Undă verde pentru Comisia de anchetă privind SPP

Lucian Pahonţu

Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a adoptat, marţi, cu 225 de voturi „pentru” şi 106 voturi „împotrivă”, proiectul de hotărâre privind înfiinţarea Comisiei parlamentare de anchetă privindu-l pe directorul SPP Lucian Pahonțu.

Printre obiectivele comisiei se numără identificarea procedurilor stabilite pentru respectarea ordinelor pe unitate, a regulamentelor militare, precum şi modalitatea de comunicare a ordinelor de serviciu, determinarea implicării directorului SPP în influenţarea unor decizii politice sau în plan politic, verificarea unei eventuale modalităţi de implicare a SPP în activităţi care exced cadrul legal de funcţionare de către directorul instituţiei, verificarea rapoartelor de activitate a directorului SPP din ultimii 5 ani, identificarea protocoalelor încheiate cu alte instituţii, a regulilor de relaţionare cu acestea, precum şi verificarea respectării cadrului legal de acţiuni prevăzute în aceste colaborări.

Conform proiectului de hotărâre, comisia va verifica modul şi criteriile în care au fost desemnaţi ofiţerii de protecţie a demnitarilor, va identifica numărul de mandate de supraveghere video-audio solicitate în baza Legii 191/1998, precum şi respectarea cadrului legal.

Alte obiective ale comisiei sunt identificarea numărului de mandate efectiv obţinute de la procuror, determinarea numărului de acte de constatare întocmite în baza Legii 191/1998 care au fost folosite ca mijloace de probă în cauze aflate în stadiul de cercetare penală sau în faţa instanţelor judecătoreşti, verificarea procedurii activităţii proprii de apărare a secretului de stat şi de prevenire a scurgerii de date sau de informaţii, existenţa unor verificări, în ultimii cinci ani, referitoare la achiziţii publice şi la fondul operativ, din partea Curţii de Conturi sau a altor instituţii, verificarea modalităţii de gestionare a informaţiilor menţionate în rapoartele ofiţerilor de protecţie a demnitarilor care nu se încadrează în obligaţiile prevăzute pentru elaborarea rapoartelor, conform Legii 191.

Comisia va fi formată din 15 membri, 7 de la PSD, 3 de la PNL şi câte un reprezentant de la USR, UDMR, ALDE, PMP, minorităţi. Preşedintele comisiei va fi un reprezentant PSD, vicepreşedintele – de la PNL, iar secretarul de la ALDE.

PNL şi USR s-au declarat împotriva înfiinţării acestei comisii, acuzând faptul că prin această comisie majoritatea PSD-ALDE ar urmări distrugerea acestei instituţii, precum şi scopuri de imagine privind ascunderea nereuşitelor guvernării, dar şi controlul politic al SPP.

Printre argumente s-a invocat faptul că SPP este sub controlul CSAT şi prezintă rapoarte comisiilor de Apărare din Parlament, nu unei comisii speciale de anchetă.

Ce a „văzut” Dragnea

Liderul PSD Liviu Dragnea a afirmat marţi că vede, cu fiecare zi care trece, „tot mai multă temere, spaimă” că cineva ar putea să pună întrebări despre activitatea şefului SPP, Lucian Pahonţu.

„Eu am văzut nişte texte bine distribuite cred că de către domnul Pahonţu la diverşi parlamentari care s-au achitat de obligaţii. Problema e că atât de mulţi se înghesuiau, încât nu mai ştiau care să iasă primii şi i-am rugat să se ordoneze. Unul pierduse mesajul, mă rog. Deci am văzut o dorinţă foarte mare care nu cumva cineva să pună întrebări despre acel serviciu care este deasupra Constituţiei, deasupra Parlamentului. Cu fiecare zi care trece văd tot mai multă temere, spaimă, că cineva ar putea să pună întrebări despre activitatea domnului director”, a afirmat Liviu Dragnea la Parlament, adăugând că are o părere bună despre majoritatea ofiţerilor SPP şi despre activităţile pe care le-au făcut.

Întrebat de ce nu a discutat săptămâna trecută cu preşedintele Iohannis despre activitatea SPP, Dragnea a spus: „Pentru că nu am vrut. Este o chestiune parlamentară, nu trebuie să ne aprobe preşedintele”.

Întrebat cum se va finaliza activitatea comisiei parlamentare privind activitatea SPP, liderul PSD a arătat că „se va încheia cu sfârşitul”.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

2 Comentarii

  1. Se pregateste SIE!Tre sa asigure astia un „mise en place”.o barfa, ceva….

  2. Nu ajung cele doua comisii DE APARARE si cea DE ORDINE PUBLICA trebuia si a treia. Asta dovedeste ce ticalosi si puslamale avem in sistemul politic …….

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.