Un test de sânge ar putea veni în ajutorul celor dependenți de insulină

insulina

Medicii din Edinburgh cred că un simplu test de sânge pe care l-au aplicat ar putea permite anumitor pacienți cu diabet de tip 1 să renunțe la insulină, anunță BBC.

Echipa spitalului Western General spune că testul a identificat variante necunoscute ale bolii. Un program de screening de rutină a fost stabilit după ce medicii au descoperit că unul din pacienși are oformă genetică de diabet. Medicii spun că ar putea fi unele rezultate extraordinare, care, pentru unii oameni, ar putea însemna sfârșitul injecțiilor zilnice. Se știe, până acum, că oamenii care au diabet de tip 1 nu produc insulină. Asta înseamnă monitorizare pe întreaga perioadă a vieții și injecții zilnice cu insulină.

Recent, cercetătorii au sugerat că ar putea exista mai multe sub-variante ale bolii. De când medicii au introdus testul de sânge C-peptide vara trecută, câțiva pacienți cu renunțat la insulinp, în timp ce alții au avut tratamentul ajustat de către medici.

„Un test important care poate aduce transformări“

Profesorul Mark Strachan, care este consultant în diabet și endocrinologie la Spitalul Western General a chemat fiecare pacient pentru a face un test de screening care costă 6 lire sterline. El spune: „Dacă identificăm pe cineva care are o formă de diabet genetic, ar putea exista un efect extraordinar asupra vieții lui. De asemenea, dacă putem stabili că un individ are o altă formă de diabet, ar putea fi alternative la tratamentele cu insulină pe care i le putem oferi. Așa că eu cred că este un test foarte important, care poate aduce transformări“.

Sophie Fleming este un viztator obișnuit al spitalului Western General. A fost diagnosticată cu diabet de tip 1 la vârsta de 8 ani. Asta a însemnat injecții cu insulină în fiecare zi, și numeroase înțepături pentru monitorizarea nivelului de glicemie. „Este un regim foarte restrictiv, iar când eram copil, erau petreceri cu toturi și prăjituri. Și era greu. Pentru că atunci când îți spune cineva că e ceva ce nu poți avea, atunci ți=l dorești mai mult. Când am fost diagnosticată, mama mi-a spus că am plând în fiecare zi și strigam; de ce eu?“, spune ea. În timpul adolescenței, în ciuda injecțiilor cu insulină, diabetul pentru ea era foarte greu de ținut sub control.

Nivelul de zahăr din sânge

Dar când a fost gravidă cu primul său copil, medicii au decis să facă un teste de sînge și au descoperit cu uimire că avea o formă rară, genetică, a bolii.

Asta însemna că doctorii puteau săi-i oprească tratamentul cu insulină și să-i administreze tablete. Glicemia ei are acum cel mai bun nivel din toată viața ei de diabetic. „A fost vorba de emoție și neîncredere laolaltă. Nu puteam să cred că totul urma să se transforme așa cum ei se așteptau și îmi spuneau că va fi. Renunțasem la insulină de câteva zile, dar am păstrat-o mereu cu mine, sau lângă pat, timp de șase săptămâni. Pentru că după 27 de ani, nu credeam că aș putea rezolva problema, altfel decât cu insulină“, conchide Sophie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.