Unicul festival din lume dedicat orchestrelor radio

Unicul festival din lume dedicat orchestrelor radio:”RadiRo” 2018 începe pe 18 noiembrie!

”Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio RadiRo – ediția a IV-a – eveniment produs și organizat de Radio România – are o semnificație specială în acest an, fiind dedicat deopotrivă aniversării a 90 de ani de existență a postului public de radio și marcării Centenarului României. Ansamblurile invitate, reprezentând radiodifuziuni de prestigiu din Europa, vin la București cu programe extrem de atractive, alături soliști și dirijori ce se află la apogeul carierei lor internaționale, onorând astfel prestigiul festivalului”, afirmă Liliana Staicu, Director al Orchestrelor și Corurilor Radio România

Doar o lună ne desparte de debutul singurului festival din lume dedicat orchestrelor radio : ”RadiRo”Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio. Cea de-a IV-a ediție a festivalului – prezentat o dată la 2 ani – se va desfășura între 18 și 25 noiembrie 2018 și va aduce în fața publicului din România câteva dintre cele mai prestigioase orchestre europene.

O premieră la această ediție a Festivalului este reprezentată de noua secțiune de jazz, care va completa programul simfonic cu care este deja obișnuit publicul român. Cele 8 concerte de muzică clasică se vor desfășura la Sala Radio, iar cele 4 concerte de jazz vor fi prezentate la Sala Auditorium – MNAR  (Muzeul Național de Artă al României).

Aura Urziceanu și 3 formații de jazz europeneDanish Radio Big Band (Danemarca), premiată în cadrul Grammy Awards, Croatian Radiotelevision Jazz Orchestra (Croația), una dintre cele mai vechi orchestre big band din lume și Big Band-ul Radio România, recent aplaudat la Cerbul de Aur 2018 – aduc JAZZ-ul de calitate la București!

Start-ul evenimentelor de jazz va fi dat miercuri, 21 noiembrie (19.00), când apreciata interpretă de jazz Aura Urziceanu (stabilită în Canada) revine în fața publicului român după o lungă pauză, la invitația Festivalului RadiRo ! Dat fiind faptul că evenimentul pe care îl prezintă alături de Big Band-ul Radio (dirijor: Ionel Tudor) este deja sold-out, concertul va fi reluat și sâmbătă, 24 noiembrie (19.00).

Cariera Aurei Urziceanu reprezintă o îmbinare variată de genuri muzicale: de la pop la folclor, de la muzica clasică la jazz, inclusiv concerte şi show-uri de televiziune. A susţinut turnee în  S.U.A, Brazilia, Japonia, Australia si Europa, oferind concerte în compania unor mari  muzicieni  şi instrumentişti americani  precum Duke Ellington, Quincy Jones, Thad Jones & Mel Lewis Orchestra, Dizzy Gillespie, Art Blakey, Horace Silver, Clark Terry, Stan Gets.  Big Band-ul Radio este condus în prezent de Ionel Tudor, compozitor, dirijor şi orchestrator extrem de apreciat şi de premiat. Una dintre marile sale realizări este clasarea pe locul 8-9 ca reprezentant al României la Concursul Eurovision 2002 (melodia „Tell Me Why” – Monica Anghel şi Marcel Pavel).

Joi, 22 noiembrie (19.00) Croatian Radiotelevision Jazz Orchestra (Croația), cu o istorie de 70 de ani, una dintre cele mai vechi orchestre big band din lume, va evolua la Sala Auditorium – MNAR. Pe lângă participările la numeroase concerte publice și programe independente în Croația și în străinătate, din 2000 formația are propria stagiune de concerte, care este difuzată pe Canalul 3 al Radiodifuziunii din Croația.

Iubitorii jazz-ului îl vor aprecia pe Miron Hauser în triplă ipostază (solist trombon, dirijor și compozitor). Din 2011 este membru permanent al Orchestrei de Jazz a Radioteleviziunii din Croația și al Jazzistra Orchestra. Proiectul său muzical Tu fragrancia a fost prezentat în Croația, Italia (Festivalul de Jazz de la Muggia) și în Slovenia, în colaborare cu Big Band-ul Radioteleviziunii din Ljubljana.

