Un nou scandal în gimnastica românească

Un nou scandal a acaparat gimnastica românească, după ce șefele Federației Române de Gimnastică (FRG) s-au plâns că nu au suficienți bani pentru a pregăti lotul olimpic, fiind nevoite să apeleze la donații.
Mai mult de atât, președinta FRG, Carmencita Constantin, a declarat pentru un post TV, că sălile din România nu sunt dotate cu aparatura necesară, de aceea, gimnastele trebuie antrenate în străinătate. Declarația sa a provocat reacții din partea unor nume sonore ale gimnasticii românești.

„Nu sunt aparate în România? Sala de la Deva este plină cu aparate de gimnastică cele mai noi. Sala de la Onești la fel….
Adevărul este ca NU VOR să se antreneze în România!!”, a scris gimnasta Daniela Silivaș pe Facebook.

La rândul său, Nicolae Forminte, antrenorul cu peste 100 de medalii de aur și argint obținute la europene, mondiale și olipmiade, a publicat imagini din sala de la Deva, dar și din săli de antrenamente din Finlanda sau Italia. Din imagini se vede clar că nu există nicio diferență între dotările sălii devene și cele din străinătate.

„Este o problemă care ține de acordul Federației Române de Gimnastică și echipa care răspunde acum de pregătirea lotului și, efectiv, de poziția și de dorința antrenorilor actuali. Eu, dacă aș fi numit mâine antrenorul echipei naționale, pregătirea s-ar face la Deva, fără niciun fel de comentarii. Și, aș încerca din răsputeri să dotez cât mai multe săli din România, așa cum e cea de la Deva.
Dacă vorbim strict de gimnastica feminină, sala din Deva este cea mai dotată”, a declarat Nicolae Forminte pentru Cotidianul de Hunedoara.

Contactată de Cotidianul de Hunedoara, secretarul general al FRG, Ingrid Istrate, a încercat să explice decizia de a antrena gimnastele în străinătate, argumentele fiind contradictorii și deloc convingătoare. Aceasta a afirmat că decizia aparține colectivului tehnic și are ca principal motiv grija față de sănătatea sportivelor, dar și faptul că gimnastele s-au calificat la Olimpiada de la Paris din 2024. În prezent, echipa națională feminină de gimnastică se antrenează în Ungaria, urmând să fie dusă în Franța, dar și la bazele sportive din România, de la Deva și Izvorani, a spus Istrate.

„Aici, când vorbim de pregătire, vorbim de protejarea sportivului, de a nu se accidenta. Nu este vorba de bârnă, ci de celelalte materiale ajutătoare cu care încercăm să le protejăm. Noi încercăm să le protejăm, ca ele să ajungă toate la Olimpiadă și să nu mai avem un număr atât de mare de accidentări. Uitați-vă că a fost o echipă completă la Mondiale, cu doi ani în urmă nu am avut decât două sportive la această competiție. Nu aveam echipă din cauza accidentărilor. Este un segment foarte important din gimnastică, ca ele să fie sănătoase și să poată să se pregătească. E nevoie de încă niște materiale sportive și niște gropi pentru a le proteja”, a explicat Ingrid Istrate.

Aceasta a mai spus că gimnastele nu sunt aduse la Deva, pentru că nu li se asigură un kinetoterapeut și nu sunt facilități pentru recuperarea și refacerea lor. Întrebată dacă în Ungaria sportivelor li se asigură kinetoterapeut de către gazde, aceasta a afirmat următoarele: „Au kinetoterapeut cu ele, din București.” (?!)
Secretarul general al FRG a recunoscut, totuși, că sala din Deva este dotată cu aparatură de ultimă generație și îndeplinește standardele europene.

Antrenorul coordonator al echipei este olandezul Patrick Kiens, acesta fiind la bază coregraf. Decizia de a antrena gimnastele în afara țării i-ar aparține olandezului, susțin mai multe surse din zona gimnasticii românești.

Atitudinea conducerii FRG, care s-a plâns de lipsă de finanțare, a fost criticată și de președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă. Aceasta a mai arătat că lotul feminin de gimnastică este rupt în două, deoarece o membră a lotului se antrenează în țară.

„Pentru mine, ca om de sport, este foarte trist acest circ pe care-l face conducerea de gimnastică. Eu am trăit cele mai mari bucurii alături de lotul de gimnastică la olimpiade, am muncit în condiții atât de dure, dar am strâns din dinți și am mers mai departe, făcând performanță. Eu nu înțeleg cum s-a ajuns în această situație, când Federația de gimnastică este finanțată din patru direcții: prin Minister, prin Agenția Națională a Sportului, prin fundația Casa Campionilor și prin primăriile care organizează tot felul de competiții. Se plânge că nu are sală, dar o singură sportivă, se pregătește în această sală (Dinamo – N. R.) care a fost construită special pentru lotul feminin de gimnastică, celelalte o fac în străinătate, practic lotul este rupt în două.
Doamna președinte spune ca nu este dotată suficient, dar noi am cumpărat o serie de aparate, iar Sabina Voinea, cea mai bună gimnastă a lotului, se antrenează acolo cu mama sa, Camelia Voinea. Eu m-am uitat și în planul Federației pentru anul viitor: nu vor participa la nicio cupă mondială, nu au niciun obiectiv la Europene, iar la Olimpiadă au ca obiectiv locurile 7-8. Pentru mine este greu de înțeles acest apel la sponsori, nu zic ca ar fi ușor, dar parcă nu se face la modul acesta”, a afirmat Elisabeta Lipă, citată de realitatea.net.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

7 Comentarii

  1. Sportul a devenit o politica de stat, precum in fostele URSS,RDG,RSR? Cine are placerea de a practica un anume sport sa o faca pe banii lui,dece sa cotizam cu totii?

  2. Carmencita? Ingrid? Numai după nume…Ziariști ar trebui să sape să ne spună ce-i cu…
    Citat: Carmencita Constantin, noua conducătoare a gimnasticii românești, are 22 de ani de experiență în management, reprezentând România la Comisia Europeană pe probleme de energie, mediu și finanțări UE. În prezent este Director General în cadrul General Electric….A practicat 18 ani gimnastica ritmică și 23 a fost antrenor, arbitru național și internațional.gata

  3. Pun prinsoare că coregraful, Patrick Kiens, este cu legehbeteala.
    Un olandez, cel puțin după pașaport, să facă exercițiile celei, ce a fost, e drept, cea mai bună echipă de gimnastică din lume?

  4. La sportul asta mai luam și noi aur. E păcat să nu primească tot sprijinul necesar.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.