USL are nevoie de o solidă dimensiune civică

Într-o tară în care societatea civilă, sindicatele, oamenii simpli au fost nesocotiti si sfidati de către Guvern în formularea si aplicarea politicilor publice, este aproape ilegitim să câstigi puterea fără o puternică componentă civică în oferta politică si guvernamentală.

Oricât de puternică ar fi, indiferent de procentele cu care e depăsit pragul celor 50%, USL trebuie să includă în rândurile sale, din punctul meu de vedere, prin parteneriate ideologice, programatice, de resurse umane, organizatii civice care în acesti ani au tinut piept regimului Băsescu. Ar fi injust să nu ne amintim că în momentele în care partidele de Opozitie au fost nevoite să se concentreze pe propria reformă, unele asociatii de pensionari, de tineri, de oameni care au asigurat în trecut ordinea publică, de juristi, au luptat mai eficient decât politicienii cu guvernul Boc. În plus, componenta civică este solicitată implicit de rigorile functionale ale Uniunii Europene – care are nevoie de intelectuali si specialisti bine pregătiti, al cărui loc natural e societatea civilă.

Cred că este extrem de important – decisiv pentru viitoarele alegeri si pentru succesul guvernării USL – ca Uniunea Social Liberală să stabilească cât mai curând o serie de parteneriate, consultări si memorandumuri cu reprezentantii platformelor civice. Ar fi jenant si sfidător ca Partidul Democrat Liberal – cel mai agresiv adversar al cetătenilor din România – să sfârsească prezentându-si organizatiile de casă, finantate din bani publici si burdusite cu „independenti” de tipul judecătorul Albu de la ÎCCJ sau al tribunului popular Valeriu Stoica, ca „voci” ale societătii civile…”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.