în perioada 2013-2014, a fost procuror general în perioada 1999-2005. Este cunoscuta pentru acuzațiile lansate împotriva ”mafiei din justiție”.

”Procurorii se furișează ilegale în viața privată”

Fostul vicepremier Jiri Cunek, achitat într-un dosar de corupție la finalul anilor 2000, când chiar Benesova s-a ridicat împotriva sa, îl susține acum pe premierul Babis. ”Sunt convins că procurorii au o libertate incredibilă în Cehia – intervin peste tot, se furișează în viața privată, în casele noastre și apoi se dovedește că nu s-a petrecut nimic ilegal. Se pare că încearcă să caute mereu ceva pentru care să te acuze, iar asta nu este o activitate legală și nimeni nu i-a pus capăt. Desigur, Andrej Babis nu poate pune capăomportamentt acestui c al procurorilor câtă vreme este investigat. Iar cei care nu sunt investigați nu o pot face nici ei, pentru că ar atrege atenția publicului asupra lor. Din acest punct de vedere, Cehia este o țară profund nedemocratică. Democrația înseamnă să avem alegeri libere, libertate de expresie, să avem o societate liberă, însă înseamnă să punem accnet și pe integritatea morală a magistraților, pe competența lor”, spune Cunek.

Apărarea statului de drept sau revoluție?

Pentru presa de opoziție din Cehia, schimbarea ministrului Justiției în contextul dosarului lui Babis și al foarte probabilei sale condamnări în acest caz este cea mai mare problemă de la venirea la putere a actualului guvern și chiar de la intrarea în politică a lui Andrej Babis.

Premierul Babis susține că dosarul împotriva sa este unul politic. ”Dacă nu eram în politică, nu ar fi auzit nimeni de Cuibul de Barză. Se iscă scandaluri împotriva mea săpându-se în trecutul meu”, a spus Andrej Babis. Premierul este și patronul trustului de presa MAFRA, care deține două dintre cele mai importante publicații din Cehia.

Analistul politic Zdenek Zboril consideră că protestatarii care susțin că apără statul de drept nu fac altceva decât să se opună prerogativei constituționale al premierului de a face schimbări în cadrul cabinetului. Ministrul Justiției a demisionat, iar el trebuie înlocuit. Concluzia lui Zboril este că în Cehia nu avem de-a face cu ”apărarea statului de drept”, ci cu o ”revoluție”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3

4 Comentarii

  1. „Marie Benesova, nominalizată la Justiție, este consilieră a președintelui Milos Zeman, deseori criticat în Cehia și UE pentru pozițiile sale pro-Rusia și pro-China”. Hehe, i-e frică lu sugativa asta de ziarist să scrie „Benesova, nominalizată la Justiție, este consilieră a președintelui Milos Zeman, deseori criticat în Cehia și UE pentru pozițiile sale anti-Soros”?. E totuși o diferență, este? Articolu ăsta e un fake news de la un cap la altul. Păi Rareș Bogdan propagandistu lu soros de la Realitatea TV este fiu de nomenclaturist comunist. Ar scrie ceva acest marchievici despre asta? După tonul articolelor sale, care vizibil sînt comandate, nu ar scrie. Scrieți articole, nu fumigene.

  2. Organizatorul și președintele organizației non-profit Milion, Mikuláš Minář e un student specializat în specializările lui Soros – drepturile omului și migrație ilegală, iar ONG-ul Milionul a fost înființat cu un unic scop – demiterea prim-ministrului, care e anti-Soros. Totul, marca Soros prin sclavii din ONGuri și media.. Faptul că Cotidianul, prin ziariștii săi dă maniffestațiile cîtorva mii de finanțați ca fiind @glasul al poporului@ e fake news. Regretabil. Dacă scormoniți, găsiți ușor și dovezile. Cît despre Franz Timmeremans, cine se mai uită în gura unuia care oficial este serv Sorosist. Doar cunoaștem marfa din Romînia. Se grăbește, grebla bătrînă Franz că mai are puțin din mandat și altul nu mai pupă. Pînă și olandezii lui îs sătui de el.

  3. Pana cand tariile nu vor interzice orice ONG finanta din afara si in special de evrei,nu vor desfinta toate organizatiile evreiesti din tariile lor ciuburi de tradari …. nu vor avea liniste si pace.Peste tot isi baga nasul fac mici sau mari revolutii

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.