Ping-pong cu vaccin: de la Sănătate la Educație, înapoi la Sănătate, acum la Apărare

Unitatea militară Cantacuzino

Unitate strategică cu lacăt

După zeci de ani în care a produs milioane de doze de vaccinuri şi a imunizat milioane de oameni, Institutul Cantacuzino a ajuns să fie pasat de la un minister la altul, ultima variantă vizând mutarea la Ministerul Apărării.

În 1921, medicul microbiolog Ion Cantacuzino înființa la București Institutul de Seruri și Vaccinuri care a ajuns să îi poarte numele. Pe scurt, așa cum toată lumea îl cunoaște, este vorba despre actualul Institut Cantacuzino. Înființarea acestei instituții a reprezentant un pas extrem de important în evoluția sănătății publice, în special în ceea ce privește producerea de vaccinuri cu care au fost imunizate zeci de generații de-a lungul anilor. De la unul dintre cele mai bune institute de cercetare din Europa, Cantacuzino a intrat într-o cădere lentă, dar sigură, după 1990. Lipsa finanțării, managementul defectuos, nerespectarea normelor impuse de Organizația Mondială a Sănătății, dezinteresul masiv al guvernanților au condus la închiderea producțiilor, rând pe rând, pentru fiecare vaccin în parte. De la milioanele de doze de vaccin, care ieșeau anual pe poarta institutului, s-a ajuns ca după 2010 specialiștii să producă doar câteva sute de mii de doze de vaccin antigripal.

Așa se face că în 2014 institutul este zguduit de un scandal fără precedent, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului a interzis punerea pe piaţă a vaccinului antigripal produs de Cantacuzino. Prima modificare administrativă majoră adusă institutului în 93 de ani a fost trecerea în administrarea Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, în anul 2014.

Un an mai târziu, după o serie de proteste făcute de angajații institutului, situația nu se îmbunătățise cu nimic. În martie 2015, guvernul condus de Victor Ponta încă mai căuta soluții, dar nu puteau aloca bani direct de la buget, deoarece acest lucru ar fi fost considerat ajutor de stat, a justificat premierul de atunci, arătând că, în pofida banilor publici investiţi, nu s-au produs vaccinuri omologate.

Abandonat de către guvernanți, Institutul Cantacuzino rămâne încet-încet fără medici și fără personal specializat. În decembrie 2016, guvernul Cioloș anunța trecerea Institutului Cantacuzino din nou în subordinea Ministerului Sănătății. Situația nu s-a îmbunătățit cu nimic.

Premierul Mihai Tudose a dat mai multe termene limită pentru rezolvarea situației. A fost numit un nou manager: Mircea Ioan Pop, profesor de microbiologie la UMF Carol Davila din București.

La finele lunii august, premierul Mihai Tudose a anunțat a treia mutare a Institutului Cantacuzino, de data aceasta în subordinea Ministerului Apărării Naționale, condus de Adrian Țuțuianu. „În circa o lună, Institutul Cantacuzino
va deveni parte a ministerului Apărării. Poate o mână militarizată va avea rezultate“, a declarat premierul Mihai Tudose.

Ministrul Apărării, la acea vreme Adrian Țuțuianu, discutase deja despre organizarea institutului: „Este o problemă delicată. În baza materialului de control făcut de ministrul Bodog, în 2-3 săptămâni venim cu un proiect de act normativ ca să îl transformăm într-o unitate militară, cu conducere militară“. Țuțuianu nu a mai venit cu proiectul promis pentru că și-a dat demisia, iar despre Cantacuzino nu s-a mai știut nimic. Până astăzi, când actualul ministru al Apărării Naționale, Mihai Fifor, a răspuns întrebărilor noastre.

Aflăm astfel, în premieră, care sunt planurile MApN pentru ca în România să se producă din nou, în sfârșit, vaccinurile de care românii au nevoie.

Fifor are un plan de dezvoltare pe termen scurt, mediu şi lung

Cotidianul: Veţi trata relansarea Institutului Cantacuzino, institut strategic, ca pe o problemă ce ţine de siguranţa naţională din punct de vedere al Sănătăţii? Care va fi abordarea MApN?

Mihai Fifor: Prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 66/25.09.2017 precizează că Institutul Naţional Cantacuzino va fi subordonat Ministerului Apărării Naţionale ca unitate strategică. Operaţionalizarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino“ (INCDMM) şi asigurarea producţiei de vaccinuri vor fi abordate cu prioritate.

