Utilitatea unui nou Cod comercial român

Utilitatea unui nou Cod comercial român este motivul pentru care Casa de avocatură Piperea & Asociații și CCIR organizează  o primă conferință de specialitate. Participanții la dezbatere sunt oamenii de afaceri, profesioniștii dreptului comercial și ai procedurilor de insolvență (magistrați, avocați, juriști de afaceri, practicieni în insolvență, executori judecătorești, notari etc.), economiști, evaluatori, contabili, instituții de credit, instituții bugetare, furnizori de utilități, reprezentanți ai salariaților, experți în politici publice, camere de comerț și asociații profesionale.

Punte de legătură între comunitatea de afaceri și autoritățile centrale, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) reiterează necesitatea elaborării și implementării de politici publice și acte normative adaptate la realitățile comunității de afaceri. Asigurarea predictibilității, a transparenței, garantarea stimulării inițiativei antreprenoriale și atragerea de investiții autohtone și străine sunt aspecte care vor conduce la dezvoltarea României și consolidarea poziției strategice a acesteia pe plan global.

Evenimentul va avea loc în ziua de 23 septembrie 2021, la sediul CCIR Business Center, Sala Aurel Ghibuțiu, cu începere de la ora 10.00, conform agendei anexate.

Teme principale dezbatere

Codul comercial ca instrument de politică economică și socială

  • Continuitatea economică, relaționarea, interconectivitatea în afaceri și echilibrul contractual
  • Reziliența si flexibilitatea întreprinderii
  • Capitalul, responsabilitatea, concurența și inovația
  • Prevenția și combaterea excepționalismului economic și juridic

Întreprinderea ca realitate economică și juridică

  • Asociere la risc, acționari și acționari indirecți
  • Moralizarea întreprinderii, misiunea sa economică, socială și culturală
  • Comercianții – reconceptualizare și instituționalizare; persoane fizice, persoane juridice și entități fără personalitate juridică, titulare ale întreprinderilor
  • Rolul și funcționalitatea registrelor comercianților și ale organizațiilor lor profesionale
  • Obligațiile profesionale ale comercianților – contabilitate, fiscalitate, concurență, protecția consumatorilor
  • Instrumentele juridice ale întreprinderii și obligațiile sale extra-contractuale
  • Piețele și entitățile reglementate (piață de capital, asigurări, bănci)
  • Titluri comerciale de valoare
  • Prevenția și tratamentul insolvenței

 

La final, vor fi emise mesaje și propuneri către mediul politic și juridic, în marja diseminării concluziilor dezbaterii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 5
Author

6 Comentarii

  1. cu parere de rau precizez ca un contract comercial este liber sa contina orice , in afara de evaziune fiscala. deci un cod comercial nu se necesita( tocmai sa unit cu codul civil si mai are un singur articol comercial) ci doar avocati sau consilieri juridici specialisti in contracte comerciale si binenteles pentru dnii judecatori mai multa expertiza/informatie comerciala( nu direct din scoala/ sa stie ce e o factura, un aviz, un ordin de plata, un pret, un bun intangibil, etc….) iar expertii sa fie experti ( in comert nu in contailitate sau fiscalitate, sa fie platiti de tribunal, nu de parti, sa raspunda fata de tribunal. poate isi aduce aminte cineva ca trebuiau sa existe de 30 ani” tribunale comerciale”( asa cere constitutia si legea justitiei) nu sectii cu judecatori fosti procurori sau magistrati de dr. familiei sau civilisti pe vanzari de terenuri, masini,divorturi, etc… iar in primul rand domnii comercianti sa-si angajeze specialisti inainte de contractare nu dupa ce a iesit scandal…. eu inteleg ca dl Piperea se gandeste ca sa-i ajute pe domnii judecatori sa intelega dreptul comercial si comerciantii sa copieze direct din cod contractele , care binenteles nu vor corespunde realitatii sau intereselor.( un cod de genul” indrumar si practica judiciara din tribunale”

  2. CCIR ar trebui sa promoveze arbitrajul institutionalizat si la nivel local si sa faca recrutari de arbitrii specialisti in comercial ( cu expertiza in acte de comert( patroni, consilieri juridici, avocati de societati,etc…) , Sa faca un site cu practica comerciala, cu spete solutionate ( ca un fel de colectie de precedente/ sistemul american), poate un cod de conduita, e scris in atributiile CCIR . In momentul de fata se recruteaza doar din randul universitarilor , care din pacate nu prea au practica in DERULAREA contractelor, ori contractul trebuie sa se REALIZEZE conform intereselor partilor , nu sa fie ” legal” ( draconic)…

  3. Cum distrugi taranul roman.
    Agricultorul ara, sapa seamana, culege si vinde cu 1 leu kg de vinete, rosii, ardei, grau, mere, pere. Vin SPECULANTII si le cumpara de la tarani cu 1 leu la marginea Bucurestiului si le revand in piata cu 5 sau 6 lei.
    Adica taranul e falimentat.
    In loc sa ajunga banu la tzaran ajunge la tzigani.
    DATI LEGE IN PARLAMENT ADAOS COMERCIAL MAXIM 10% plus transport.
    Asa taranul o sa vanda marfa si castiga si bani sa-si cumpere tractor, remorca, plug.

  4. solutia corecta, folosita si de japonia si de toate tarile dezvoltate, pentru agricultura este Piata de Gros ( la fel ca o bursa cu dealeri autorizati si verficati).legislatia a existat dar au furat fondurile, ca la UE si au desfiintat-o in fapt). si de asemenea interventia statului in piata agricola la fel ca banca nationala prin achizitionarea si vanzarea pentru constituirea rezervei de stat pentru regularizarea pretului la agricole.

  5. -pana la Cod mai trebuie si judecatori:
    „mai gravă fiind atitudinea ostilă a instanței, care poartă și acum mască, mănuși și husă protectoare a microfonului de la care vorbește din spatele unui geam de plexiglas aflat la 5 metri distanță de pupitrul avocaților.”
    o spune chiar dl. Piperea!

  6. „atitudinea ostilă a instanței”
    -judecatori insurectionisti
    au ajuns sa faca Legea!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.