Un urmaș al regilor României filmează „Trenul regal“

Printre oaspeții aniversării unui secol de la prima ședință a Parlamentului României s-a numărat și baronul Johannes von Holzhausen, urmaș al Familiei Regale a României. Regizor apreciat în Austria, baronul filmează o poveste a înaintașilor săi. Cea mai recentă peliculă a sa, „Das große Museum“, dedicată unei zile din activitatea uneia dintre cele mai cunoscute instituții culturale din lume, The Kunsthistorisches Museum din Viena, a fost distinsă cu premii la Festivalul de Film de la Berlin din 2014 (Premiul Caligari) și la Diagonale, în țara sa natală.

Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, surprinsă la sesiunea solemnă „Domnitorul Carol I – 150 de ani de la urcarea pe tronul României“, organizată de Academia Română în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul sărbătoririi Coroanei Române la 150 de ani

Artă și istorie

Baronul Johannes von Holzhausen filmează în România pelicula „Trenul regal“.

Documentarul spune povestea Casei Regale a României, înfățișând o serie de opriri ale trenului în diferite gări. În fiecare stație este surprins câte un moment din istorie. Filmul este pregătit pentru ediția de anul viitor a Festivalului de la Berlin.

Născut în 1960 la Salzburg, Johannes von Holzhausen a absolvit istoria artei la Universitatea din Viena în 1981. Din 1987 până în 1995 a studiat la Academia de Film din capitala Austriei și a câștigat aprecierile criticilor cu unul dintre primele sale documentare, „Wen die Götter lieben“ („Cei iubiți de Dumnezeu“). Timp de cinci ani a lucrat la pelicula „Auf allen Meeren“, povestea ultimei curse a unei aeronave sovietice rămase din timpul războiului rece. Baronul von Holzhausen este fiul arhiducesei Maria Magdalena a Austriei și, astfel, nepotul Principesei Ileana, fiica Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.

Un destin regal uluitor

Portalul România Regală arăta, cu ocazia unei întâlniri din 2012 de la Palatul Elisabeta, destinul uluitor al Principesei Ileana: „Pribegia sa și a Arhiducelui Anton, soțul ei, a început în anul 1948. Principesa Ileana, arhiducesă a Austriei, a devenit spre sfârșitul vieții Maica Alexandra, după ce s-a călugărit într-o mănăstire ortodoxă din Statele Unite ale Americii. Principesa a vizitat România pentru ultima dată în anul 1990“.

Ileana a decis să se călugărească în 1961, când s-a alăturat vieții monahale de la o mănăstire ortodoxă din Franța. Aici a petrecut şase ani, ca novice. Lăsând în urmă trecutul său regal, principesa a devenit Maica Alexandra. Ulterior, în 1967 s-a mutat la mănăstirea ortodoxă din Ellwood City, Pennsylvania, unde a fost stareță până la moartea sa, în 1991.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvana Ancutescu 205 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.