În ceea ce priveşte operaţionalizarea INCDMM Cantacuzino, se are în vedere constituirea unei structuri pentru suport administrativ, logistic şi financiar care să permită departamentelor de cercetare, diagnoză-laboratoare de referinţă şi infrastructuri critice, îndeplinirea obiectivelor stabilite de către instituţiile responsabile în plan naţional pentru starea de sănătate a populaţiei, învăţământ de specialitate şi cercetare microbiologică (Ministerul Sănătăţii, Ministerul Cercetării şi Inovării, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Academia Română).

Cum percepeţi calitatea specialiştilor de la acest institut? Dar resursele sale bugetare?

Institutul a avut întotdeauna specialişti de excepţie şi nimeni nu pune la îndoială calitatea profesională a cercetătorilor care activează acolo.

În momentul de faţă, este ­evident că resursele bugetare s-au situat sub necesităţi, motiv pentru care asigurarea resursei umane de specialitate a fost dificilă, dar în condiţiile unei finanţări adecvate, sistemul de sănătate şi de învăţământ medical din România vor putea oferi resursa umană necesară relansării activităţii.

Cum comentaţi situaţia dotării actuale şi a perspectivelor de modernizare?

Dotarea materială actuală se situează sub nivelul dorit, dar din anul 2018, institutul va beneficia de un Program de dezvoltare pe termen scurt – 5 ani, mediu – 10 ani şi lung – 15 ani, care va asigura, în urma unui audit de sistem şi academic, dotarea corespunzătoare a obiectivelor de cercetare, diagnoză şi producţie.

Care sunt scenariile de transformare în unitate militară, cu conducere militară, pe care le aveţi în atenţie în acest moment?

În ceea ce priveşte organizarea activităţii suportului logistic, administrativ, financiar şi de securitate a structurilor, institutul va funcţiona respectând normele aplicate în unităţile militare.

Activitatea ştiinţifică de cercetare, diagnostic microbiologic şi de învăţământ va decurge tradiţional, conform procedurilor din domeniile respective.

În cazul militarizării institutului, una din consecinţe este şi faptul că salariile personalului actual este posibil să crească, având în vedere salarizarea mai avansată din MApN. Veţi păstra personalul actual, intenţionaţi să promovaţi şi specialişti militari, medici sau cercetători care vor fi transferaţi la această instituţie? Cum veți asigura  personalul de specialitate necesar?

Având în vedere că obiectivele institutului se menţin, personalul actual va fi păstrat şi vor fi utilizate toate resursele existente, nu numai din cadrul MApN, dar şi din alte instituţii, care pot îndeplini atribuţiile posturilor din organigramă şi doresc să lucreze în departamentele institutului.

Care sunt din punctul dumneavoastră de vedere primii paşi care trebuie facuţi pentru relansarea acestei instituţii?

În prima etapă, în baza obiectivelor şi a auditului de sistem, se va elabora proiectul de management (de operaţionalizare, relansare şi dezvoltare) pentru primii 5 ani. Proiectul va cuprinde proiecţia organigramei, implementarea unor pârghii de management eficiente şi flexibile, prioritizarea necesităţilor în fiecare domeniu, proiectul de buget şi de achiziţii publice.

În ceea ce priveşte departamentul de cercetare ştiinţifică, greu încercat de o finanţare inadecvată, se va planifica activitatea în baza auditului academic de sistem.

Vă rog să faceţi un portret-robot al managerului pe care îl consideraţi potrivit pentru reorganizarea Institutului Cantacuzino.

Reorganizarea institutului va reprezenta o misiune grea pentru noul manager, care va fi lider al unei echipe de analiză şi planificare diversificată – cercetători ştiinţifici, cadre didactice, cadre medicale, biochimişti, chimişti, biologi, fizicieni, ingineri agronomi, medici şi tehnicieni veterinari, economişti, cadre militare şi personal civil contractual. Trebuie să fie o persoană tenace şi perseverentă, capabilă să integreze fiecare angajat în echipa institutului, dar, în acelaşi timp, flexibilă şi adaptabilă schimbărilor şi situaţiilor întâlnite.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Popescu 220 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Ar fi foarte bine daca acest Institut ar redeveni ce a fost, adica un loc in care s-ar face vaccinuri bune, adevarate si dedicate romanilor.
    Fara sa avem nevoie de vaccinurile din afara tarii. Sa ii ajutam pe straini sa isi pastreze vaccinurile lor si noi sa le utilizam pe ale noastre.Ba sa le dam si lor daca avem surplus.

  2. Toata tara e condusa militarizat, securistic e mai rau ca pe vremea comunismului, ion triliescu si cu tr. bas. au adus securistii drept conducatori ai tarii.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.