Apostazia Estului sărac

Economistul Thomas Piketty a calculat că fondurile UE ce vin în Est sunt mai reduse decât profiturile obţinute aici, care iau calea Vestului

„Cehia se orientează de acum spre Est, după alegerea președintelui populist prorus Milos Zeman. La 73 de ani, el l-a învins pe rivalul proeuropean Jiri Drahos.“ Zeman este perceput ca un prorus, prochinez și un antioccidental.“ Astfel a relatat Euronews despre victoria la o distanță de nici 3% (152.000 de voturi) a lui Zeman la alegerile de pe 26 – 27 ianuarie. O explicație vine de la un jurnalist de la CzechNews: „Oamenii care au votat cu Zeman sunt în principal cei care nu câștigă nici măcar salariul mediu. Ei nu au nimic de pierdut. Ei nu se identifică cu acest sistem, cu regimul democratic pe care îl avem“.

Avem, așadar, aceeași mantră a analizelor central și est-europene despre „săracii“ care trag în jos politica și societatea. Sursa sărăciei sunt, invariabil, corupția și hoția, argument susținut, chiar în Cehia, de faptul că miliardarul Andrej Babis, aliatul politic al lui Zeman și, cel mai probabil, viitorul premier, este acuzat de OLAF pentru deturnare de fonduri UE.

O politică naivă

O analiză publicată de economistul francez Thomas Piketty în Le Monde, amplu dezbătută în presa din Ungaria, oferă o altă viziune asupra sărăciei din Est. Investițiile private venite din Vest au fost plătite scump, iar acum, fluxul profiturilor vărsate în conturile proprietarilor depășește cu mult transferurile europene care Est. O analiză publicată de site-ul maghiar Mandiner.hu relevă un aspect al marilor privatizări din Ungaria, în anii 1990. Un argument al „politicii economice naive de atunci“ era că trebuie privatizați furnizorii de utilități, pentru a nu se crea un monopol pe piață. Și astfel, utilitățile din Ungaria au fost cumpărate de Bayernwerk, Ruhrgas, Powergen. Nu trec decât câțiva ani și toate aceste companii au fuzionat și au format nimic altceva decât un monopol german pe piața ungară, numit E.ON. „Am judecat însă cu mintea unui absolvent de liceu, că în condițiile pieței libere un monopol străin este mai bun decât unul ungar“, arată analiza Mandiner. Iar lucrurile au stat la fel și în privința sistemului bancar, al marilor lanțuri de retail.

Beneficiarii fondurilor europene

După căderea comunismului, investitorii occidentali au devenit proprietarii unei mari părți a capitalului din aceste state – jumătate (dacă ne referim la  întreprinderi), mult peste jumătate (dacă vorbim de mari companii), scrie Piketty. Profiturile obținute de această jumătate străină a economiilor estice au luat calea Vestului: 4,7% din PIB în Polonia, 7,2% în Ungaria, 7,6% în Cehia și 4,2% în Slovacia (date pentru intervalul 2010-2016). Aceste țări, alături de România și Bulgaria, sunt mereu numite în Vest drept cei mai mari beneficiari neți ai fondurilor UE. Pikkety arată însă că aceste fonduri sunt mult mai reduse decât capitalul ce ia calea Vestului: 2,7% din PIB în Polonia, 4% în Ungaria, 1,9% în Cehia și 2,2% în Slovacia. Statisticile europene oficiale se mândresc cu inegalitatea redusă din Est, însă aceasta este estimată fără a lua în calcul profiturile care se scurg din aceste țări. Un studiu polonez citat de Mandiner arată că în 2012 peste jumătate din subsidiile UE s-au întors în Vest, iar fondurile UE nu sunt decât un ajutor indirect pentru marile companii occidentale via Europa Centrală și de Est, de altfel, un lucru spus verde în fața pentru Handelsblatt și de comisarul german pentru Buget, Guenther Oettinger.

