Valorile europene, profiturile și hegemonia

Ungaria și Polonia, puse la colț. Bulgaria (lăudată în urmă cu un an în raportul MCV și chiar propusă pentru eliberarea din acest corset), pusă și ea la colț. Romania, la fel. Apoi, Croația și Slovenia, cu păcate mai mici sau mai mari in ale statului de drept. Au mai primit bile negre Malta, Irlanda și Spania, ba chiar mici obesrvații au fost și pentru Germania, cât să nu se poata spune că aceste critici vizează doar statele central și est-europene.

”Trebuie să recunoaștem că am fost naivi în trecut”, a spus comisarul Vera Jourova despre încălcarea principiilor statului de drept. ”Este limpede că trebuie să sporim presiunea pentru a arăta că acestea sunt principiile clubului”, a mai spus ea, înainte de a prezenta un raport ale cărui ținte principale au fost Ungaria și Polonia. Premierul și ministrul Justiției din Ungaria îi solicitaseră demisia Jourovei cu câteva zile înainte. Raportul acuză că numarul condamnărilor la nivel înalt pentru corupție ”rămâne foarte mic” în Ungaria, în timp ce Polonia este corijentă la toate marile teme ale raportului: sistemul de justiție, cadrul anticorupție, libertatea presei.

Acesta a fost raportul Comisiei Europene privind respectarea valorilor democratice în cele 27 de state membre, prezentat de Vera Jourova, vicepreședinta a Comisiei Europene și comisar pentru Valori si Transparență, alături de comisarul belgian pentru Justiție. Este primul asemenea raport care acoperă toate statele membre. Însă nu acesta este motivul pentru care presa europeană i-a acordat atenție.

Importanța raportului Comisiei nu ține de valori, ci de bani, de accesul la cel mai mare buget al UE de până acum, căci include și fonduri pentru relansarea economica de 750 de miliarde de euro. Nu mai puțin important este modul în care s-au adunat acești bani – prin primele obligațiuni „europene”, un pas important spre o uniune fiscală europeană, care să o dubleze pe cea monetară, iar apoi spre o uniune politică. Acesta este marele proiect al Franței. Berlinul, multa vreme reticent, a acceptat cu condiția menținerii influenței asupra a ceea ce a devenit un hinterland al Germaniei – Europa Centrală și de Est. Pornind de aici și având în vedere că orice asemenea pas mare în ”proiectul european” are nevoie de unanimitate sau măcar de majorități greu de obținut, au început să curgă complicațiile, calculele naționale, strategii de negociere concepute pe teoria jocurilor, cât se poate de matematic.

Până acum, Europa s-a ”construit” pas cu pas, soluțiile temporare devenind de multe ori noi regulamente și directive. Acum, modul în care se va stabili accesul la primele obligațiuni europene emise vreodată poate deveni regulă. Așa a apărut ”clubul zgârciților” din UE (Austria, Olanda, țările scandinave), state care au avut mereu oroare să împrumute și să cheltuiască împreună cu statele partenere din UE. Pentru ca aportul lor financiar să fie cât mai redus, aceste țări au fost de acord cu noul buget UE, doar după ce accesul la acești bani a fost condiționat, politic, de respectarea valorilor europene.

La acest acord s-a ajuns în luna iulie. Lipsea însă esențialul – un mecanism pentru limitarea accesului est-europenilor la banii UE. Iar asta a rămas de negociat în acest moment,la o zi după prezentarea amintitului raport privind statul de drept in UE. ”Zgârciții” au dorit revenirea la o propunere din 2018, prin care Comisia ar putea interzice accesul la fonduri unui stat, dacă împotriva acestei interdicții nu se pronunță o majoritate calificată (55% dintre statele membre reprezentând 65% din populația UE). Este limpede că niciun stat estic nu ar putea coaliza o asemenea majoritate în UE.

Numai că aici drumurile Germaniei și ale statelor nordice s-au despărțit. Ultima propunere a Berlinului, care deține președinția Consiliului UE, a îngustat mult definiția ”statului de drept” (se restrânge accesul la fonduri doar în cazul tehnic al fraudării lor, nu și în cazul politic al nerespectării ”valorilor”) și a întors pe dos mecanismul punitiv de mai sus: acum, sancțiunile trebuie acceptate, nu respinse de o majoritate calificată. Asta face mult mai ușor pentru Polonia sau Ungaria, spre exemplu, să se opună sancțiunilor. Mai mult, Germania semnalează că ar putea să facă presiuni pentru anularea procedurii (și așa fără șanse de reușită, pentru că necesită o unanimitate greu de atins) prin care Ungariei umează să-i fie anulat dreptul de vot la Bruxelles.

