Unsprezece ţări cer un „răspuns internaţional puternic” în cazul Siriei

Unsprezece ţări reprezentate la G20 au îndemnat vineri, într-un comunicat, la un „răspuns internaţional puternic” în urma folosirii armelor chimice în Siria, susţinând că responsabilitatea regimului Bashar al-Assad în atacul chimic de la 21 august este stabilită „în mod clar”.

Semnatarele acestui apel difuzat de Casa Albă la finalul summitului G20 de la Sankt Petersburg sunt Australia, Canada, Franţa, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Arabia Saudită, Spania (care nu este membru în mod oficial, dar care este invitat permanent), Turcia, Marea Britanie şi Statele Unite.

„Condamnăm în termenii cei mai fermi atacul oribil cu arme chimice în suburbiile Damascului, pe 21 august, care a costat viaţa atâtor bărbaţi, femei şi copii. Probele evidenţiază în mod clar responsabilitatea Guvernului sirian în acest atac”, declară semnatarii. „Îndemnăm la un răspuns internaţional puternic faţă de această încălcare gravă a regulilor şi valorilor în vigoare în lume, cu scopul de a transmite un mesaj clar, pentru ca acest tip de atrocitate să nu se repete. Este necesar ca cei care au comis aceste crime să fie traşi la răspundere pentru ele”, afirmă semnatarii.

„Semnatarii au cerut întotdeauna o rezoluţie puternică a Consiliului de Securitate al ONU”, dar acesta „este paralizat, aşa cum a fost mereu în ultimii doi ani şi jumătate”, iar „lumea nu poate aştepta rezultatul unor procese interminabile, sortite eşecului”, se subliniază în document.

Europenii semnatari afirmă totodată că vor continua să caute o „poziţie comună”, în contextul în care la Vilnius începe o reuniune a miniştrilor de Externe din statele membre ale UE.

Textul nu menţionează în mod explicit vreo intervenţie militară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.