Grupul de la Visegrad „atacă democrația UE“

Acum, la începutul negocierilor pentru cadrul bugetar 2021 – 2017, eurodeputatul german Jo Leinen a declarat la Bruxelles că liderii ungar și polonez, Viktor Orban și Jaroslaw Kaczynski, „propagă naționalismul și, aparent, văd în UE doar o sursă de fonduri structurale.“ Eurodeputatul Leinen a reacționat astfel la „Declarația Grupului de la Visegrad privind Viitorul Europei“, asupra căreia au căzut de acord Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia. Ce a provocat nemulțumirea eurodeputatului, care a spus că Declarația este „un atac la adresa democrației europene“? Spre exemplu, în Declarație se arată: „Instituțiile UE trebuie să trateze în mod egal statele membre și strict în limitele competențelor oferite de Tratate. Trebuie respectat dreptul statelor membre de a întreprinde reforme interne în limitele competențelor lor“. „Nu suntem de acord cu stabilirea unor liste transnaționale“ la alegerile pentru PE, arată statele Visegrad. „În chestiuni de interes strategic național, fiecare stat trebuie să aibă dreptul de a cere vot în unanimitate în Consiliul European.“ „Doar soluțiile aprobate prin consens în privința migrației pot aduce rezultate bune (…) Obiectivul trebuie să fie prevenirea presiunii migrației, nu distribuirea imigranților în Europa.“ Oare eurodeputatul german consideră că reformele interne decise de guverele naționale, apărarea intereselor strategice naționale și prevenirea migrației la sursă sunt „atacuri la adresa democrației europene“?

Generozitatea vest-europenilor

Revenind la sărăcia din Est, cea care ar aduce la putere președinți „prorruși, prochinezi, antioccidentali“ sau „ciume roșii“, Piketty arată că investițiile occidentale au contribuit la dezvoltare și productivitate, însă că, pe bună dreptate, liderii estici, cu Andrej Babis în frunte, acuză investitorii vestici că profită de poziția de forță pentru a reduce salariile în mod excesiv.

Un raport al Băncii Naționale din Ungaria din decembrie 2016, citat de Mandiner, arată că veniturile mici și taxele mari duc la evaziune, calitate proastă a serviciilor publice, reduc inovația și fac dificile politicile de reducere a sărăciei. Fără a pune un moment în discuție aceste realități, „puterile economice dominante pleacă de la principiul că «libera concurență» duce la o împărțire justă a bogăției și consideră ca transferurile realizate prin acest echilibru «natural» sunt un act de generozitate din partea câștigătorilor din sistem“, scrie Pikkety.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 12

18 Comentarii

  1. Buna seara.
    Calin M scrie bine, dar la asa titlu mai ramane se ne caram din tara, lumina oricum se cam stinge.

    • UE E CEA MAI MARE HOTIE DIN ISTORIE !
      UE TREBUIE DESFIINTATA URGENT !!!

  2. Lili, un comment, un biscuite ceva? KKm-aș pe uniunea voastră… Hoți la drumul mare! Cu paru-n mână o să vă alergăm…

  3. Mai buyetule marchevici,tu te sti la saracie? Du-te pe avenue de Flandre langa statia Stalingrad in Paris,du-te in Calais,du-te in Marsilia!Nu ai fost in viata ta in Cehia ,o tara absolut uluitoare,toti cehii aveau a doua casa de vacanta inca din comunism,du-te in Polonia sa vezi trai pe vatrai!Sau Ungaria si chiar Romania ,prima tara din lume in privinta proprietarilor de case,cu 97%!Ce usor iti este sa iti bati joc,probabiul ai sarcina !Presedintii sunt alesi dupa judecata populara ,superioara vuvuzelelor media !Si ,apropo,mai studiaza „apostazia” e cu totul altceva decat ai plasat tu !Iubeste-ti tara care iti asigura painea ,amarastene,vai de voi!

  4. Asa cum Vestul jefueste Estul Europei, mintind ca ei ajuta, tot asa caraie ardelenii ca ei tin regatenii pe banii lor. Uitati-va la contributia la PIB si convingeti-va singuti, ca primele PATRU judete ce subventioneaza PIB-ul NU sunt din ardeal! Da’ te pui cu minciunile lu’lde Gherman & co?

