Un turnir cu două regulamente sau cum se obţine Marele Premiu Nemeritat

# Ediţia a VI-a a Turnirului de Poezie funcţionează cu două regulamente: cu un regulament pentru clasatul legitim Leo BUTNARU, şi cu un alt regulament, făcut pe loc, pentru Mircea BÂRSILĂ.

În perioada 7-10 iulie am participat, alături de alţi 23 de poeţi, la Turnirul de Poezie Cununa de Lauri de la Tomis, ediţia a VI-a, organizat de USR. Regulamentul turnirului primit în mapa albastră la sosirea în Casa Scriitorilor Neptun (unde am fost cazaţi în condiţii foarte bune) precizează la cel de-al doilea aliniat condiţia esenţială a participării la marele concurs de poezie:

„Poeziile citite nu trebuie să fi fost publicate în volum, altfel vor fi depunctate de juriu”.

La cel de-al treilea aliniat se vorbeşte despre cele trei runde ale turnirului, precizându-se că din cei 24 de participanţi se selectează „12 poeţi calificaţi din cele patru echipe” (compuse din poeţi ai câtorva filiale ale USR), faptul că din aceşti 12 se selectează „cei trei finalişti” şi că dintre aceştia „Juriul va stabili clasamentul final (locurile I, II şi III). Poetul clasat pe locul I va primi Cununa de lauri de la Tomis”, aşadar Marele Premiu.

S-au respectat condiţiile acestui Turnir de Poezie? Și da, şi nu, pentru că în timp ce 23 de poeţi şi, dintre ei, finaliştii Leo BUTNARU şi Ion Tudor IOVIAN au citit poezii care nu s-au dovedit a fi publicate în volume, cel de-al treilea finalist, şi anume Mircea BÂRSILĂ, a citit poezii publicate în volumele sale…, nerespectând în acest fel condiţia esenţială a turnirului.

Divulgat imediat, în faţa tuturor participanţilor la turnir şi a juriului (Nicolae Manolescu, preşedinte, Gabriel Chifu, Alex. Ștefănescu, Adrian Popescu, Traian Ștef, Angelo Mitchievici), Mircea BÂRSILĂ a negat mai întâi violent, apoi, la insistenţele lui Gabriel Chifu, a recunoscut că poemele citite sunt „variante” şi „fragmente” din poemele publicate în propriile cărţi.

Toate acestea se întâmplau vineri, 8 iulie, în sala de conferinţe a Casei Scriitorilor „Zaharia Stancu” de la Neptun. Toţi participanţii se aşteptau fireşte ca Mircea BÂRSILĂ, prins cu cioara vopsită, să fie descalificat.

Iată însă că a doua zi, la festivitatea de înmânare a premiilor, care a avut loc la Hotelul Rio, din Jupiter, Nicolae Manolescu, preşedintele juriului, anunţă la microfon şi sub ochiul camerei de luat vederi, că „Facem o abatere de la regulament şi împărţim Marele Premiu (Cununa de Lauri) între doi poeţi: Leo BUTNARU şi Mircea BÂRSILĂ”.

Aşadar, juriul face o „abatere” de la regulament, mai precis schimbă regulamentul, considerând de astă dată corectă participarea la turnir cu poezii preluate din carte, pentru a putea în acest fel să-l premieze şi pe Mircea BÂRSILĂ.

Constatăm astfel că Turnirul de Poezie (ediţia a VI-a) are două regulamente: un regulament în temeiul căruia Marele Premiu şi un plic cu bani îi sunt oferite lui Leo BUTNARU, şi un alt regulament, făcut pe loc, conform căruia Mircea BÂRSILĂ primeşte şi el Marele Premiu şi un alt plic cu bani… Ediţia a VI-a a Turnirului de Poezie are două regulamente şi două „Marele Premiu”… Pentru juriu, Marele Premiu, unicul Mare Premiu, este de fapt dublu… Vi se pare cumva nefiresc? Absurd?

În loc ca BÂRSILĂ să fie eliminat din concurs pentru nerespectarea regulamentului, este schimbat regulamentul, pentru ca ameninţatul cu eliminarea sau cu depunctarea să fie şi el premiat. Cât despre cel de-al treilea finalist al Turnirului de Poezie, Ion Tudor IOVIAN, acesta nu a primit nimic, nici cel puţin o diplomă care să confirme că este unul dintre finalişti prevăzuţi de regulament.

Menţionăm că toate cele cinci ediţii anterioare ale Turnirului de Poezie organizate de USR au avut un singur regulament şi că s-a acordat un singur Mare Premiu Cununa de lauri, în timp ce ediţia a VI-a a avut două regulamente şi, drept consecinţă, s-au acordat două „Marele Premiu Cununa de lauri”…

Poate cineva să schimbe un regulament în timpul jocului? Se vede că da! La nivelul celui mai înalt for este posibil să schimbi regulamentul şi să funcţionezi cu două regulamente: cu un regulament pentru clasatul legitim Leo BUTNARU, şi cu un alt regulament, făcut pe loc, pentru Mircea BÂRSILĂ.

După lectura celor trei finalişti şi înainte de a fi divulgat Mircea BÂRSILĂ, Gabriel Chifu a semnalat şi comentat, între altele, şi scopul turnirului: „Am vrut să verificăm creativitatea la zi a poeţilor”. Pentru Mircea BÂRSILĂ, „creativitate la zi” a însemnat poeziile din volumele de acum doi sau 23 de ani. Mai precis, înseamnă următoarele poezii: Thalassa (din volumele Acordeonul soarelui şi Monede pentru chipul meu), În fiecare seară (volumele Scutul lui Perseu, Acordeonul soarelui şi Monede pentru chipul meu), Domnul administrator (volumul Monede pentru chipul meu), un fragment din poezia În câte-o duminică, care se află pe net (www.poeziile.com/autori/Mircea-Barsila/in-câteo-duminica.php ), un fragment foarte scurt dintr-o poezie fără titlu (xxx) aflată la adresa www.banaterra.eu/romana/files/antologie_poeti_din_banat.pdf .

Dacă la Neptun, concurentul care a sfidat regulamentul nu a fost eliminat din concurs, şi dacă s-a făcut pe loc un alt regulament pentru ca şi el să câştigeTurnirul de Poezie, este posibil ca de acum înainte acest concurent să obţină la fel de uşor şi alte premii literare şi plicuri cu 1000 de euro care aşteaptă la uşa destinului său. Cât de fericit şi mulţumit de sine trebuie să fie un poet care, fraudând regulile unui concurs, ştie că a obţinut Marele Premiu Nemeritat?

Glorie poeziei româneşti, marilor descurcăreţi şi verticalilor ei diriguitori!

P.S. Se va fi înţeles, cred, că prezentul articol nu vizează un concurent anume, ci că el relatează pur şi simplu modul în care se acordă un mare premiu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Virgil Diaconu 3 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.