 

Această schimbare de optică a Germaniei a stârnit proteste în Parlamentul European și în culisele Bruxellesului, pentru că este văzută ca o abdicare de la principiile și valorile UE. De aici și insistența cu care este prezentat raportul despre statul de drept în statele UE. Însă această opoziție are mici șanse de reușită, pentru că ea nu favorizează nici viziunea Franței și nici dorința Germaniei de a-și menține hegemonia în Centrul și Estul Europei, căci despre aceasta este vorba, și nu despre vreo victorie a regimului Kaczynski sau Orban în lupta lor pentru suveranitate.

 

De ce? Într-o studiu din 2017, Filip Novokmet, Thomas Piketty şi Gabriel Zucman catalogau sec naţiunile est-europene drept „proprietăţi străine”. „Proprietarii tind să fie din ţări membre ale Uniunii Europene (în special din Germania). Din acest punct de vedere, situaţia nu diferă prea mult de cea a regiunilor de periferie deţinute de zone centrale, într-un stat federal”, afirmau ei. Iar acest lucru este si mai evident acum, dupa noi investitii germane (finanțate în bună măsură, 50% in cazul proiectului BMW din Ungaria, de aceste state central și est-europene).

Est-europenii au ajuns în această situaţie prin atragerea mult mai multor investiţii străine decât au exportat, arăta studiul amintit, bazat pe date din 2015. Cuantumul investiţiilor străine în acest economii, raportat la valoarea PIB-ului, este mai mare decât media dezvoltării statului respectiv. Spre exemplu, raportat la PIB, cuantumul investiţiilor străine este de 39,9% în Polonia, de 46,5% în Slovacia, de 59,7% în Cehia şi de 63,7% în Ungaria.  „Aceste niveluri ale investiţiilor obişnuiau să fie o sursă de mândrie pentru aceste naţiuni, demonstrând deschiderea şi dorinţa de integrare în partea mai bogată a Europei. Dar, înainte ca UE să fie afectată de furtuni economice, aceste ţări nu conştientizau deplin că a deveni «proprietăţi străine» generează şi costuri”, scria editorialistul Leonid Bershidsky, pornind de la studiul lui Piketty. Acum, guvernele central și est-europene nu mai au control asupra viitorului economic, de unde și lipsa de forță politică, până la irelevanță.

Avantajele pentru marii investitori, în special Germania, sunt limpezi, cu atât mai mult în contextul unui viitor conflict economic cu China – companiile vestice pot diminua costurile fără a muta producţia prea departe de pieţele tradiţionale şi fără compromiterea standardelor interne de protecţie. Ba mai pot îndeplini și criterii de mediu impuse de aceleasi state vestice prin dărâmarea unor rafinării din Est aflate în portofoliul companiilor vestice – cazul Arpechim. Cum hegemonul german este în fapt ”proprietarul” acestei părți de Europă, Berlinul nu dorește noi fronde aici, care i-ar afecta profiturile și ar mai aduce și veto-uri la Bruxelles împotriva ”proiectului” franco-german al UE. Până la urmă, dărâmarea unor regimuri incomode din aceste state periferice nu se face prin tăierea accesului la finanțare (ceea ce poate coaliza întreaga națiune în jurul guvernului), ci prin tocarea sistematică a acestuia la CEDO, prin proteste, prin partide cu mască de ONG și prin ațâțarea disputelor interne, totul în așteptarea unor scântei, a unor crize (fie un incendiu tragic, fie un asasinat – cazul Slovaciei) sau a deja apropiatului schimb de generații.

Alegerea franco-germană între respectarea ”valorilor” UE de toate statele membre, pe de o parte, și refacerea economică și coeziunea fiscală a UE, pe de altă parte, nu este ușoară. Mai cu seama după un deceniu în care au marșat pe ideea respectării statului de drept și a valorilor UE. Însă alegerea pare să fi fost făcuta – UE a apărut ca o piață comună, iar economia a primat și acum.

