Valori de top ale dolarului

O analiză prezentată pe site-ul economic american ”zero-hedge.com” aruncă o privire obiectivă asupra unor indicatori economici la început de an 2017, în SUA.

Pe baza afirmaţiilor lui David Rosenberg, economist şi analist al site-ului sus menţionat, avem următoarele cifre: o descreştere a producţiei industriale de 0,3%, după o creştere de 0,6% în luna decembrie; producţia de fabricaţie a crescut cu 0,2% pe luna ianuarie 2017. Producţia industrială s-a situat, conform acestui site, la 104% faţă de media anului 2012, este acelaşi nivel cu cel din ianuarie 2016.

Este interesantă afirmaţia economistului în legătură cu acţiunea unor bancheri şi oameni ai sistemului financiar mondial, anume că ”printre mai mulţi, Ben Bernanke (fost preşedinte al FED), Mario Draghi (între1985 şi 1990 director executiv al Băncii Mondiale, vicepreşedinte pentru Europa al Goldman Sachs, dar mai cunoscut ca şef al Băncii Centrale Europene), sau Jean-Claude Trichet (fost preşedinte al Băncii Centrale Europene, din 2003 până în 2011), toţi având în mâini presa de tipărire a banilor, în diversele conjuncturi în care au fost la cârma băncilor naţionale, a Băncii Centrale Europene, niciunul din ei nu a fost în stare să facă ceea ce propune Donald Trump în privinţa inflaţiei”.

”Este vorba de ceea ce intenţionează el, despre ceea ce este în stare să întreprindă preşedintele SUA, însă răspunsul este un nu categoric, pentru că aşa ceva nu se va întampla”.

”Comparaţia cu o situaţie asemănătoare din vremea lui Ronald Reagan nu este una potrivită”, a lăsat el să se întrevadă în încheierea analizei sale.

Şi Janet Yellen, preşedinte al FED, a avut un discurs pe seama stabilităţii dolarului, care se găseşte în a 11-a zi pe o valoare de top, dar aceasta nu a putut să prevadă un calendar al evoluţiei monedei SUA, pe acest trend ascendent.

Situaţia a fost prezentată în faţa Congresului American, fiind transmisă pe canalul TV de ştiri cnbc.

David Rosenberg se pronunţă

Cotidianul Wall Street, în varianta online pentru Germania, preia ştirea şi o tratează într-o manieră mai degrabă politizată. Acţiunile pe care Donald Trump urmează să le întreprindă pentru a păstra dobânzile în jurul valorii actuale se vor repercuta asupra clasei de mijloc a americanilor, cei care vor trebui să acopere numai până în 2020 plata datoriilor, prin creşterea impozitării cu 25%, se afirmă pe site-ul german.

Bursele din întreaga lume sunt avantajate de acţiunea preşedintelui american de a impulsiona economia americană. David Rosenberg se poziţionează şi acum împotriva intenţiei prezidenţiale, care, prin investiţii în infrastructura nu foarte bună şi prin reducerea taxelor, va creşte inflaţia.

David Rosenberg este recunoscut ca specialist de prim rang în economie, în finanţe, după ce a ocupat pentru mai mulţi ani funcţia de consultant pentru banca canadiană Gluskin Sheff, după ce şapte ani a fost economist şef la compania de capitalizări Merryll Lynch din New York şi după ce a avut o cotă foarte înaltă, în calitate de analist în economia SUA.

”De parcă a investi în infrastructură este o invenţie de azi. Această manevră presupune ca stocul de capital să treacă în prima linie. Totuşi acest lucru nu se va repercuta în creşterea economică aşteptată”, a conchis el.
Preşedintele Obama semnase în 2009 un plan de investiţii în infrastructură de 830 miliarde de dolari. Acesta însă nu adusese decât un 1,5 la sută de creştere în economie pe anul 2016. Este vorba de această dată despre 19,9 triliarde de dolari, care reprezintă 106% din producţia industrială internă. Consumul intern aflat la o limită inferioară este prevăzut în legea economică, lege ce prevede că se va recurge la noi împrumuturi de la populaţie.
Lipsa de experienţă a lui Donald Trump în economia SUA este explicată de analist prin staff-ul de specialişti ai preşedintelui, care este unul specializat pe fonduri speculative.

Cei bogaţi sunt primii care vor profita, taxele pentru ei se vor reuce cu 14%. Urmează clasa de mijloc, cea care primeşte o reducere de 4%, cei 20% de oameni cu nevoi mari vor avea doar o reducere de 1%.

”Politica corectă în procedura de reducere ar fi ca cei care dau cel mai mult pentru coşul lor, sau pentru alte necesităţi, să fie mai puţin impozitaţi ca restul; aceasta este o politică sustenabilă”, afirmă autorul acestui studiu.

Frica oamenilor nu este cea legată în exclusivitate de automatizare şi de globalizare, ea se opreşte la variaţiile record de câştiguri din economia Americii. Prin automatizare şi globalizare cel mai puternici sunt loviţi cei din clasa de mijloc. Aceştia devin tot mai puţini. Clasa de mijloc va fi astfel cea care va acoperi lipsurile observate de Trump. De asemenea, taxarea mărfurilor din China şi din Mexic va aduce o mărire a preţurilor cu 130 miliarde de dolari.

Autorul accentuează faptul că cererea lui Trump ca FED să mărească dobânzile la depozite va duce ţara în ruină, o ţară ca la periferia Europei, în următorii 10 ani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.