Urmărirea penală a lui Ponta, respinsă de Comisia Juridică

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a respins luni cererea DNA privind începerea urmăririi penale a premierului Victor Ponta pentru conflict de interese.

Împotriva solicitării de începere a urmăririi penale au fost 18 voturi, 7 voturi au fost „pentru” și o abținere.

„Dintr-un număr de 26 de participanţi la comisie, s-a votat în felul următor: 7 au fost pentru începerea urmăririi penale, 18 voturi au fost pentru neînceperea urmăririi penale şi o abţinere. Prin urmare, Comisia juridică va face un raport prin care nu se cere începerea urmăriiri penale, urmând ca plenul să decidă mâine (marți – nr.) dacă se începe sau nu se începe urmărirea penală. Sunt două modele de proiecte de hotărâri care sunt pregătite ca plenul să decidă mâine. Aşa cere Regulamentul”, a declarat vicepreşedintele comisiei Ciprian Nica, precizând că în şedinţă au fost dezbateri, dar au caracter secret.

Victor Ponta a mers din nou, luni după-amiază, la Comisia Juridică, pentru a fi audiat, iar la ieșirea de la audieri, a declarat că a spus Comisiei că deciziile politice nu pot fi cenzurate de un procuror.

„Le-am spus ceea ce cred ca jurist, nu ca deputat, nu ca om politic, şi anume că deciziile politice nu pot, conform Constituţiei, să fie cenzurate de un procuror, ci doar deciziile legale. Cele politice, că a decis partidul, că dupa aia a votat Parlamentul, că dupa aia a semnat preşedintele un decret, sunt decizii politice şi nimic altceva, orice altă interpretare ne duce în absurd. Gândiţi-vă că au fost procurori-şefi, generali care dupa aceea s-au mutat şi i-au luat pe cei cu care au lucrat cu ei, i-au luat la noul Parchet, e conflict de interese, e absurd, nici vorbă de aşa ceva”, a declarat Ponta.

Marți, de la ora 10.00, plenul Camerei Deputaților va da votul final în acest caz, avizul Comisiei Juridice fiind unul consultativ.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.