Cât despre frondele central și est-europene, ele vin prea târziu dacă urmăresc câștigarea unei independențe veritabile. ”Aceste poziţii nu vor schimba statutul naţiunilor, de colonii economice ale Occidentului mai bogat, dacă nu cumva guvernele populiste vor începe să exproprieze companii străine – o evoluţie de neconceput”, scria Bershidsky. Guvernele acestor state sunt în fața unei alegeri și mai grele decât cea pe care trebuie să o facă Germania: fie se mulţumesc cu rebeliuni de faţadă, fie ridică miza, cu riscul pierderii investiţiilor de care economiile lor sunt dependente.

Rămâne de văzut în ce măsură Ungaria lui Viktor Orban sau Polonia lui Jaroslaw Kaczysnki vor reuși să obțină o victorie, riscând aceste investiții cu scopul nu de a obține o suveranitate pierdută, ci de a influența arhitectura viitoare a UE, astfel încât să aibă acces la banii europeni care sunt produși chiar în țarile estice, insa care iau calea statelor de origine ale investitorilor. Asta pentru că, dupa cum arăta același Piketty și o spunea și fostul comisar german pentru Buget Guenther Oettinger, o bună parte din subsidiile UE se întorc in statele vestice, iar fondurile UE sunt de multe ori un ajutor indirect pentru marile companii occidentale, via Europa Centrală și de Est.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

10 Comentarii

  1. Sincer, unde vedeti voi valori europene, eu nu am intalnit de ani buni macar o valoare! Si chiar am umblat prin europa! Profit si hegemonie, gasesti peste tot!

  2. In Romania ,urmează dictatura . Războiul dintre străini (usr-soros),și români este pe fata . Asistăm la moartea democrației în România.
    Felicitări pt curaj domnule Gușă ,singurul care a confirmat acest război ( in mod public) in seara asta pe RTV.
    In altă ordine de idei ,doamna Alice Drăghici (Av) ,in aceeași emisiunea cerea să i se apere votul . DOAMNA AV ,VOTUL VI-L APARATI DVS . IN ATITIA ANI ,NU ATI INVATAT CE ESTE DEMOCRATIA . FEREASACA DUMNEZEU DE ASA AVOCATA. Stai in casă și o sa vezi DICTATURA. IESI IN STRADA SI LUPTA PT DREPTURILE TALE ,și o sa vezi democratia

  3. Inteleg ca UE e plina de tari care nu respecta statul de drept si chiar corupte. Adica chiar comisarii din sovietul UE ne spun asta!

  4. @parere… noile valori europene sunt procurorii care fac dosare celor pe care noi ii votam, serviciile care asculta milioane de cetateni direct sau indirect, puscarie pt Dragnea si multi altii, furtul din sectiile de vot, confiscarea sediului A3, referendumuri anulate din pix.

  5. Avantajele arhitecturii UE pentru hegemoni si pentru marii investitori din Germania,Franta, Olanda, sunt evidente: concerne germane/ austriece/ franceze/ olandeze sunt în fapt ”proprietare” ale acestei părți periferice de Europă. Mentinerea unor regimuri debile sau inlaturarea unor regimuri incomode din aceste state periferice nu se face prin tăierea accesului la finanțare, ci prin hartuirea sistematica la CEDO, prin proteste organizate de puzderia agenturi si ong-uri, prin partide cu mască de ONG și prin regizarea disputelor politice interne…Frondele central și est-europene vin prea târziu dacă urmăresc câștigarea unei independențe veritabile. Aceste poziţii nu vor schimba statutul statelor estice, de colonii economice ale Occidentului mai versat, mai pragmatic, mai bogat. Guvernele statelor- periferice fie se mulţumesc cu rebeliuni de faţadă, fie ridică miza, cu riscul pierderii investiţiilor de care economiile lor sunt dependente. In aceste imprejurari Ungaria lui Viktor Orban(Fidesz) ori Polonia lui Jaroslaw Kaczysnki(PiS) vor mai face circ mediatic si prin culisele de la Bruxelles? Vor risca ei acele investiții promise de corporatii cu scopul nu de a obține o suveranitate pierdută, ci de a influența arhitectura financiara viitoare a UE, astfel încât să aibă acces la „banii europeni”? Acei bani ce se întorc in statele vestice,la investitori, iar acele fonduri UE sunt un ajutor indirect pentru marile companii occidentale, via Europa Centrală și de Est.

