Undă verde pentru desecretizarea arhivei SIPA

Update Guvernul a aprobat miercuri, o hotărâre privind constituirea unei Comisii care va inventaria, declasifica sau, „acolo unde va fi cazul”, va trece la un alt nivel de clasificare sau de secretizare documentele din arhiva SIPA, după care le va preda instituțiilor cu competențe în domeniu, a anunțat Executivul într-un comunicat. Activitatea comisiei se va desfășura pe o perioadă de maxim 3 ani.

Actul normativ vizează, de asemenea, declasificarea a trei documente emise de Ministerul Justiției în anul 2008.

După publicarea hotărârii în Monitorul Oficial va fi desecretizată arhiva, precum şi cele două rapoarte întocmite de către comisiile care au lucrat în arhivă în 2008 şi anexa unuia dintre ele, a precizat ministrul Tudorel Toader.

„Astăzi a fost aprobată Hotărârea de Guvern care prevede desecretizarea celor două rapoarte întocmite de ministrul Justiției în 2008, unul dintre rapoarte având și o anexă. Întrebarea care se pune: de ce la momentul când am desecretizat lista celor care au vizitat arhiva nu i-am cuprins pe toți? Pentru o bună parte dintre dânșii, numele lor se află în rapoartele secrete până la aprobarea acestei HG. HG prevede și desecretizarea arhivei SIPA, nu numai rapoartele din 2008. Intrăm în fondul problemei, cu bunele și cu relele pe care arhiva le poate conține. Noi nu știm dacă sunt sau nu secrete de stat acolo, personal cred că da”, a spus Tudorel Toader, la finalul ședinței de Guvern.

Anunțul privind adoptarea unei hotărâri de către Executiv a fost făcut de premierul Sorin Grindeanu, la începutul ședinței de Guvern de miercuri. „Se află pe ordinea suplimentară, este HG privind desecretizarea arhivei SIPA. E un lucru despre care s-a tot vorbit, s-a discutat, astăzi adoptăm HG”, a spus Grindeanu. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a explicat la rândul său anterior ce vizează hotărârea.

„Noi propunem prin hotărârea de Guvern desecretizarea arhivei SIPA, precum și a celor două rapoarte întocmite de către comisiile care au lucrat în arhivă în 2008, rapoarte care au fost secretizate. Unul dintre ele are și o anexă”, a declarat Toader în timpul ședinței de Guvern.

Ministrul a precizat că arhiva cuprinde mai multe categorii de informaţii, care vor fi tratate „în mod adecvat”. „În arhivă, probabil, că sunt multe informații, multe categorii de informații. Le vom trata în mod adecvat: informațiile cu privire la viața privată, informațiile având caracterul de secret de serviciu, cele privind activitatea funcționarilor din Administrația Națională a Penitenciarelor, cele privind secretele de serviciu, cele privind posibile infracțiuni, mă rog, conținute în respectivele înscrisuri”, a spus Toader.

În decurs de trei ani, Comisia desemnată ar urma să definitiveze inventarul acestor informații.

„După procedurile legale, dând vocație fiecărui tip de document, de înscris, de secret, într-o perioadă de trei ani de zile, comisia constituită dintr-un număr de cinci membri urmează să definitiveze inventarul, comunicarea informațiilor, inclusiv către Ministerul Public, inclusiv către media, către orice persoană, entitate fizică, juridică interesată, dar, repet, respectând regimul fiecărei categorii de informații”, a afirmat ministrul.

Tudorel Toader declara joi, la Parlament, că au existat mult mai multe vizite în arhiva SIPA.

Toate cele 22 de vizite nu sunt 22, sunt mult mai multe. Cele pe care le-am enumerat eu sunt 22, pe baza ordinelor pe care le-am trecut acolo şi datele. Sunt mult mai multe vizite, sunt şi două rapoarte pe care nu le-am desecretizat, dar le vom desecretiza, cele două din care veţi afla mai multe informaţii şi sigur, mai multe vizite”, a afirmat ministrul, întrebat dacă cele 22 de vizite care au avut loc la arhiva SIPA s-au făcut conform legii.

Reacții Judecătoarea Gîrbovan, apel către premier: „Este inadmisibil”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.