Urşii româneşti, buni de export

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, consideră că România ar trebui să exporte mai mulţi urşi pentru a putea reduce numărul exemplarelor şi a limita astfel pagubele pe care le provoacă aceste animale, care s-au înmulţit peste măsură în ultimii ani în ţara noastră.

Prezent vineri la Sfântu Gheorghe, ministrul Borbely Laszlo a declarat că în România există la ora actuală circa 7.000 de exemplare de urşi.

Totodată, ministrul spune că anual în România pot fi vânaţi între 250 şi 300 de urşi.

„Ursul a ajuns un animal local. Mergi, dai mâna cu el şi mergi mai departe. (…) Avem peste 7.000 de urşi. Cred că jumătate din urşii din Europa sunt în România”, a declarat ministrul Mediului, adăugând că aceste animale par să fi cerut „azil politic” în ţara noastră, unde se simt foarte bine.

Vânatul, limitat

Borbely Laszlo a admis că urşii au devenit o problemă în condiţiile în care s-au înmulţit foarte mult şi nu pot fi vânaţi decât într-un număr limitat deoarece sunt ocrotiţi de lege.

Avându-se în vedere că tratatul semnat de ţara noastră cu Uniunea Europeană în privinţa protejării acestor animale nu poate fi modificat, cea mai bună soluţie ar fi trimiterea în străinătate a câtorva exemplare, a spus ministrul Mediului.

„Eu sunt un prieten al animalelor şi nu sunt pentru a veni şi a-i împuşca, dar ce e acum e deja periculos. Am încercat să exportăm urşii în ţări precum Germania şi chiar m-am mirat că nu sunt interesaţi. Ar trebui să încercăm să exportăm mai mult”, a conchis Borbely Laszlo.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.