Undă verde pentru OUG privind decarbonizarea sectorului energetic

Autorităţile vor putea decide amânarea închiderii unor capacităţi energetice cu funcţionare pe cărbune şi a exploatărilor miniere aferente sau repornirea grupurilor energetice închise şi a exploatărilor miniere aferente în situaţie de criză energetică, prevede Ordonanţa de Urgenţă privind decarbonizarea sectorului energetic, adoptată joi de Guvern.

„În situaţie de criză energetică, Guvernul României, la propunerea Ministerului Energiei, poate lua decizia, prin hotărâre a Guvernului, de amânare a închiderii unor capacităţi energetice cu funcţionare pe cărbune şi a exploatărilor miniere aferente sau de repornire a grupurilor energetice închise şi a exploatărilor miniere aferente, cu respectarea legislaţiei de mediu şi a termenului de finalizare a decarbonizării sectorului energetic şi în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgenţă aferente sectorului energetic”, informează Ministerul Energiei printr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, pentru acoperirea deficitului de capacitate creat prin eliminarea cărbunelui din mix-ul energetic, se fac investiţii pentru punerea în operare până în anul 2030 şi a unor noi capacităţi de producere hidroelectrice şi capacităţi energetice nucleare.

Guvernul a adoptat joi, la propunerea Ministerului Energiei, Ordonanţa de Urgenţă privind decarbonizarea sectorului energetic, un jalon din PNRR, având în vedere că eliminarea etapizată a centralelor electrice pe bază de lignit şi huilă constituie un element de reformă al Componentei C6. Energie, din cadrul Pilonului I. Tranziţia verde al Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Potrivit comunicatului, prin proiectul de act normativ se stabileşte cadrul legal general pentru eliminarea etapizată din mixul energetic a producţiei de energie electrică pe bază de lignit şi huilă, termenele pentru închiderea şi conservarea grupurilor energetice cu funcţionare pe lignit şi huilă şi măsuri inclusiv pentru asigurarea rezervei tehnice necesare funcţionării sigure şi stabile a Sistemului Electroenergetic Naţional.

Se vor retrage din exploatare şi se vor conserva corelat cu punerea în funcţiune a investiţiilor în capacităţi pe gaze naturale şi surse regenerabile de energie.

La carierele unde încetează activitatea minieră de exploatare a lignitului vor fi executate lucrări de închidere definitivă şi ecologizare, în considerarea faptului că activitatea de exploatare a lignitului a avut impact asupra componentelor de mediu, cel mai afectat fiind solul. De asemenea, minele de huilă închise pot fi incluse în circuitul turistic, cu repectarea prevederilor legale în vigoare privind siguranţa şi securitatea vizitatorilor.

Ordonanţa de Urgenţă stabileşte şi o serie de măsuri de protecţie socială, precum şi măsuri pentru reconversie profesională şi recalificare.

Persoanele care îşi pierd locurile de muncă urmare aplicării programului de decarbonizare beneficiază de măsuri de protecţie socială precum şi măsuri active de combatere a şomajului în condiţiile prevăzute de lege şi de prevederile contractelor colective sau individuale de muncă aplicabile, la cursurile de reconversie profesională şi recalificare prevăzute în Planul Naţional de Formare Profesională, precum şi a nevoilor de formare profesională identificate în Planurile Teritoriale pentru o Tranziţie Justă şi învăţământ dual.

„Având în vedere că operatorii economici cei mai afectaţi de procesul de decarbonizare se află în judeţele Gorj, Hunedoara, Dolj, Mehedinţi şi Vâlcea, se impune includerea persoanelor disponibilizate din aceste zone, cu prioritate, în planurile de creştere a capacităţii serviciilor publice de formare profesională şi recalificare. Totodată, acestea pot beneficia de finanţare nerambursabilă pentru achiziţia de sisteme fotovoltaice din fonduri europene, în conformitate cu prevederile Programului Operaţional Tranziţie Justă”, se mai arată în comunicatul Ministerului Energiei.