Miron Hauser_credit Dinko Bazulic

 Vineri, 23 noiembrie (19.00) este rândul formației din Danemarca – Danish Radio Big Band – să facă cunoștință cu publicul de jazz din România! Marilyn Mazur, percuționistă de origine daneză și americană și Danish Radio Big Band, premiată în cadrul Grammy Awards, concertează pentru prima oară împreună, într-un mix de energie și inventivitate.

Marilyn Mazur – credit Nicola Fasano

Vă veți bucura de o avalanșă fascinantă de ritm și sunet, sub bagheta dirijoarei japoneze Miho Hazama, care s-a aflat la pupitrul formației în seara de deschidere a Festivalului de Jazz de la Tokyo din vara trecută.

Compozitoarea și percuționista Marilyn Mazur este o figură celebră atât în țara sa natală, cât și în lumea jazz-ului internațional. A concertat alături de Miles Davis, Jan Garbarek și Wayne Shorter, iar în Danemarca este apreciată pentru colaborarea sa îndelungată cu legende ale jazz-ului, ca NHØP și Palle Mikkelborg. Ca element special în program, formația a realizat o selecție a celor mai apreciate compoziții semnate de Marilyn Mazur pentru big band, convingând-o în același timp să compună o piesă special pentru acest concert.

Născută la Tokyo, Miho Hazama este una dintre pianistele tinere foarte talentate care activează astăzi pe scena muzicală din New York.

Miho Hazama

Miho are la activ 2 albume publicate de Universal Music Japan / Sunnyside Records, foarte apreciate deopotrivă de critici și de public. Compoziția rămâne adevărata ei vocație, și, pe lângă evoluția ei în cadrul m_unit, formația alături de care s-a afirmat, a compus lucrări și pentru alte ansambluri, ca Orchestra Filarmonică din Tokyo, Nobuya Sugawa, Compania de Balet Ashley Bouder și Yamaha Symphonic Band. Este director artistic asociat al New York Jazzharmonic.

RadiRo 2018 va însemna șansa iubitorilor de muzică din România să asculte la București celebra BBC Philharmonic Orchestra (Marea Britanie), care va prezenta două concerte la Sala Radio (22, 23 noiembrie), sub bagheta dirijorilor Moritz Gnann, respectiv Ben Gernon și cu participarea soliștilor Andrei Ioniță (violoncel) și Kristóf Baráti (vioară).

BBC_foto Jenny Whitham (BBC)

De asemenea, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii MDR din Leipzig (Germania) – cea mai veche orchestră radio europeană – va susține două concerte în 19 şi 20 noiembrie, ambele derulate sub bagheta dirijorului Robert Trevino, prilej de a aprecia doi soliști de excepție: violonista Simone Lamsma și pianistul Mihai Ritivoiu. În plus, alte două importante ansambluri europene vor evolua în cadrul festivalului: Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Irlandeze (RTÉ National Symphony Orchestra) și Orchestra Radiodifuziunii Elveției Italiene (Orchestra de la Svizzera Italiana) din Lugano, alături de ”gazda” eveni­mentului, Orchestra Națională Radio România.

Un repertoriu extrem de atractiv și de variat se regăsește pe afișul evenimentului : Maurice Ravel Suita „Daphnis și Chloé”, Claude DebussyPreludiu la după-amiaza unui faun”, Gustav MahlerSimfonia a V-a, Piotr Ilici Ceaikovski Uvertura fantezie „Romeo și Julieta”, Nikolai Rimski-KorsakovSuita simfonică „Șeherazada”, Wolfgang Amadeus Mozart Uvertura operei „Nunta lui Figaro”, alături de cele două Rapsodii semnate de George Enescu sau de lucrări de valoare, mai rar interpretate, ca Poemul simfonic „O viață de erou”Richard Strauss,  Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestrăBéla Bartók sau Simfonia a II-a – Serghei Rachmaninov.

Seria de concerte de jazz va fi susținută de Big Band-uri ale  radio-difuziunilor publice din Danemarca, Croația și bineînțe­les, România. Vedeta acestei serii de concerte va fi Aura Urziceanu, care va reveni în România după mai mulți ani, special pentru a cânta în fața publicului Festivalului ”RadiRo”, alături de Big Band-ul Radio România.

Sala-Radio_foto-Virgil-Oprina-(3)

Toate concertele festivalului sunt transmise live de Radio România, înregistrate și difuzate ulterior de Televiziunea Română și difuzate, de asemenea, de toate radiodifuziunile membre ale Uniunii Europene de Radio.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.