  6. Din momentul in care s-a desfiintat Comtimul, din momentul in care s-au cedat gazele si petrolul, din momentul in care CEDO a dat si noi am putut citi ( ma rog, cei care au putut ) primele solutii ” juridice ” complet politizate in cauze privind Romania, din acel moment lucrurile au devenit foarte clare. Trebuia sa fi orb, sau sa-ti placa atat de mult de Occident incat sa te lasi orbit, ori sa te lasi orbit de ura fata de Romania ca sa nu vezi asta. Acum, atat situatia de fapt, cat si planul initial sunt recunoscute chiar de catre initiatori si de complicii lor ( polonezii si ungurii au fost printre cei mai importanti ) care se poticnesc sa le duca la capat.

  7. necazurile vin tocmai din cauza alogenilor care ne-au ocupat tara, toate institutiile importante, de forta, ca lupii la oi prin minciuna, viclenie si „valori” occidentale(europene) ! iar alogeni sant si in psd si in pnl dar mai ales in noul partid neomarxist usr !!!
    Asadar, ne trebuie un partid de romani adevarati patrioti care sa tina cu tara!!!
    unde gasim daca santem asupriti, spalati pe creier zilnic, dezbinati cu o ura diabolica de catre alogeni si punem botul la manipularea si minciunile lor !!!

  8. Ce inseamna la m-UE libertatea presei?Libertatea de a primi pomana de la guvern milioane de euro pentru a nu fi criticat?Despre asta nu sufla o vorba komisarii de la Bruxelles ca de altfel nici despre abuzurile incredibile la care este supusa populatia Europei in numele luptei anticovid.Cat priveste investitiile nu mai plangeti ca nu prea isi golesc buzunarele cel putin in Romania.Isi permit doar sa critice si sa arate cu degetul.Halal uniune.

  9. Sa n u mai zic ca uneori ne incaieram ptr beneficul unui „intreprinzator” aflat in cocniurs cu altul..
    Cazul corvetelor de exemplu

  10. Imperialistii occidentului nelegiuit: UE, SUA, NATO, FMI oculta iudeomasonică, vor cu orice preț controlul total și puterea globală pentru a submina și distruge, cultura, familia, religia popoarelor și a forma o babilonie globală antihristică, antiumana!
    Pentru asta au inventat două ideologii satanice: capitalism-liberalism și comunism. Capitalismul, societatea de consum pâine și circ, are succes mai mare pentru ca exploateaza viciile omului.
    Pentru îndobitocirea omului  folosesc mijloace de control și manipulare, informatice, digitale,  media, pe care au pus monopol (tv, radio, ziare, net) dar și mijloace economico-financiare (privatizări, bancheri, asigurări, pensii private). Prin corporațiile lor corup si instaleaza guverne, acapareaza resursele, pentru a fi dependenți economic de politica lor antihristică, cu concursul trădătorilor de neam.
    Astfel, 200 de corporații patronate de oculta iudeomasonică dețin forța economică și politică a 140 de tări: 1% dintre oameni dețin mai mult de jumătate din bogăția lumii !
    Acolo unde nu reușesc îndobitocirea ocuparea și jefuirea popoarelor, iar acestea își apără prin naționalism și patriotism resursele, economia, cultura, tradiția, familia, nelegiuiții din occident provoacă revolte, războaie, euromaidane, „primaveri” arabe(Ucraina, Serbia, Afgan, Irak, Siria, Libia) „pandemii” planificate pentru haos  si „crize”!
    Astfel, omul îndobitocit, bulversat, prin : „dezbină și stăpânește”, „pâine și circ, stat de „drept”, justițe „independenta”, „refugiati” mahomedani, sodomisti, infracțiuni, virusi…va fi manipulat și controlat ca un animal, după care, iudeomasonii din occidentul „civilizat” care au provocat „crizele”, vor veni tot ei ca „salvatori” neomarxisti, prin constrangere, in  condițiile lor: „pâine” și circ, cip și card, control total, dictatura globala, miza finala : distrugerea crestinismului-inrobirea sufletului !   

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.