Pentru coordonarea întregului proces de implementare a decarbonizării, se va înfiinţa Comitetul Interministerial al Cărbunelui, fără personalitate juridică, pentru coordonarea implementării procesului decarbonizării. Comitetul va avea în componenţă reprezentanţi ai ministerelor Economiei, Finanţelor, Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Energiei, Muncii şi Solidarităţii Sociale, Mediului, Apelor şi Pădurilor, Antreprenoriatului şi Turismului, şi ai Instituţiei Prefectului din Gorj, Hunedoara, Dolj, Mehedinţi şi Vâlcea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

10 Comentarii

  1. Carbonul e in toate ce sunt si maine vor rade la Soare. Litiu e doar in pastila ce-o ia Charlie cu palinka.

  2. Ca de obicei, chematzi minerii inapoi slugi proaste si imbecile

  3. Au semnat si acum: executarea si executia pana la final dar urgent pentru pus pe tava patria golita. Felicitari, japitelor.

  4. scrieti voi OUG-urile, ca o sa se pipi pe ele instantele de judecata la orice plangere venita de la miile de ONG-uri ecologiste

  5. O Ordonanta UE pentru Deprostificarea Guvernului Romaniei, nu se da ?

  6. Nemtii sfideaza si reincep in forta fabricarea energiei electrice pe baza de carbune, polonezii o fac fara intrerupere de cand lumea, in America inalta curte a dat castig de cauza celor cu centralele pe carbune iar Iohanis in prostia sa o arde cu penenereul (!!!) fortand guvernul la masuri inoportune. Asta chiar nu realizeaza ca toata Europa este in criza energetica?

  7. S-a impacat si capra( ministrul Popescu) si varza(PSD)! Eu le spun astora care merg doar pe energie verde ca apa va fi tot mai putina, soare e doar ziua si vintul bate cind vrea muschii lui! La productia in banda(permanent zi si noapte) mai ramne cea produsa in centrale nucleare, pe gaze si biomasa! Deci fara enrgia electrica din carbune, suntem in pericol de a importa peste 50% din necesar! S-a mai construit ceva in hidro? Nimic! Sunt capacitatile blocate de ongisti pe Jiu! La Izlaz nu s-a facut nimic, pe Dunare cu bulgarii nu stiu vreo evolutie! In rest, daca inchidem in zece ani Turceni, Isalnita si Govora, ce facem cu incalzirea in Craiova, Tg Jiu si Rm Valcea! S-a vazut nenorocirea de la Tr Severin! Nebunii useristi(Ghinea) au scris PNRR cum le-a diktat tinara Greta? Un nebun ne-a condamnat pe noi la lampa cu gaz! Sigur, o OUG poate fi anulata prin alta! Depinde de guvern!

  8. Uitati de masinile electrice. Ce s-ar intampla daca fiecare locuinta ar avea un aparat de aer conditionat, evident electric si l-ar folosi. O sa se ia curentul mai rau ca inainte de 1989. Un aparat de aer conditionat consuma ceva mai putin decat un autoturism electric.
    Un camion TIR cu 40t de marfa cam cat ar consuma? Energia verde de la priza este țârâita și alte țări care n-au hidro, energie atomica este evident ca nu vor dispune de energie verde pentru masinile verzi mult visate. Nici macar o tara mare n-a trecut mai mult de jumatate energie verder. Spania si Portigalia au si soare si vant tot anul, mai mult decat au altii. Asta e

  9. Nu mai bine dezvoltați voi zonele afectate înainte de a lichida locurile de muncă? Sau știți deja că nu se va mai dezvolta nimic niciodată în România? Eu cred că nici în războaiele mondiale România nu a fost atât de distrusă ca pe timpul „păcii democratice”. Vom ajunge să dormim în pace in loc cu verdeață.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.