Vânătoare interzisă de instanță

Vânătoarea de vrăjitoare, condamnată de IPJ Călăraşi

Lovitură pentru vânători, avantaj pentru natură. 25 de specii de păsări nu vor mai putea fi vânate după o decizie a instanței. Curtea de Apel Târgu Mureș a decis, zilele trecute, suspendarea pentru sezonul 2021-2022 a cotelor de vânătoare pentru 25 de specii de păsări, anunță Societatea Ornitologică Română (SOR).

Decizia, care survine unei acțiuni în instanță deschise de Asociația OTUS, nu este definitivă, dar este executorie și se aplică de la momentul pronunțării. Demersul asociației a fost susținut de Federația Coaliția Natura 2000 și Asociația Declic.

Curtea de Apel Târgu Mureș a admis cererea formulată de Asociaţia OTUS, în contradictoriu cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. În consecinţă, judecătorii au dispus suspendarea Ordinului nr. 1460/2021 privind aprobarea cotelor de recoltă pentru 25 de specii de păsări admise la vânătoare pentru sezonul 2021-2022, până la pronunţarea instanţei de fond.

„Din păcate, statul român a eșuat încă o dată în a se asigura că vânătoarea nu devine un pericol pentru menținerea și conservarea populațiilor de păsări, atât a speciilor de interes cinegetic, cât și a celor în cazul cărora vânătoarea este interzisă, cu luarea în considerare a ariei de distribuție a speciei”, a declarat avocata Andreea Szabo, reprezentant al Asociației OTUS.

Hotărârea Curții de Apel Târgu Mureș este executorie de la momentul pronunțării, adică din data de 26 noiembrie 2021. Prin urmare, nu mai poate fi vânată niciuna din cele 25 de specii la care face referire decizia judecătorească: cioară grivă, cioară de semănătură, ciocârlie de câmp, cocoşar, coţofană, gaiţă, găinuşă de baltă, gâscă de vară, gârliţă mare, graur, guguștiuc, ieruncă, lișiță, porumbel gulerat, porumbel de scorbură, prepeliță, rață mare, rață mică, rață moțată, rață sunătoare, sitar de pădure, stăncuță, sturz de vâsc, sturz cântător, turturică.

Experții Coaliției Natura 2000 au susținut demersul Asociației OTUS într-un moment critic pentru biodiversitate. „Vom acționa mereu în situațiile în care statul român ia decizii fără fundamente științifice și fără o consultare reală”, a declarat Dan Trifu, președintele Coaliției Natura 2000.

„Societatea Ornitologică Română (SOR) a atras atenția de nenumărate ori că procedura prin care Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor stabilește cotele de vânătoare nu are o bază științifică. Potrivit legii, statul român are obligația să calculeze cotele de vânătoare în baza unor metodologii clare prin care să stabilească numărul de indivizi care pot fi împușcați fără ca populația speciei respective să fie afectată. SOR a solicitat în repetate rânduri o metodă de calcul transparentă și bazată pe date științifice pentru stabilirea cotelor de recoltă anuale, care să aibă în vedere productivitatea și mortalitatea ca indicatori ai ratei de supraviețuire a acestor specii astfel încât să fie asigurată capacitatea de refacere a populațiilor speciilor admise la vânătoare”, a declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea.

Este al doilea an consecutiv în care Curtea de Apel Târgu Mureș dispune de urgență suspendarea Ordinului ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, care reglementează stabilirea cotelor de vânătoare pentru unele specii de păsări admise la vânătoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

9 Comentarii

  1. Foarte bine! Hotărârea judecătorească să cuprindă și închiderea autostradei pe porțiune Târgu Mureș- Turda, Turda-Cluj, Sebeș-Sânicolau și oprirea definitivă a lucrărilor pe porțiunea Cluj-Oradea astfel ca “ cioară grivă, cioară de semănătură, ciocârlie de câmp, cocoşar, coţofană, gaiţă, găinuşă de baltă, gâscă de vară, gârliţă mare, graur, guguștiuc…” să nu mai fie deranjate de mașini și să se audă când croncăne, cârăie sau măcăne între ele.

  2. e nevoie să ai doctorat în psihologie ca să înțelegi că oamenii care omoară animale/păsări de plăcere au probleme cu capu!?

  3. @ Catuvencu , ai facut un comentariu de avorton. Acum nu-ti mai place cintecul cio irliei si pitpalacul care-l auzeai mergind la treieris sau la coasa ? De ce nu putem trai in armonie cu natura ? Ca asa vrei tu . ce treaba au autostrazile cu locurile de cuibarit ale speciilor enumerate ? Dupa mintea ta ,HAI SA ASFALTAM TOT CA NOI SUNTEM MICI DUMNEZEI . Om fi dar suntem mici .iar regnul vegetal si animal ( nu stiu din ce regn faci parte tu ) se suplinesc reciproc . Cum ar fi natura fara biodiversitate ? Ma opresc aici si astept specialistii sa-ti dea cu firma-n cap – daca-l ai ).

  4. ei, de asta ma bucur….sincer nu inteleg vanatoarea atat timp cat exista mancare in magazine. exista inca mancare buna in Romania. exista inca pasari de curte pe care le poti hrani natural, fara otravuri. inteleg vanatoarea practicata de vechii indieni: iti pare rau pentru foame, iti pare rau sa iei o viata pentru a te hrani tu, o faci pentru ca asa ai fost programat, iar la sfarsit te rogi pentru spiritul animalului ucis. cand uiti legea naturii si a pamantului esti menit tu insuti pieirii.

  5. Niciodată dar niciodată să nu mai permitem să se omoare aceste binecuvântate făpturi cântătoare. Pentru ce???? Să umple burdihanele celor plini de bani, fără Dumnezeu? Mancaiar ciuma!!!

  6. Mie totuși , mi se par că sunt prea multe ciori . Dimineața, împânzesc cerul de se întunecă pe unde trec. Neavând dușmani naturali se înmulțesc necontrolat. Grav este că se hrănesc cu ouăle celorlalte specii : gugustiuci,șoimi porumbei etc. De când s-au înmulțit asa de mult rar mai auzi un cântec de gugustiuc prin Târgu-Mureș.

  7. da „geo”, se numeste selectie naturala. nici o fiinta nu este lasata aici fara scop. atat timp cat nu esti AUTOSTIUTOR mai bine taci, caile Domnului nu sunt pentru cunoasterea matalica …. imi amintesc de china cea „luminata” care s-a pus pe ucis vrabiile pentru a „proteja” culturile. dupa ce au ucis milioane de vrabii au venit insectele haha! daca vrabiile doar se hraneau cu parte din culturi, insectele le-au distrus, chinezii au crapat in acel an de foame pe capete. asta este cand NU PRICEPI CALEA NATURII SI A DOMNULUI MAI GEO. Nu ucide fara scop sau cu un scop inchipuit de tine, cu scurta matalica judecata asupra lumii. pastreaza-ti LIBERTATEA GANDIRII, INVATA. Si atunci NU VEI MAI UCIDE!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.