  5. Thomas Piketty era socotit, de catre mass-media vestice de stânga, drept o revelatie. Mitul, însa, i s-a spulberat rapid. Oportunist. Si ce-au Rusia si China, Marchievici draga? fiindca asa au spus Obama (privind Rusia) si Trump (în privinta Chinei)? Restul ar fi surdo-mutzi si chiori si n-ar pricepe ca-i vorba de concurentele directe, dpdv economic, mai ales, ale SUA ? Care nu vor sa cedeze si-ameninta cu razboiul (care macar sa fie rece, daca nu poate fi si nuclear)? înainte SUA -si gasisera gogoritza-n „comunism”, si-acuma-n „Rusia si China”. Când saracia-i, cum bine si spui, în Europa estica, nu-n Rusia si nici în China. Vezi ca yuanul e moneda de rezerva bancara mondiala, Marchievici. Si China detine 2 trilioane din datoria SUA, abisala. Democratie, democratie, dar pâna acuma, SUA n-au adus pe lume decât genocide si saracie lucie, dupa razboaie-n care sa-si vânda armamentul. Omul nou, orwellian, neo-nazismul, acolo-s de gasit.

  6. Mintea unui absolvent de liceu? Sa nu exageram .. cu mintea uneoi eleve de clasa a 7a sau a 8a despe care se zice ca se #### pe nasturi! Ia sa dau doua exemple – pri de cate ori ploua in Bucresti .. castiga o firma franceza! A crescut productivitatea la Renel? Mda … insa acum 12 ani venmea un angajat6 al RENEL la mine acasa, citea contirul si taia chitanta …. Scuze dar ptr mine era mai bine!

  7. Saracii sint ,normal multi si cum votul este unitar ei hotarasc cine va cistiga alegerile chir daca acei cistigatori au ajuns bogati jecmanindu-i pe cei multi .Asta indiferent de „culoarea ” politica a invingatorilor .Asa este deocamdata cladita lumea .

  8. Generozitatea trebuia scris, evident cu ghilimele!Problema nu e lacomia multinationalelor si capitalului , ci faptul ca acestea fac presiuni politice (vezi MCV, „justitie”, etc) pentru a-si indeplini scopurile ticaloase, iar mancurtii locali sunt complici!

    • Exact așa. Doar cei inteligenți pricep asta. Proștii cu diplome fac spume pe caldarâm.

  9. Poate citesc acest articol si alde organ Orban, Oaia Turcana, Klaun Kaizer Kiolhanis si mai ales „rezistentii hashtagisti!

  10. Mie unuia, de ani de zile, imi pute rau de tot chestia asta cu „cit ne da UE noua, ca tara, si cit dam noi UE, drept „contributie” … E un fel de „alba-neagra” la nivel european, in urma careia sint absolut convins ca se pierd „in natura” miliarde de euro ! Pai ia sa vedem : Gigel ii datoreaza lui Ionel 10 lei, iar Ionel lui Gigel 5 lei. In loc ca fiecare sa-i dea celuilalt suma respectiva, nu e mai simplu si mai logic ca, in urma unui calcul „de gradinita”, Gigel sa-i dea pur si simplu lui Ionel 5 lei ? (scuze, stiu ca seamana a „economistul Giga”, dar cred ca asa cam stau lucrurile …). Ehei … taica, traiasca retrocomisionul !

  11. a te plange de rapacitatea economiilor este ca si cum te/ai plange de violenta boxului, asta este esenta economiilor( sa consume ca porcii si sa creasca ca porcii). statul nu are ce cauta ca agent economic ci ca arbitru. daca e agent economic sigur va fi furat ori de unii( de consumatori) ori de altii( de furnizori). problema este in parlament cum se voteaza. singurele sisteme parlamentare viabile sunt cele in care ambele parti sunt reprezentate proportional cu aportul, ca la societatile comerciale. si in senat nu au ce cauta legi privitoare la consum si in camera deputatilor nu au ce cauta legi ale proprietatii,vedeti sitemul parlamentar englez, vedeti consilul de securitate ONU.

  12. Cand e vorba de cateva miliarde din fonduri europene,elitele EU pun politicieni in Ro astfel incat nici pe alea sa nu le luam.in schimb Germania-Franta-Belgia-Olanda cheltuie zeci de miliarde anual pe ajutoare sociale pentru doctori in islam….daca erau parteneri corecti intai s-ar fii ocupat de saracia din Est si dupa ar fii vorbit de „refugiati”.astia nu dau nici doua parale pe estul Europei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.